Tannpine

Tannpine er vel noe de fleste av oss har kjent på i løpet av livet. Og det er bare en ting å si om det: Tannpine er vondt! Derfor er det desto viktigere å forebygge der det er mulig. Det viktigste du kan gjøre for å unngå å få hull i tennene og tannkjøttsykdommer er å ha en god munnhygiene- og her hjelper det ikke med skippertak. Rens, puss og skyll hver dag. Rens tennene med tanntråd eller mellomromsbørster. Puss tennene med fluortannkrem to ganger daglig. Bruk munnskyll  eller fluotabletter etter tannpussen!

Hva er tannpine?

Tannpine kjennetegnes med smerte som skyldes skade på tenner og/ eller omliggende vev. Eksakt hvilken tann smerten kommer ifra er ikke alltid like lett å lokalisere. Du føler bare at det vondt bak kinnet på venstre eller høyre side.

Hvorfor får jeg tannpine?

Hvis du plutselig får tannpine, skyldes det som regel en betennelse i tannens nerve på grunn av et hull i tannen.  Det kan være betennelse i tannroten eller i beinet ved rotspissen av tanna.

I begynnelsen merker du ikke noe, men fordypningen i tannen samler opp godterier for bakterier, som brer seg ut i det omliggende vev, så det kanskje oppstår en tannbyll med puss omkring rotspissen.

Tannpine kan også oppstå hvis tannen blir utsatt for et hardt slag. Det harde slaget er årsaken til at det oppstår betennelse i tannens indre. Det kan gå kortere eller lengre tid fra du fikk slaget til reaksjonen kommer fra nerven som gir deg tannpine.

Det er forskjellige grunner til at tannpine oppstår:

  • Karies - Hull i tennene er den vanligste årsaken til tannpine. Et hull i tannen skader tannens emalje, som dermed gir grobunn for bakterieinntrengning.
  • Tannfrembrudd - Når en tann er under frembrudd kan det oppleves smerter. Det er spesielt tilfelle med små barn og deres første tenner. Men også når visdomstennene prøver å finne vei og banker på i dypet, hvor det kanskje ikke er plass nok til frembruddet.
  • Rotbetennelse - Når bakteriene når inn til tannens nerve, oppstår det betennelse i tannens rot. Dette kan være en veldig smertefull tilstand.
  • Tannkjøttbetennelse – Bakterier som overlever på og mellom tennene kan forårsake betennelse i tannkjøttet. En betennelse i denne formen kan gi tannpine, men smerten vil sjelden være like voldsom som smerten etter karies eller rotbetennelse
  • Periodontitt - Ved denne lidelsen er det ikke egentlige hull i tennene, men tannkjøttet er angrepet og betent. Derfor er det viktig å opprettholde en god munnhygiene slik at alle bakterier fjernes og ikke gir grobunn for sykdommer i tannsettet.
  • Tannbyll - En tannbyll oppstår som følge av rotbetennelse, tannkjøttbetennelse eller periodontitt. Hvis det er fri adgang for bakteriene, oppstår det betennelse. Bakteriene og betennelsen samler seg i tannbyllen som fører til en voldsom tannpine

Hva gjør du hvis du får tannpine?

Bestill time hos tannlegen. Hvis du har store tannsmerter, må du prøve å klare deg gjennom på beste måte med smertestillende tabletter til du kan komme til tannlegen. Hvilke smertestillende som er greit å bruke? Vi anbefaler å bruke Ibux eller Paracet til voksne og Paracet til småbarn hvis de får feber i forbindelse med tannfrembrudd. Skulle tannpinen gå over innen du kommer deg til tannlegen, bør du likevel sjekke tannens tilstand hos tannlegen din i etterkant. Det er en viss sjanse for at tannverket kommer tilbake.

Kilde. Altomtenner.no