Ut på tur aldri sur!

Det er viktig å pakke i ryggsekk når du skal på tur, ikke bærepose, bag eller skulderveske. Ryggsekk er best for ryggen og skuldrene og du har armene fri. Skal du ut å gå i fjellet med sekk er det greit å ikke pakke sekken for tung. Det aller meste av utstyret du skal ha med seg på tur, bør få plass inne i sekken. Jo mer som henger utenpå og slenger, jo mindre behagelig og mer ustabil blir sekken.

 

 

Hva bør du pakke med deg i sekken?

Det viktigste du bør ha med deg er: Mat og drikke, ekstra klær (sokker, undertøy), dopapir, fyrstikker, solkrem, myggmiddel, kniv, kart og kompass hvis du er på ukjent område. For de fleste av oss er mobilen med og en fast følgesvenn på turen. Lad opp batteriet på mobiltelefonen før turen, og spar på batteriet underveis. Husk at store deler av fjellet kan være uten dekning.

I tillegg bør du ha med deg litt førstehjelpsutstyr hvis uhellet skulle være ute. Vi har samlet produkter der vi mener du bør være i forkant og ha med på turen.

 

Gnagsårplaster/stift- Gnagsårplaster finnes i mange størrelser og kan godt legges på før turen. Legg plasteret der du vanligvis får gnagsår. Om plasteret brukes på en vannblemme eller åpent sår, er det viktig at det dekker hele såret og at huden er tørr og varm når plasteret legges på.
Det vanligste stedet å få gnagsår på er sannsynligvis hælen. Sett derfor gjerne et plaster forebyggende på hælen. Sørg for å vinkle opp foten slik at hælen blir så lang som mulig når du setter på plasteret og vær nøye så det ikke blir noen bretter (det kan dessverre gjøre vondt verre).
Det finnes også gnagsårstift som forebygger gnagsår. Tørk stedet som er utsatt før du gni stiften over området. Stiften gjør huden glattere og gir dermed mindre friksjon.

 
Sportstape- kan du brukes til alt mulig. Beina kan teipes for å unngå gnagsår (spesielt på tærne anbefales sportstape fremfor plaster). den brukes som plaster og til å reparere ting som er ødelagt hvis det er mulig. Sportstap kan settes på for å forebygge skader i ankler og knær, støtte opp dersom du tråkker over, overbelaster eller forstuer armer eller ben. 

Småskadepakken, er en praktisk «alt-i-ett» pakke som inneholder et nødvendig og variert innhold for sår og hudskader. Det være seg plaster, kompress, gasbind, rensservietter og plastertape. 

 

Myggmiddel da myggen er glad i fjellet, men kanskje ikke så mye tilstede om du er på tur på vinteren. Myggen kan være en riktig plagsom følgesvann på fjellet, og det er derfor lurt å ha med myggmiddel eller myggstift. 

Smertestillende kan være lurt å ha med i håp om at du ikke trenger dem! Paracetamol er førstevalg og lindrer hodepine, muskel og leddsmerter, og er febernedsettende. Ibux brukes ved muskelsmerter som skyldes fysisk overbelastning i form av feilbelastning, forstrekking eller støt/slag. Disse to legemidlene kan kombineres.

 

Vi har et vakkert land! Nyt naturen og kos deg ute. Det er lurt å ta med deg tilstrekkelig drikke eller kopp hvis du finner friskt vann i en bekk. Litt turgodt, som nøtter og sjokolade, er også kjekt å ha med i sekken.
God tur!