EGGLØSNINGSTESTER

En eggløsningstest kan være et godt hjelpemiddel når man planlegger å bli gravid. Det finnes flere forskjellige eggløsningstester å velge mellom. Eggløsningstesten viser deg hvilke dager i menstruasjonssyklusen du er mest fruktbar.

 

Før du starter med testene bør du vite hvor mange dager du har i syklusen din. Dersom du ikke vet dette kan du telle dager; en syklus varer fra dagen du får menstruasjon og det totale antallet dager til du får neste menstruasjon. En typisk menstruasjonssyklus varer i 28 dager, men det er ikke uvanlig at lengden på syklusene varierer noe; alt fra 26 dager til 34 dager er innenfor normalen. Det er også helt normalt å ha 28 dager den ene måneden og deretter 32 dager neste måned.

 

Dersom du noterer ned lengden på syklusene dine over noen måneder kan du få et tydeligere bilde på hvor mange dager syklusene dine varer og når du har eggløsning. Har du en syklus på 28 dager har du ofte eggløsning på dag 14. Det mange ikke vet er at eggløsningen skjer 14 dager før mensen starter, ikke 14 dager inn i syklusen (en misforståelse som er vanlig da 28 dagers syklusen gjerne er den som blir brukt som eksempel).

 

 

 

Eggløsningstesten reagerer på eggløsningshormonet LH (Luteiniserende Hormon). Produksjonen av dette hormonet øker i kroppen og skilles ut i urinen rett før eggløsning. Slik kan eggløsningstesten fortelle deg når du har et forhøyet innhold av LH i urinen og snart har eggløsning.  

Det er vanlig å bruke 10 teststrimler i løpet av èn syklus. Har du en syklus på 28 dager begynner du med tester på den 8. dagen i syklusen din og tester deg hver dag til du får en test som viser at du har eggløsning.

Eggløsningstestene kommer i digitale varianter og varianter du leser av selv.

Hva er forskjellen på teststrimmel og teststav?

  

En teststrimmel må dyppes i et prøveglass med romtemperert urin (15°-30°). En teststav kan du enten tisse direkte på eller dyppe i et prøveglass med urin.

Hvor lang tid testene skal dyppes eller holdes under urinstrålen varierer det er derfor alltid lurt å lese pakningsvedlegget nøye slik at du bruker testen på riktig måte og får riktig resultat. 

Når skal jeg starte med eggløsningstestene

 Sykluslengde  

Dag du starter å teste   

21 dager eller færre

Dag 5

22 dager

Dag 6

23 dager

Dag 7 

24 dager

Dag 8 

25 dager

Dag 9 

26 dager

Dag 10

27 dager

Dag 11 

28 dager

Dag 12 

29 dager

Dag 13 

Videre hvis lengden økes med en dag økes dagen du starter å teste med 1 dag

inntil dersom din syklus er 40 dager eller fler og du starter å teste på dag 24.

GRAVIDITETSTESTER

Når du blir gravid begynner kroppen å produsere hormonet Humant Chorionic Gonadotrophin, eller HCG. Hormonet produseres i morkaken og er derfor kun tilstede i kroppen når du er gravid. Hormonet skilles ut i urinen og ved hjelp av en graviditetstest kan du måle om du har hormonet i kroppen din og få svar på om du er gravid eller ikke.

 

Måten testen virker på er at den inneholder antistoffer som fanger opp HCG-hormonet, dersom det finnes HCG-hormon i urinen vil dette vise seg i avlesningsvinduet på graviditetstesten som en farget strek eller ved bokstaver som det er på de digitale testene.

 

Det finnes også digitale graviditetstester som viser deg hvor langt du er på vei, dette er kun en indikasjon og ikke et garantert resultat. Et nyttig tips til f.eks. ClearBlue graviditetstest med ukeindikator er at denne testen viser hvor lenge det er siden du ble befruktet, den teller ikke fra forrige menstruasjons første dag slik du vanligvis gjør når du regner ut hvor langt du er på vei.

 

Når du skal bruke graviditetstesten anbefaler vi at du tester i morgenurin og midtstrålen (midtstråle vil si at du tisser litt, holder igjen og så tisser enten i prøveglass eller rett på testen for de testene som kan brukes slik). Grunnen til at vi anbefaler morgenurin er at konsentrasjonen av HCG-hormonet er høyere i morgenurinen, men det er selvfølgelig mulig å teste ellers på dagen også hvis du ikke ønsker å vente!

Viser graviditetstesten et postitivt resultat ta kontakt med lege eller jordmor for videre oppfølging. Dersom du ikke har brukt folsyre før du ble gravid bør du begynne med dette nå, du kan lese mer om folsyre her.

Kilde: jegvilhabarn.no