Kryssallergi

Pollensesongen er i gang, og for mange med luftveisallergi er det mer enn pollenstøv som byr på utfordringer. Har du opplevd at du plutselig også reagerer på enkelte matvarer som nøtter, frukt eller grønnsaker? Da kan du være rammet av kryssallergi.

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene (proteiner) i pollen ligner på proteiner i maten.

Pollenallergi gir først og fremst symptomer i luftveiene, mens reaksjoner på ulike matvarer fremtrer ofte gjennom symptomer i munn og svelg i form av kløe og hevelser. Andre typiske symptomer som kan forekomme ved kryssallergi er hovne lepper som kan stikke og klø, hudreaksjoner som eksem og elveblest (utlsett og kløe)  samt mage- og tarmsymptomer. 

Det er f.eks vanlig at bjørkeallergikere kan reagere på nøtter, epler, pærer, steinfrukter og kiwi. Gressallergikere kan reagere på korn, erter og bønner. Burotallergikere kan reagere på urter og forskjellige krydder. Det finnes også mange andre kryssreaksjoner.

Det er ikke alle pollenallergikere som får disse kryssreaksjonene, men det kan likevel være lurt å kjenne til dem.  Kryssallergi er noe du kan oppleve gjennom hele året, ikke bare i pollensesongen.

Her følger en oversikt over de vanligste pollenallergiene og hvilke kryssreaksjoner som kan forekomme

Or, Hassel, Salix (veier, selje, pil) og Bjørk 

Eple (rå), pære (rå), stenfrukter som fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel og mango, potet (rå), gulrot (rå), hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt, selleri, kiwi, tomat, jordbær og soya

Timotei (alle gressorter)

Belgfrukt som bønner, erter, linser og peanøtter, hvete, bygg, rug og havre, tomat

Burot 

Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.), paprika, solsikkefrø og honning.

Heldigvis er det ikke slik at man reagerer på alle frukt og grønnsakene som nevnt over. Det kan være at du reagere på èn frukt som eple, men ikke noe av de andre. For mange pollenallergiker forverres kryssallergien i løpet av pollensesongen. 

Det som er verdt å vite er, når de samme matvarene blir bearbeidet, for eksempel kokt, stekt eller hermetisert vil de tåles bedre. Dette fordi proteinene blir denaturert (endret) når de utsettes for varme og fordøyelsesenzymer. Det betyr at eple rått kan gi kløe i munn og svelg, mens eplekake går helt fint. 

Et godt råd: Styr unna de matvarene du reagerer allergisk på! Det finnes så mye annet som du kan tåle godt!

Oppdatert april 2020

Kilder. Norges astma og allergiforbund, Hudlegekontoret i Oslo