Meny
Søk
Logg inn

Når barnet ditt har feber

Hva gjør du om den lille poden din har feber og livet ikke er helt greit?

Feber vil si kroppstemperatur på 38°C eller høyere målt i endetarmen. Feber er et svært vanlig sykdomstegn, men ikke en sykdom i seg selv. Det behøver ikke være noe alvorlig som ligger bak, og feber er i seg selv vanligvis helt ufarlig. Når vi snakker om høy feber, vil det si kroppstemperatur på 40°C eller mer. Når gir man Paracet til babyen og barnet?

Måling av feber

Barn får lettere feber enn voksne, og høy feber behøver ikke bety at barnet er veldig sykt. At barnet for lettere feber skyldes at barnets temperaturregulering fortsatt er ustabil. Det anbefales at dere forsøker å unngå overoppheting av barnet ved å bruke lette og luftige klær innendørs. Det vil være en fordel å senke romtemperaturen noe, men forsøk å unngå trekk. Det er ikke alltid lett å avgjøre om barnet har feber ved å kjenne på huden. Det sikreste er å måle temperaturen i endetarmen, da alle andre mål blir for upresise. Bruk digitalt termometer.

Når et barn har feber, betyr det generelle inntrykket av barnet (allmenntilstanden) mer enn hvor høy feberen er. Barnets almenntilstand sier mer hvor sykt barnet er, og om det trenger behandling. Hvor høy feberen er, eller hvor lett den senkes med febernedsettende legemidler har ingen betydning for sykdommens alvorlighetsgrad. Barn kan f.eks ha feber over 40 grader ved uskyldig sykdom, og bare lett feber ved alvorlig sykdom.

Vurdering av allmenntilstanden hos barn

* Hvordan er barnet i forhold til hvordan det pleier å være? Et barn som er våkent og kvikt, som drikker og leker, er det vanligvis liten fare med, selv om feberen er høy.

* Syke barn som sovner lett og vanskelig lar seg vekke er et urovekkende tegn ved febersykdom.

* Dersom barnet ½-1 time etter febernedsettende legemiddel kvikner til, blir interessert i omgivelsene og leker, er det sjelden en alvorlig infeksjon på gang.

* Barn som er syke og har feber har lett for å bli uttørret dersom de ikke drikker rikelig. Spesielt kombinasjonen av diaré og oppkast kan gi væskeunderskudd.

Tips hva du kan gjøre om barnet ditt har feber

Gi barnet rikelig med drikke. Når temperaturen er høy, fordamper det mer væske fra kroppen. Væske gjør det lettere for kroppen å svette for derved å senke temperaturen. Ved diaré og oppkast er det ekstra viktig å prøve å få barnet til å drikke. La barnet være lett påkledd. Dette gjør det mulig for barnet å bli kvitt overflødig varme. Du kan eventuelt fukte huden til barnet ved hjelp av en klut med lunkent vann.

Legemidler ved feber

Febernedsettende legemidler kan gis hvis temperaturen er over 39 grader, og barnet er plaget av feberen. Legemidler som inneholder paracetamol, eks Paracet, Pinex og Panodil, er et trygt førstevalg ved behandling av smerte og feber hos baby og barn. Disse legemidlene demper plagsom feber, men gjør ikke barnet fortere friskt. Paracetamol finnes i ulike varianter/legemiddelformer tilpasset barnets vekt og alder. Et alternativ til paracetamol er ibuprofen, eks Ibux, Ibumetin og Nurofen som kan gis til barn over ½-1 år. Dosen doseres etter vekt og alder. NB! Ibuprofen legemidler skal IKKE brukes om barnet har vannkopper, da legemidlet kan gi alvorlige hudkomplikasjoner!

Visste du at paracetamol, som Paracet, finnes i ulike doseringsformer som kan virke raskere enn tabletter?

Ulike doseringsformer

Til barn er det ikke alltid egnet til å gi tabletter, da de ofte er for små for å svelge en tablett. Da er det godt at det finnes alternative doseringsformer. Les alltid pakningsvedlegget nøye før dosering.

*Stikkpiller er praktiske i bruk (innføres i endetarmen) og gir effektiv lindring. Er det vanskelig for barnet å svelge, eller barnet er plaget av kvalme og oppkast, er stikkpiller en god løsning. Stikkpille kan brukes fra nyfødt baby og finnes i ulike styrker avhengig av vekt/alder.

*Mikstur er medisin i flytende form med smakstilsetning, egnet til barn mellom 0-7 år. Mikstur virker noe raskere enn tabletter. Doseringen avhenger av alder/vekten til barnet.

*Smeltetabletter løses opp i munnen og svelges med spyttet, og er et enkelt alternativ når barnet er over 12 kg (ca 1½ år). Til barn under 3 år skal smeltetablettene oppløses i en teskje vann eller melk før det gis til barnet, dette for å unngå at tablettgranulatet inhaleres. Til barn over 3 år kan smeltetabletten oppløses i munnen.

*Granulat er små korn som helles rett på tungen til barnet og svelges så uten vann. Granulat er smakstilsatt og kan brukes fra 17 kg, ca 4 år og oppover.

Hva bør du følge med på hvis barnet har feber?

Det er viktigere å observere barnets allmenntilstand enn temperaturen. De aller fleste småbarn tåler feber godt. Det kan være vanskelig å vurdere allmenntilstanden i barnets første 6 levemåneder, men dersom barnet gir god kontakt og tar til seg drikke, er det trygt å følge situasjonen hjemme.

Når bør du kontakte lege?

  • Hvis barnet er 3 måneder eller yngre
  • Hvis barnet har en temperatur høyere enn 40°C
  • Feberen går ikke ned etter to-tre dager.
  • Barnet virker svært medtatt, og det er vanskelig å få kontakt med barnet.
  • Barnet har utslett som ikke går bort når et glass trykkes mot huden.
  • Barnet har stiv nakke.
  • Barnet har vondt for å puste eller pusten er veldig rask.
  • Barnet ikke klarer å drikke.

Kilde:

Norsk Helseinformatikk, leverandørinfo