Tips og råd ved halsbrann i svangerskapet

Halsbrann (dyspepsi) og sure oppstøt (reflux) skyldes syre som kommer opp i spiserøret fra magesekken. Dette er ubehagelig, men ufarlig. De fleste av oss opplever slike plager fra tid til annen. Halsbrann under graviditeten er en svært vanlig plage. Forekomsten varierer fra omtrent 20 % i første trimester til så mye som 75 % i tredje trimester.

 

Årsaker til halsbrann under graviditet.

Magesekken inneholder syre for å fordøye maten du spiser. Halsbrann oppstår når syre kommer opp i spiserøret fra magesekken. Halsbrann oppleves som en sterk og brennende følelse som brer seg fra mageregionen og opp til halsen. Det er derfor halsbrann også blir kaldt brystbrann.

Halsbrann og sure oppstøt er særlig vanlig hos gravide, spesielt i siste del av svangerskapet. Dette skyldes et voksende foster som øker trykket mot magesekken, samt at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret blir slappere. Hormonsvingninger i svangerskapet øker også risikoen for sure oppstøt.

Det kan dermed oppstå lekkasje, noe som betyr at surt mageinnhold kommer opp i spiserøret. Spiserøret vårt er ikke laget for å ivareta det sure mageinnholdet, dette kan oppleves som smerter, og beskrives som halsbrann.

Behandling av halsbrann

Det er lite du kan gjøre med selve årsaken til halsbrann, men du kan dempe plagene gjennom ulike tiltak.

Egenbehandling og forebyggelse av halsbrann

 • Unngå fet, røkt eller sterkt krydret mat.
 • Spis små og regelmessige måltider. Du bør også unngå å spise de siste 3-4 timer før sengetid.
 • Unngå tobakk og begrens inntaket av alkohol, kaffe og juice.
 • Hevet hodeenden på sengen kan være nyttig hvis du plages med smerter etter du har lagt deg og du kan forsøke å ligge på venstre side (magesekkens anatomi gir mindre oppstøt i denne stillingen).
 • Unngå arbeidsstillinger som krever langvarig fremover bøyning.

Om disse rådene ikke hjelper, finnes det ulike medikamenter om kan hjelpe.  Du velger legemidler ut fra hvor ofte og store plager du har.

Legemidlene som hjelper mot sure oppstøt, kan deles i tre grupper:

Førstevalget for behandling under graviditet er såkalte alginater, eks Gaviscon og Galieve.

 

 • Årsaken til det er at alginat ikke tas opp i kroppen, men passerer gjennom tarmen. Dette gjør at legemiddelet aldri når fosteret. Alginat reagerer med syre i ventrikkelen og danner en skummende viskøs gel som legger seg som et lokk over innholdet i magesekken og hindrer på den måten sure oppstøt.
 • Skummingen kan virke ubehagelig og enkelte kan få magebesvær som bivirkning.

Har du ikke god nok effekt av alginatene anbefales syrenøytraliserende midler, også kaldt antacida eks Novaluzid , Titralac og Link tyggegummi.   

 

 • Også denne legemiddelgruppen tas opp i liten grad av kroppen, og regnes som trygg å bruke av gravide.
 • Dette er legemidler som nøytraliserer syren i magesekken, og når innholdet i magesekken skvulper opp i spiserøret, forårsaker den ikke svie

Legemidler som hemmer produksjonen av magesyre (H2-blokkere og protonpumpehemmere, eks. Ranitidin, Zantac og Somac

 

 • Denne legemiddelgruppen er ikke godt nok undersøkt hos gravide, og den begrensede erfaringen gjør at man generelt ikke anbefaler bruk i svangerskap. Av og til er plagene så store at det likevel kan være riktig å benytte slike medisiner.
 • Det er ikke vist noen fosterskade ved bruk av slike medisiner i de siste 2/3 av svangerskapet. Medisinen bør likevel kun benyttes unntaksvis, og da i samråd med lege.