Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Barn blir oftere syke enn voksne. De har gjennomsnittlig fem forkjølelser i året. Voksne har i gjennomsnitt tre. Som regel varer infeksjonen bare noen dager, men kan være riktig så plagsom når den er der. 

Influensa  derimot gjør deg sykere og kan vare  i 1-2 uker.  Les mer om influensa her

Les mer om forkjølelse hos barn her

 

Hva skyldes forkjølelse?

Forkjølelse skyldes virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. Det er ikke et bestemt virus, men mange virus som forårsaker forkjølelse. Når du hoster og nyser spres viruset i luften med ørsmå dråper. Disse partiklene surrer rundt i luften i opptil 2 timer og andre kan lett puste inn samme virus. En enda vanligere smittemåte er når du holder deg for ansiktet når du nyser eller snyter deg for deretter å ta på en gjenstand som eks dørhåndtak. Andre som tar på samme gjenstanden, får dermed viruset på hendene sine, tar seg ved nese, øyne eller munn og blir smittet.

Symptomer

-på forkjølelse starter ofte med sårhet og vondt i halsen, deretter nysing og rennende nese. Hodepine og frysninger er også vanlig. Snørret vil etter hvert bli tyktflytende og gulgrønt. Hoste kan forekomme, både som tørrhoste og slimhoste. Feber er ikke så uttalt hos voksne, men barn kan lettere få det.

Behandling av forkjølelse.

Det finnes ingen mirakel kur mot forkjølelse. Den går over av seg selv i løpet av noen få dager. Antibiotika hjelper ikke mot virus. Men her kommer noen anbefalinger over hva som kan lindre plagene.

  • Det finnes mange forskjellige typer halspastiller, noen er ment for å forebygge, andre for å lindre eller ta bort oppmerksomheten fra ubehaget som noen ganger kan føles som kribling og piggtråd i halsen. Halspastiller fås både til sår og vond hals samt de som lindrer ved hoste.

 

  • Skyll nesen med saltvannsspray som rengjør og fukter nesen. Saltvann finnes som spray, dråper og skylling og kan brukes av alle, fra spedbarnsalder og også av gravide og allergikere - så ofte du ønsker. 

 

  • Nesespray med slimhinneavsvellende middel mot tett nese. Kommer du ikke i mål med saltvannspray, er slimhinneavsvellende nesesprayer aktuelt å bruke til voksne og barn over 2 år. Disse virker ved å trekke slimhinnene i nesen sammen slik at det blir enklere å puste. 

Godt råd- For at den slimhinneavsvellende sprayen skal ha optimal effekt kan du gjerne spraye nesen med saltvann første for deretter å bruke den slimhinneavsvellende sprayen. Den vil da komme høyre opp i nesen og dermed virke bedre, enn om den må bane seg vei gjennom snørret. Slimhinne-avsvellende nesespray skal ikke brukes mer enn 10 dager sammenhengen for voksne og 5 dager for barn under 10 år. Årsaken til det er faren for avhengighet. Bruk over tid vil medføre at slimhinnnen svulmer opp og kan føre til vedvarende nesetetthet (”rebound” effekt).

NB! Har du både tett og rennende nese finnes Disse er ikke beregnet til barn under 18 år og skal ikke brukes mer enn 7-10 dager sammenhengende.  Det som skjer etter å ha brukt nesespray i mer enn 10 dager er at slimhinnene i nesen hovner opp og det blir betennelse. Da blir du tettere i nesen enn du noensinne har vært. Avhengig av nesespray?

  •  Smertestillende og febernedsettende kan brukes hvis du har feber over 39°C. Paracetamol (eks Paracet og Panodil) er da førstevalget. Men vit at har du en infeksjon - for eksempel en forkjølelse eller influensa - er det bra med litt feber. Feber er en del av infeksjonsforsvaret som jobber for at du skal bli frisk.

