Når har jeg eggløsning?

En eggløsningstest kan være et godt hjelpemiddel når du planlegger å bli gravid. Den viser deg hvilke dager i menstruasjonssyklusen du er mest fruktbar.

Før du starter med testene bør du vite hvor mange dager du har i syklusen din.


Dersom du ikke vet dette kan du telle dager slik:  en syklus varer fra dagen du får menstruasjon og det totale antallet dager til du får neste menstruasjon. En typisk menstruasjonssyklus varer i 28 dager, men det er ikke uvanlig at lengden på syklusene varierer noe. Alt fra 26 dager til 34 dager er innenfor normalen. Det er også helt normalt å ha 28 dager den ene måneden og deretter 32 dager neste måned.

Dersom du noterer ned lengden på syklusene dine over noen måneder kan du få et tydeligere bilde på hvor mange dager syklusene dine varer og når du har eggløsning. Har du en syklus på 28 dager har du ofte eggløsning på dag 14. Det mange ikke vet er at eggløsningen skjer 14 dager før mensen starter, ikke 14 dager inn i syklusen (en misforståelse som er vanlig da 28 dagers syklusen gjerne er den som blir brukt som eksempel).


Eggløsningstesten reagerer på eggløsningshormonet LH (Luteiniserende Hormon). Produksjonen av dette hormonet øker i kroppen og skilles ut i urinen rett før eggløsning. Slik kan eggløsningstesten fortelle deg når du har et forhøyet innhold av LH i urinen og snart har eggløsning. 

Det er vanlig å bruke 10 teststrimler i løpet av en syklus. Har du en syklus på 28 dager begynner du med tester på den 8. dagen i syklusen din og tester deg hver dag til du får en test som viser at du har eggløsning.

Eggløsningstestene kommer i digitale varianter og varianter du leser av selv.

Hva er forskjellen på teststrimmel og teststav?

En teststrimmel må dyppes i et prøveglass med romtemperert urin (15°-30°).
En teststav kan du enten tisse direkte på eller dyppe i et prøveglass med urin.

Hvor lang tid testene skal dyppes eller holdes under urinstrålen varierer, det er derfor alltid lurt å lese pakningsvedlegget nøye, slik at du bruker testen på riktig måte og får riktig resultat.

Når skal jeg starte med eggløsningstestene?

Sykluslengde  

Dag du starter å teste   

21 dager eller færre

Dag 5

22 dager

Dag 6

23 dager

Dag 7 

24 dager

Dag 8 

25 dager

Dag 9 

26 dager

Dag 10

27 dager

Dag 11 

28 dager

Dag 12 

29 dager

Dag 13 

 

Videre hvis lengden økes med en dag, økes dagen du starter å teste med 1 dag. Inntil dersom din syklus er 40 dager eller fler og du starter å teste på dag 24.