Uren hud og kviser.

Nesten alle får eller har hatt kviser. Mest vanlig er det for ungdom i puberteten å knytte bekjentskap med denne ubudne gjesten, men tilstanden kan også komme eller fortsette i voksen alder for både menn og kvinner.

Hormonene våre gjør mye bra for kroppen vår, men de kan også forårsake ting vi godt kunne vært foruten. En av dem er fet og uren hud. Uren hud er et resultat av forhøyet talgproduksjon. I puberteten øker produksjonen av mannlige kjønnshormoner hos både jenter og gutter. Hormonene stimulerer produksjonen av talg. Hudormer (svarte prikker) dannes når utgangen til talgkjertlene tettes igjen. Kviser oppstår når talgkjertelen blir infisert av bakterien propionebacterium acnes. Resultatet er betennelse og kviser. Kviser oppstår som regel i ansiktet eller på bryst og rygg der det er flest talgkjertler.

Behandling av kviser

Glem mirakelkurer. Hvis du leter etter et universale tips for å unngå kviser for alltid, så kan det være du blir skuffet over svaret. Stikkordet er isteden tålmodighet, kontinuitet og gode hudpleierutiner. Lær deg tre enkle trinn for en renere hud. Rengjøring, behandling og gjenfukting. Husk at alle produkter, selv solkremen din, skal være tilpasset hudtypen din.

Først og fremst handler det om å rengjøre huden for døde hudceller og overflødig fett som ellers kan tette igjen porene og utgjøre en grobunn for kviser. Etter rengjøring er gjenfukting minst like viktig. Visste du at hud med kviser også trenger gjenfukting for at den ikke skal komme i ubalanse?

Den daglige hudpleien er utrolig viktig. Fortsett med å rengjøre og behandle også når en forbedring begynner å bli synlig. Ytre faktorer som sol kan også ha positiv påvirkning på huden, men tenk på at visse hudlegemidler kan gi bivirkninger i solen. Slike legemidler gjør at du blir mer ømfintlig for sollyset og bør bruke en høyere solfaktor når du er ute.

Tålmodighet er som tidligere nevnt et stikkord når det gjelder pleie av uren hud. Det kan ta opptil 4-6 uker før resultatet av behandlingen synes. Dette skyldes at huden bruker ca 4.uker på å fornye seg. Husk at god hudpleie i unge år legger grunnlaget for hvordan huden din blir i årene som kommer.

Følg tretrinnsmetoden for enklere hudpleierutiner:

1. Rengjøring

Rengjøring er grunnlaget for fin hud. Rengjøring er viktig også når man får behandling med legemidler. Ved å fjerne smuss, overflødig fett og døde hudceller reduserer man risikoen for at porene tettes igjen og at kviser oppstår. Rengjør huden en til to ganger om dagen med et renseprodukt som er tilpasset uren hud. Et tips kan være å rengjøre huden med et skum samtidig som du dusjer.

Velger du å bruke rensevann/melk så avslutt med en toner for å lukke porene og gi huden videre pleie.

Ønsker du å gjøre litt ekstra for huden din, kan du ta en dyprens med peeling en gang i uka. Dyprens er fjerning av døde hudceller, komedoner, talg i porer, sorte prikker og kviser/acne.

2. Behandling

Når huden er ren er det tid for å behandle. Det finnes flere produkter på markedet, både uten resept og om det ikke hjelper så legemidler på resept som du får fra legen din.

Reseptfrie produkter som Aco spotless inneholder salisylsyre. Disse virker eksfolierende og proppløsende for å rengjøre porene i dybden og hindre at de tettes igjen. Produkter med salisylsyre virker også lett bakteriehemmende. Unngå å klemme ut hudormer med fingrene. Det øker risikoen for betennelser.

Basiron er en vaskegel eller krem som inneholder Benzoylperoxyd, som reduserer bakterieantallet i huden. Basiron kan gi irritasjon i huden som tørr hud, rødhet, flassing eller svie. Denne bivirkningen vil normalt avta etter et par uker. Benzoylperoxyd gir noe bleking av farget tøy, så ikke bruk det fineste hodepute-trekket ditt.

Får du ikke synlig bedring av disse legemidlene, ikke vent med å ta kontakt med legen din for å få et legemiddel på resept. Det er ikke uvanlig med kombinasjonsbehandling, dvs at legen kombinerer flere ulike kremer, og i noen tilfeller kremer og tabletter, for å få optimal effekt.

Vil du punktbehandle kviser, starter du med dette etter at ansiktet er renset. Disse produktene påføres kun rett på kvisen og vil hemme bakterier og redusere kvisen på kort tid  

3. Tilføre fuktighet

Etterpleie av huden er viktig for å hindre at den tørker ut. Får huden for lite fuktighet kan huden forsøke å kompensere for dette med å produsere mer talg, som vil få huden enda mer ut av balanse. Egnede produkter for fet og uren hud er lette kremer og gel med lavt fettinnhold, eller helt fettfrie. Velg gjerne en fuktighetskrem med en mattende effekt, slik at huden din blir mindre blank.

Hvis huden føles stram og tørr kan man bruke en fuktmaske 1-2 ganger per uke ved behov.

Du kan godt ha en fet hudtype selv om overflaten periodevis kjennes veldig tørr ut. Du er født med én hudtype, og den har du hele livet. Hudtilstanden din, derimot, kan endre seg. Den påvirkes av mange indre og ytre faktorer som for eksempel stress, medikamentbruk og – ikke minst – hvilke produkter du bruker på huden.

Råd mot kviser

  • Unngå at håret henger ned i ansiktet.
  • Ikke klem på kvisene, da dette kan gi arr og øke betennelsen.
  • Unngå fete kremer og kosmetikk som tetter igjen porene.
  • Bruk foreskrevne produkter regelmessig. Det tar flere uker før de har full effekt.
  • Bruk eventuelt en farget dekkstift/-krem dersom du ønsker å dekke kvisene.
  • De aller fleste er plaget med kviser fra tid til annen. Det er, som oftest, du selv som ser de best. Ikke la en kvise ødelegge dagen din.

Det er flere myter når det gjelder kviser, blant annet at det skyldes usunne matvaner eller at huden er skitten/uren. Årsakene til kviser kan være flere: En av de vanligste grunnene til at man får kviser er at man er genetisk disponert. Det vil si at du kan ha arvet økt følsomhet for det mannlige kjønnshormonet i kroppen.

Samtidig kan også tett sminke, stress, prevensjonsmidler (med hormoner), menstruasjon, graviditet og visse typer medisiner være andre mulige årsaker til at kvisene plutselig popper opp.

Når bør lege kontaktes?

  • Dersom egenbehandling med reseptfri behandling ikke har gitt tilstrekkelig effekt innen 6-8 uker.
  • Ved store, ømme og dype kviser/byller.

 

Den danske hudspesialisten og kosmetologen Ole Henriksen anbefaler å prøve isbittrikset: Ta en isbit og pakk den inn i et lommetørkle for å gjøre kontakten med isbiten mer behagelig. Gni så isbiten forsiktig mot huden i fem minutter. Gjenta gjerne flere ganger om dagen. - Isbiten roer ned betennelsen i talgkjertelen og øker blodsirkulasjonen til området

Kilde, Relis, Leverandørinfo, Aco spotless, ulike hudpleieklinikker.