Gravid? - Vi har testene

Når du blir gravid begynner kroppen å produsere hormonet Humant Chorionic Gonadotrophin, eller HCG. Hormonet produseres i morkaken og er derfor kun tilstede i kroppen når du er gravid. Hormonet skilles ut i urinen og ved hjelp av en graviditetstest kan du måle om du har hormonet i kroppen din og få svar på om du er gravid eller ikke.

Måten testen virker på er at den inneholder antistoffer som fanger opp HCG-hormonet, dersom det finnes HCG-hormon i urinen vil dette vise seg i avlesningsvinduet på graviditetstesten som en farget strek eller ved bokstaver som det er på de digitale testene. 

Det finnes også digitale graviditetstester som viser deg hvor langt du er på vei, dette er kun en indikasjon og ikke et garantert resultat. Et nyttig tips til f.eks. ClearBlue graviditetstest med ukeindikator er at denne testen viser hvor lenge det er siden du ble befruktet, den teller ikke fra forrige menstruasjons første dag, slik du vanligvis gjør når du regner ut hvor langt du er på vei.

Når på dagen bør jeg ta testen?

Testen skal ikke vise forskjellig resultat ettersom hvor mye HCG man har i urinen. Dersom du produserer HCG-hormonet vil testen bli positiv uansett, tidligere var anbefalingen at man testet i morgenurin da denne er mer konsentrert, og da kan ha et høyere innhold av HCG. Men HCG produseres først når egget har festet seg og deretter dobler mengden HCG i kroppen seg hvert døgn, det har derfor ikke noe å si når du tester deg.

Det kan skje at man får en positiv test og noen dager senere får en negativ test, da kan årsaken være at man har hatt en tidlig spontanabort.

Dersom testen er positiv skal dette vises (ifølge Clearblue sin informasjon) som et klart "+" tegn, eller 2 klare streker. Får du et positivt resultat så skal det ikke være nødvendig å ta flere tester hjemme.
Kontakt legen din og be om å få utført en test der. Er denne også positiv vil du bli satt i gang med svangerskapskontroller i regi av legekontoret.

Viser graviditetstesten et postitivt resultat ta kontakt med lege eller jordmor for videre oppfølging.

Dersom du ikke har brukt folsyre før du ble gravid bør du begynne med dette nå, du kan lese mer om folsyre her.

Kilde: jegvilhabarn.no