Gode råd ved pollenallergi

Pollensesongen kan for mange være svært tøff. Det er viktig at man følger rådene fra oss slik at man kan få best mulig livskvalitet. Man må også huske at man kan prate med legen om behandlingsalternativer, kanskje det finnes en bedre løsning nettopp for deg.

Her får du noen tips og råd som kan hjelpe deg gjennom pollensesongen. Følg disse, og få en litt bedre hverdag!

 1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke, dvs et par uker før forventet pollenspredning. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager eller det regner ute. Dette gjelder spesielt om du bruker allegitabletter.
 1. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.
 1. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Dusj og vask håret før du legger deg for å vaske bort pollen. Om nødvendig skift putevar.
 1. Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.
 1. Pollenutslippet er størst om morgenen og litt utover dagen, så det lønner seg å lufte huset, henge klær til tørk og lignende om kvelden. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.
 1. God solavskjerming, både hjemme, på jobb og skole er smart. Det reduserer temperaturen og behovet for lufting.
 1. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.
 1. Utendørs bør øynene beskyttes med solbriller når det er mye pollen i lufta og sterk vind. Utsett deg selv for minst mulig andre slimhinneirriterende stoffer, som for eksempel sigarettrøyk.
 1. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

10. Hvis du har varmepumpe, benytt kjølefunksjon på varme sommerdager. Da kan vinduene være lukket og innslipp av pollen minimaliseres.

 1. Pollen fester seg i pelsen til hunder, katter og andre kjæledyr. Sørg for at de blir børstet eller skylt når de har vært ute.
 1. Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.
 1. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
 1. Er du mye plagen kan ei pollenmaske som dekker nese og munn minske innånding av pollen.