Forstoppelse

Du går sjeldnere på toalett, avføringen er gjerne hard og tørr og vanskeligere å presse ut.

Forstoppelse og hard mage kan være både ubehagelig og vondt og mange av oss har kjent på tilstanden. Forstoppelse kjennetegnes av at du har vansker med å få ut avføringen, den er hard/treg og du går sjeldnere på toalettet enn normalt. Du kan også føle deg oppløst og kjenne «murring» bak i korsryggen. Hva som er regelmessig avføring, kan variere fra daglig tømming til flere dager mellom hver tømming. Selv om det går flere dager mellom hver tømning, behøver ikke det å være unormalt. Det avgjørende er om du opplever plager og ubehag på grunn av treg, hard eller sjelden avføring.

På sommeren kan det fort bli mange gode grillmåltider og sene kvelder med litt mer alkohol enn det blir til hverdags. Man skal kose seg i ferien, men mye grillmat, sommerøl og feriedrinker kan være tungt for magen. På ferie i utlandet erfarer flere at «magen har det best hjemme».

Hva skyldes forstoppelse?

Forstoppelse kan ha flere årsaker, men resultatet er det samme. Fordøyelsessystemet har problemer med å omdanne avfall til en avføring som er lett å få ut. De mest vanlige årsaken er:

 • Fiberfattig kost- Fiber binder væske og samler avføringen slik at denne lettere kan transporteres gjennom tarmene og komme ut
 • For lavt væskeinntak - Væske er viktig for å holde avføringen i gang og tykktarmen sunn. Hvis det er for lite væske i systemet, blir avføringen hard og vanskelig å presse ut (og presse skal du helst ikke gjøre).
 • Fysisk aktivitet stimulerer til bevegelse i tarmen. Stillesittende arbeid og lite mosjon øker derfor risikoen for forstoppelse, noe som særlig rammer eldre mennesker.
 • Tarmen er avhengig av regelmessige måltider og tømninger. Undertrykker vi tarmens naturlige tømmingsreflekser («skal bare ditt og datt») og venter med å gå på do, får vi ikke tarmen til å "spille på lag" med oss. Resultatet blir dermed hard avføring.
 • Stress - Mange lever et hektisk liv og det kan kanskje være en medvirkende årsak til at så mange blir rammet av forstoppelse
 • Andre årsaker kan være bivirkning av legemidler som høydosetilskudd av jern, som Duroferon duretter og Ferro retard og sterke smertestillende medisiner, som Paralgin forte og Tramadol.

Forstoppelse er vanlig i svangerskapstiden. Under svangerskapet påvirkes tarmen av hormoner som gjør at tarmpassasjen tar lengre tid.

Forstoppelse hos barn er ikke uvanlig og kan oppstå fra tid til annen. Opptil en trdjedel i alderen 6-12 år rapporterer å ha opplevd forstoppelse. Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-4 års alderen.

Forebyggende råd mot forstoppelse

 • Fiber er bra for tarmen, den får «fart på sakene» og kan gjøre hverdagen din enklere. Sørg for at du har minst et fiberrikt måltid i løpet av dagen. 
 • Er du på ferie så spis gjerne grønnsaker og frukt til lunsj og middag så får du i deg litt mer feber, som igjen gjør det lettere for magen å jobbe,
 • Drikk rikelig med væske. Ta gjerne ett ekstra glass vann hver gang du spiser. Drikker man alkohol er det ekstra viktig å få i seg vann.
 • Regelmessig fysisk aktivitet. Bruk kroppen din daglig.
 • Gode avføringsvaner, gå på toalettet når du føler trang til avføring, ikke hold igjen.

Egenbehandling av forstoppelse og hard mage

Hvis du er forstoppet og forebyggende råd ikke er gode nok, kan det være aktuelt å bruke avføringsmidler. Her skiller vi ofte mellom de som er beregnet til bruk for akutt forstoppelse, eks klyster og tabletter, og de som er beregnet for bruk over en periode som Duphalac mfl.

Hvis du foretrekker et naturlig avføringsmiddel, kan du prøve svisker som har et høyt fiberinnhold. HUSK Magebalanse er laget av naturlig fiber, er tarmregulerende og bra for fordøyelsen. Det bidrar også til normal avføring ved treg mage og løs mage.

Hvis du må bruke avføringsmiddel over tid vil det være aktuelt å bruke volumøkende midler som Vi-Siblin og Lunelax, osmotiske midler som Duphalac, Betulac Lalactulose,  og Movicol og bløtgjørende midler som Parafin og Dulcosoft

Fordelen med alle disse midlene er at de kan brukes over lengre tid og så lenge man trenger det uten at det skader tarmen (der er ett unntak, Dulcosoft som ikke skal brukes mer enn 3 mnd uten avtale med lege). Det er svært viktig at en drikker nok vann når en bruker slike midler. Normalt vil det ta 2-3 dager før effekten kommer. Hvis ønskelig kan en «hjelpe» til med å ta avføringstabletter og dråper som Dulcolax, Pursennid og Laxoberal i kort periode for å få tømmingen i gang.

 

Ved akutt forstoppelse

Ved akutt forstoppelse som krever behandling kan du bruke et tarmstimulerende middel, også kaldt kontaktlaksantia. Avføringsmidler til behandling av akutt forstoppelse er kun ment til kortvarig bruk. Disse finnes i form av tabletter, dråper, klyster og stikkpiller. Tablettene og dråpene virker som regel i løpet av 12 timer og egner seg til å ta om kvelden. Stikkpiller virker innen 1 time, mens klyster virker i løpet av 15 minutter. Langvarig bruk kan ødelegge tarmens normalfunksjon.

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom forebyggende råd eller kortvarig bruk av reseptfrie midler ikke har tilstrekkelig effekt.
 • Dersom du har blod eller slim i avføringen.
 • Hvis avføringsvanene forandrer seg, eller du har diare og forstoppelse om hverandre og du ikke vet hvorfor.
 • Plutselig vekttap
 • Dersom avføringen endrer form og farge
 • Ved sterke magesmerter eller feber i tillegg til forstoppelse.

Kilder. Norsk helseinformatikk, Helsebiblioteket.