Visste du at paracetamol, som virker febernedsettende og smertestillende, finnes i ulike doseringsformer?

Samme legemiddel finnes noen ganger i flere slags legemiddelformer. Normalt tenker vi på legemidler som tabletter med en rund form, men det finnes mange andre former i tillegg. Som et eksempel kan smertestillende og febernedsettende Paracet og Pinex fås som vanlige tabletter, mikstur og stikkpiller for å nevne noen former. Synes du det er vanskelig å svelge tabletter eller usikker på hvordan du skal få medisin i barnet ditt? Det kan være greit å vite hvis du ikke kan eller vil svelge tabletter så finnes det alternativ. Noen ganger ønsker vi dessuten en raskere effekt og da vil smeltetablett og oppløselig tablett virke raskere enn det vanlig tablett gjør.

 Les alltid pakningsvedlegget nøye før dosering.

Smeltetabletter- tablett som smelter lett på tungen, helt av seg selv.

 

Smeltetablettene løses opp i munnen og svelges med spyttet. Smeltetabletten kan tas uten vann, fordi den løses seg selv opp i munnen i løpet av kort tid. Effekt oppnås raskt på grunn av at virkestoffet er fullstendig oppløst ved svelging. Den er et enkelt alternativ for barn er over 12 kg (ca 1½ år). Til barn under 3 år skal smeltetablettene oppløses i en teskje vann eller melk før det gis til barnet, dette for å unngå at tablettgranulatet inhaleres. Til barn over 3 år kan smeltetabletten oppløses i munnen. Ofte er de tilsatt smaksstoffer.

Brusetabletter løses enkelt opp i vann.

 

Løs opp brusetabletten i et halvt glass vann. Når vannet er ferdig med å bruse, er det klart til å drikkes. Brusetabletter virker dermed raskt fordi virkestoffet allerede er oppløst når det inntas. De er et godt alternativ til de som ikke liker eller kan svelge vanlige tabletter. Brusetabletter inneholder natrium og er ugunstige ved langvarig bruk av personer med høyt blodtrykk eller hjertesvikt. Brusetabletter kan brukes fra 15 kg, ca 3 år og oppover. De kommer med forskjellige smaker.

Avlange tabletter er enklere å svelge enn runde tabletter.

 

Mange synes det er enklere å svelge avlange enn runde tabletter de de har et tynt filmlag på utsiden. Dette gir tabletten en glattere overflate og gjør at de er enklere å svelge enn runde tabletter. Avlange tabletter kan brukes av barn fra 3 år og oppover.

 

Granulat- små korn som helles i munnen og smelter på tungen.

 

Granulat er enkelt å ta og velegnet hvis du har problemer med å svelge vanlige tabletter f.eks ved vondt i halsen eller tørr munn, eller du er ute på reise uten vann tilgjengelig.  Granulat er enkelt å gi til barn da det løses opp i munnen uten bruk av vann. Granulat kan brukes fra 4 år og oppover, og finnes i ulike doser avhengig av vekt og alder. Ofte er de tilsatt smaksstoffer.

Mikstur er medisin i flytende form.

 

Mikstur kommer ferdigblandet med forskjellige smaker og er spesielt egnet til barn mellom 0-7 år, og doseres ved hjelp av måleskje. Doseringen avhenger av alder/vekten til barnet.

Stikkpiller innføres i endetarmen.

 

Stikkpiller er praktiske i bruk ved at de innføres i endetarmen, hvor de løses seg opp før virkestoffet tas opp i kroppen.  Stikkpiller kan benyttes av voksne eller barn som ikke kan svelge tabletter, eller ved kvalme og oppkast. Ved kvalme ville vanlige tabletter bare bli kastet opp igjen.  Stikkpiller kan brukes fra nyfødt baby til voksen og finnes i ulike styrker avhengig av vekt/alder.