Kompresjon- og støttestrømper

Støttestrømper /kompresjonsstrømper hjelper mot trøtte, tunge, verkende og urolige ben ved graviditet, mye ståing og gåing, lange reiser eller etter kirurgiske inngrep. Strømpene er med på å forebygge hevelser og plager i fot, ankel og legg.

Hvordan fungerer blodsirkulasjon og venene i beinet?

Friske ben har vener med glatte og elastiske vegger som tilpasser seg etter forandringene i trykket i venene. Når leggmusklene brukes klemmer de på venene slik at veneklaffene åpner seg og blodet strømmer opp til hjertet. Når musklene slapper av lukker veneklaffene seg igjen og hindrer at blodet strømmer tilbake i bena. Hvis du har, eller har hatt åreknuter, blodpropp, er overvektig, eller en skade på en klaff (eks ved økt alder) kan det gjøre at venene utvider seg og dermed forhindrer veneklaffene i å lukke seg som de skal.

Når du står vil noe av blodet som skal transporteres tilbake til hjertet forbli i bena. Dette kan så føre til trøtte, hovne og verkende ben.

Støtte- og kompresjonsstrømper

Støttestrømpene er laget stramme, og skaper et mottrykk i anklene og rundt leggene. Det gjør at blodet helt naturlig strømmer tilbake mot hjertet i stedet for å hope seg opp i beina. Kompresjonstrykket gjør at veneklaffene hjelpes til å fungere bedre og dermed økes sirkulasjonen. Sammen med muskelpumpen i ankel og legg vil dette bidra til å forbedre blodsirkulasjonen.

Er du gravid skal du tenke på at en graviditet øker risikoen for venøse lidelser som åreknuter, hevelser mm. En støttestrømpe for gravide, med kompresjon, kan forebygge dette. Les mer om støttestrømper til gravide her

Støtte- og kompresjonsstrømper, når er de anbefalt og brukes?

  • Ut på en lengre reise der du blir sittende mye stille, som eks ved fly-, tog eller biltur.
  • Dersom du har en jobb hvor du står og går mye.
  • Gravid
  • Ved åreknuter
  • Er generelt plaget med trette, hovne eller urolige bein.
  • Etter kirurgisk inngrep som fjerning av åreknuter

Strømpene deles inni klasser avhengig av hvor kraftig kompresjonen er i strømpen. Kompresjon måles i mmHg, der mm står for millimeter og Hg står for kvikksølv. Gradert kompresjon gir et trykk som er høyest rundt ankelen, og som avtar gradvis oppover benet.

Skal du ut å reise og blir sitte lenge i ro er det smart å bruke støttestrømper beregnet for reise

Kompresjonssklasse 1

-er den med lavest kompresjon, 15-21 mm Hg. Den vil gi god effekt ved trøtte, tunge, verkende og urolige ben, lette hevelser i ankler, legg og føtter, ved lette åreknuter og kramper i bena på natten.

Dette er altså strømpen som brukes ved reise, jobb, små åreknuter eller etter enkle kirurgiske inngrep.

Det er også strømpen for gravide som begynner å kjenne tendenser til hevelser og åreknuter gjerne imot slutten av svangerskapet.

Kompresjonssklasse 2

-er den med medium kompresjon, 20-30 mmHg, som benyttes ved f.eks. moderate til større åreknuter, etter åreknuteoperasjoner, årebetennelse, behandling og forebygging av venøse leggsår, etter blodpropp, ved moderate til kraftige ødem, behandling etter dyp venetrombose (blodpropp), etter enkelte kirurgiske inngrep. Bruk av kompresjonssklasse 2 bør alltid avtales med lege.

Kompresjonklasse 3

-er den med høyest kompresjon, 30-40 mmHg og brukes ved kraftige åreknuter, vanskelig ødem og lymfeødem.

Materiale-

Strømpene finnes både som klassiske bomullsstrømper eller nylonstrømper. Det fins støttestrømper som er knelange, lårstrømper og støttestrømpebukser. Så har du finkjolen på, finnes det strømper for slike anledninger også

Hvordan ta riktig mål for strømpene?

Felles for alle strømpene er at strømpene tilpasses etter ankel -og leggomkretsen for knestrømper. Kompresjonen i strømpen utgår fra ankelmålet. Finn frem et målebånd og mål omkretsen rundt ankelen der du er tynnest og leggen der du er tykkest. Bruk disse målene og finn frem den riktig størrelsen i tabell til den enkelte strømpen. En støttestrømpe skal slutte omtrent 2 cm under kneskålen. Skal du ha vanlige støttestrømper, behøver du ikke å måle lengden på benet.

Ankelmålet er det viktigste målet, deretter leggmålet som skal være innenfor måltallene i tabellen.

For tilpassing av lårstrømper behøves i tillegg låromkrets.

Lurer du på hva du skal velge av knestrømper, lår eller strømpebukse? Behandlingen vil være den samme mht kompresjon da muskel/venepumpen sitter i ankel og leggen. Velg den som

Hvordan ta best vare på dine strømper?

For best mulig effekt av kompresjonstrømpene tas de på om morgenen. Strømpene tas av om kvelden. Det samme gjelder når du skal ut å reise. Ikke vent med å ta de på til du sitter på flyplassen.

Synes du det er vanskelig å få de på, finnes ulike hjelpemidler. Gummihansker som eks oppvaskhansker vil gi deg et bedre grep, samt beskytte strømpene mot fingernegler slik at de ikke revner. Alternativt finnes strømpepåtrekkere.

Vasketips

Strømpene vaskes på 40 grader i vaskemaskin. Unngå tøymykner, den bare ødelegger kompresjonen.  Ha gjerne strømpene i en vaskepose slik at de ikke blir dratt rundt annet tøy i samme vask. Strømpene kan og håndvaskes med litt såpe eller sjampo og henges rett opp.

Kompresjonen holder vanligvis i 6 måneder ved daglig bruk, men revner de er de ødelagt. Å forsøke reparere de vil ikke ha hensikt da det vil påvirke passform og kompresjon.

Kilde. Norsk helseinformatikk, Leverandørinformasjon,