Vask og fuktighetspleie i intimområdet

Underlivet trives best med varmt vann og milde intimsåper. Man skal unngå å bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene, som lett blir tørre og irriterte. Parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner.

I skjeden finnes en rekke bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren. For at dette systemet skal virke, må miljøet i skjeden være surt - det skal ikke endres!

Kroppen vår skal ivaretas fra topp til tå. Men kan vi bruke like produkter fra topp til tå? Vi tenker at sjampo er til håret og såpe er såpe for resten av kroppen. Det er ikke helt riktig. Underlivet vårt trenger annen pleie enn resten av kroppen, og det finnes egne produkter beregnet for underlivet.

Feil hygiene i og rundt skjeden kan gi en rekke symptomer og plager, f.eks.

  • Utflod
  • Stygg lukt
  • Svie og/eller kløe
  • Urinveisplager
  • Følelse av sårhet nedentil
  • Stadige soppinfeksjoner

Riktig miljø for undelivet

I skjeden finnes en rekke bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren, en av de er bakterien Lactobacillus. Den sørger for at miljøet i skjeden forblir gunstig ved å produsere melkesyre. Det er således viktig med et «surt» miljø i skjeden.

Men Lactobacillus er svært følsom for fremmede stoffer, som f.eks. alle typer såper. Skulle Lactobacillus forsvinne, vil miljøet bli mindre surt, og bakteriene som rengjør, begynner å irritere skjeden i stedet for å gjøre jobben sin innen renhold. Dermed vil all vasking med såpe skape en "ond sirkel": Dess mer såpe, dess verre blir det!

Anbefalt hygiene og gode råd for intimpleie

Du kommer lang med å vaske deg med rent vann! Kroppen i seg selv, inkludert skjeden, er nemlig skapt for å være selvrensende. De fleste områdene trenger en egentlig kun å vaske med litt vann. Dette gjelder også området rundt kjønnsorganet, hvor både kvinner og menn har slimhinner som er en annen type overflate enn hud.

Ønsker du å bruke en såpe, anbefaler vi at du bruker en intimsåpe som er beregnet for intimområdet. De forskjellige såpene til kropp og underliv har ulik pH verdi, og vi bør derfor ikke bruke for sterke såper nedentil. Skjeden hos kvinner har en pH verdi som ligger mellom 3-4. Bruker du en for kraftig såpe (vanlig såpe har som regel en pH på 7-8) kan det irritere slimhinnene i tillegg påvirke bakteriefloraen som er så viktig for å unngå infeksjoner og ubehagelig plager og kløe. Økt pH verdi i skjeden kan forårsake kløe, utflod, svie, samt sopp- eller bakterieinfeksjon. Og det vil vi jo ikke ha!

Ikke vask deg for ofte!

Det kan også skape irritasjon. Må du dusje eller vaske deg flere ganger om dagen bør du bare bruke vann innimellom.

Unngå å bruke parfymerte produkter.

De kan føre til unødvendig irriterte slimhinner i skjeden, i tillegg til at de kan forårsake allergiske reaksjoner.

Unngå bruk av truseinnlegg

Hvis ikke det strengt tatt er nødvendig, feks ved mensen

Hvorfor er vi så redd for at vi skal lukte unormalt nedentil?

Friske underliv har lukt, sånn er det bare. Fersk utflod har en mild, syrlig lukt på grunn av melkesyren i utfloden. Samtidig har vi godt med svettekjertler i lysken og på de kvinnelige kjønnsorganene. Trange bukser, syntetiske truser og ben i kors gjør at det blir varmt og godt mellom bena.

For å fjerne denne lukten på en skånsom måte, er varmt vann eller mild intimsåpe mer enn nok. Såpe har den egenskapen at den klarer å fjerne de fettløselige stoffene som gjerne kan lukte litt.

Barbering av underlivet

En stor andel av kvinnene barberer seg på leggene, under armene og bikinilinjen regelmessig, og mange opplever ubehag ved barbering. Det største problemet ved barbering av bikinilinjen er irritasjon, rød og nuppete hud, fulgt av inngrodde hår.

  • Når du barberer deg er det lurt å bruke et skum eller gele som er beregnet for intimbarbering. Dette vil mykgjøre huden og håret, slik at høvelen lettere kutter av håret.
  • Bruk en god høvel, og barbere med hårretningen. Det er nemlig slik at når du kutter hårene feil vei kan de vokse ut i gal retning og dermed bli værende under huden. Inngrodde hår utløser ofte en liten betennelse. Pass på at du har en høvel med skarpe blader, det reduserer eventuell irritasjon.
  • Barber gjerne om kvelden slik at huden får «roet» seg uten stramtsittende tøy etter barberingen.
  • Påfør gjerne en intimkrem/gel som gir fuktighet slik at hudbarrieren opprettholdes etter barberingen.

 

Intimpleie for menn

Det er samme regel mht vask for menn som for kvinner. Daglig vask er viktig for å forhindre lukt og for mye belegg (smegma) under forhuden. Trekk forhuden tilbake og bruk rent vann eller intimsåpe. Husk at såpe er ikke såpe, selv om dere menn liker ett produkt for hele kroppen.

Kilde: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo

Les mer om noen av temaene under