Nødprevensjon- Angrepille

Angrepille kan benyttes som prevensjon etter ett enkelt ubeskyttet samleie. Angrepillen er en nødløsning og skal tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie eller annen prevensjon har mislyktes. Angrepillen er IKKE en prevensjonsmetode, men en nødprevensjon.

I Norge finnes to ulike angrepiller på markedet, som begge er å få kjøpt uten resept.

  • ellaOne – må tas så raskt som mulig, men ikke senere enn 120 timer ( 5 døgn) etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt. Behandlingen består av 1 tablett.
  • Norlevo- må tas så raskt som mulig, men ikke senere enn 72 timer (3 døgn) etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt. Behandlingen består av 1 tablett

 

Hvor lenge etter samleie kan angrepillen tas?

Jo tidligere etter et ubeskyttet samleie eller prevensjon har mislyktes desto sikrere er pillen. Sikkerheten for å ikke bli gravid avtar jo lengre tid det går mellom samleie og tablettinntaket. ellaOne skal tas så raskt som mulig, men ikke senere enn 5 dager (120 timer) etter ubeskyttet samleie og  Norlevo må tas innen 72 timer. Dette kommer av at sædcellene kan overleve i opptil 5 dager i kroppen din etter samleie.

Når brukes angrepillen?

  • Dersom du ikke bruker noen som helst form for prevensjon.
  • Du glemte å ta p-pillen, satt på prevensjonplaster eller satt inn p-ringen
  • Dersom pessaret falt ut, eller du glemte å bruke det.
  • Dersom kondomet sprakk eller gled av under samleie

Hvordan virker angrepillen

Virkningen skyldes at eggløsningen hemmes eller utsettes og at befruktning derved unngås.

NB: Dersom det først har skjedd en befruktning, at du er gravid, vil ikke angrepillen ha effekt. Angrepillen er med andre ord ikke en abortpille. Du kan ta tabletten når som helst i menstruasjonssyklusen.

Hvordan vet jeg om nødprevensjonen har virket?

Du kan ikke vite om angrepillen har virket før du får din neste menstruasjon. Etter å ha tatt angrepillen får de fleste kvinner normal menstruasjon til forventet tidspunkt. Noen kan få menstruasjonen senere eller tidligere enn normalt pga hormontilskuddet. Hvis menstruasjonen er mer enn 7 dager forsinket, er unormal, du opplever symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast eller smerter i brystene, eller du lurer på om du kan være gravid, bør du ta en graviditetstest. Hvis du er gravid, er det viktig at du tar kontakt med legen din.

Hvis du har ubeskyttet sex etter at du har tatt tabletten, hindrer den ikke at du blir gravid. Bruk kondom hvis du har sex etter at du tar tabletten og inntil den neste menstruasjonen din.

I 2013 fikk vi informasjon om at angrepillen ikke anbefales til kvinner som veier mer enn 75 kg. Etter en gjennomgang i 2014 konkluderte Europeiske legemiddelmyndigheter at angrepillen trygt kan brukes av kvinner uavhengig av vekt.

Kan nødprevensjon forårsake abort?

Nødprevensjon kan hindre graviditet, men hvis du allerede er gravid vil ikke nødprevensjonen avbryte det eksisterende svangerskapet. Nødprevensjon kan derfor ikke forårsake abort!

Hva gjør jeg om jeg kaster opp etter å ha tatt angrepillen?

Dersom du kaster opp innen det har gått 3 timer etter du har tatt angrepillen, er det stor sannsynlighet for at angrepillen ikke virker. Behandlingen må da gjentas, ta en ny tablett, for å oppnå effekt.

Kan angrepillen brukes under amming?

Erfaring fra Norlevo har vist at den er trygg å bruke under amming. Det anbefales å ta tabletter rett etter amming, og så unngå amming i 8 timer. Et tips er å pumpe seg slik at en har en melk til barnet hvis behov.

For Ellaone er det ikke tilrådelig å amme da en ikke har nok kjennskap til legemidlets påvirkning av barnet. Skulle du likevel ta Ellaone anbefales å vente en uke med å amme barnet.

Les pakningsvedlegget nøye for bruk.

 

Kilder. Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen, Nycomed