 

  • Termometer og beskyttelse til termometer er alltid kjekt å ha tilgjengelig. Termometerbeskyttelse er hygieniske små plasthylster som kastes etter bruk.
  • Hyppig nesepuss kan føre til rød, sår og øm nese. Bruk Kleenex balsam papirlommetørkle, som ikke tørker ut og irriterer for hver gang du må snyte deg! En annen fordel er at du kaster dem etter bruk og dermed reduserer smittefaren.

Slimhoste eller tørrhoste?

  • Slimhoste er såkalt produktiv hoste, som vil si at den har en viktig nyttefunksjon. Ved en slik type hoste skal slimet ut. Det er derfor viktig at den ikke blir dempet med medikamenter forbeholdt tørrhoste, men med slimløsende middel. I verste fall kan slim bli liggende igjen i luftveiene og danne grobunn for ulike bakterier.
  • Den andre typen hoste kalles tørrhoste hvor du ikke hoster opp slim. Til forskjell fra slimhoste har denne hosten liten nyttefunksjon, annet enn å irritere. Tørrhosten kan derfor trygt dempes ved behov. Se ulike slimløsende og hostedempende medisiner her:

4 tips ved forkjølelse

Hev hodeenden på sengen

Dette kan gjøres ved hjelp av ekstra pute eller ved å legge noen bøker under sengebeina. Det vil hjelpe deg å puste bedre i løpet av natten.

Få i deg nok væske

Felles for både tørr- og slimhoste er at det er svært slitsomt, uansett når på døgnet den måtte oppstå. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at hoste som ødelegger nattesøvnen kan oppleves som litt ekstra frustrerende. Generelt for begge typer hoste er å få i seg nok væske, som et glass vann. Ikke bare føles væske lindrende for sår hals, men det løser også opp slim som kan irritere luftveiene.

Et annet tips er å drikke noe varmt, som for eksempel Fribol eller te med ingefær eller sitron. Varm drikke kurerer ikke årsaken til hosten, men kan lindre både hoste og andre forkjølelsesrelaterte plager som sår hals. Dersom du ønsker å forsterke effekten av den varme drikken, kan det være lurt å tilsette en god skje med honning

Host i armhulen så du ikke smitter andre! 

Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper. Andre kan puste inn disse dråpene. En enda vanligere smittemåte er at du holder deg for ansiktet når du nyser eller snyter deg, for deretter å ta på en gjenstand. Andre som tar på gjenstanden, får viruset på sine hender, tar seg ved nese, øyne eller munn og blir smittet.

Vask hendene!

Det aller beste tiltaket for å unngå å bli smittet eller smitte andre, er å sørge for god håndhygiene. Vask hendene med såpe og vann. Har du ikke en håndvask tilgjengelig, så er Antibac et svært nyttig hjelpemiddel. Les mer om Antibac her:

Når bør du kontakte lege?

Det er som oftest ikke nødvendig å oppsøke lege ved forkjølelse. Men får du høy feber, eller du får pustevansker og/eller stikkende smerter i brystkassen når du puster dypt inn kan et besøk til legen være aktuelt. Det gjelder og dersom du får blod i slimet du hoster opp.

Forkjølelse, influensa eller allergi?

Generelt er influensa verre og mer langvarig enn forkjølelse og du blir raskere dårlig. Symptomer som feber, kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense ved influensa enn forkjølelse. Les mer om influensa her:

Ved forkjølelse er det vanligere å være snørrete, tett i nesen, eller sår i halsen.

Forkjølelse kan og forveksles med allergi, men det er klare forskjeller. Er du allergisk nyser du ofte i serier, mens ved forkjølelse er det bare ett eller to nys i gangen. Øyne/nese klør ved allergi, ikke ved forkjølelse. Feber er ikke vanlig ved allergi. Dessuten er konsistensen på snørret forskjellig. Ved forkjølelse er det gjerne slimete, mens ved allergi er det ofte tyntflytende.

Les mer om allergi her:

Kilde: Norsk helseinformatikk (NHI)