Svettelukt

Sjenerende svettelukt

Ca. 1 prosent av befolkningen plages av sterk svetting fra armhulene. Når vi snakker svette omfatter det hele kroppen, men er oftest lokalisert til armhuler, hender og føtter. Disse områdene har flere svettekjertler enn noen annen del av kroppen din. Det kan føles flaut å svette og for noen er dette et problem som medvirker til sosial angst eller forlegenhet. Alle mennesker er ulike og hvor mye du svetter og hvor sterk lukten er varierer derfor fra person til person.

Årsaker til svettelukt:

Svette er en naturlig prosess som kroppen din bruker for å opprettholde en stabil temperatur. Så det er helt normalt at ved situasjoner hvor kroppstemperaturen går opp, skal altså svettingen øke. Men også i stressede situasjoner vil du kunne merke at svettingen øker - dette er også en naturlig funksjon, selv om det kanskje ikke er helt ønskelig. Noen ganger, om ikke ofte, kan svettingen skyldes sykdom i kroppen din. Visste du at svette i utgangspunktet er luktløs? Når den kommer i kontakt med bakterier som finnes på huden til oss alle, dannes stoffer som skaper uønsket lukt.

Hvor mye er vanlig å svette?

Det finnes ingen fasit på dette spørsmålet. Hvor mye du svetter, og kanskje også hvordan svetten lukter, kan påvirkes av flere faktorer som humør, enkelte matvarer og drikker (sterk krydret mat, kaffe og alkohol), medisiner og sykdom eller hormonnivå. Hormonforstyrrelser kan være årsaken ved feks diabetes eller løyt/lavt stoffskifte. I tillegg kan en svette mer i enkelte perioder i livet, f. eks kvinner i overgangsalderen, under graviditeten eller i puberteten.

Noen synes også å være arvelig belastet med sterk svetting, dette gjelder særlig enkelte som er plaget med svette i håndflatene og føttene.

Hva er forskjellen på deodorant og antiperspirant?

Antiperspirant stopper svette, deodorant stopper lukten av svette. De har helt ulik virkemåte og inneholder forskjellige ingredienser som det er nyttig å være klar over. De fleste deodoranter er antiperspiranter.

  • Antiperspirant inneholder aluminiumklorid (ofte simpelthen kalt aluminium). Dette er et syntetisk framstilt salt som trekker inn i huden, sveller opp når det kommer i kontakt med svette og dermed blokkerer svettekanalene. Med antiperspirant vil du med andre ord svette mindre.
  • Deodorant, derimot, reduserer og kamuflerer svettelukt. De inneholder som regel bakteriedrepende stoffer og godlukt. Førstnevnte fjerner bakteriene som står for selve kroppsodøren, sistnevnte kamuflerer odøren med en behagelig duft. En deodorant kan med andre ord betraktes som en såpe som blir igjen på huden.

Råd mot ubehagelig svette

God kroppshygiene sammen med bruk av en god deodorant anbefales for å redusere ubehagelig lukt og fuktighet under armene. Vask huden under armene med vann og såpe med lav pH. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Ta gjerne på deg deodoranten om kvelden, da får den bedre tid til å feste seg. Varighet på deodoranter er fra 24-48-76 timer (avhengig av type) slik at du vasker den ikke bort om du tar en dusj morgenen etter. Når du velger en deodorant er det viktig å velge en som er skånsom mot huden din og har en lukt som du finner behagelig. Det kan vært smart å bytte type deodorant med jevne mellomrom. Har du større svetteproblemer og du ikke får god nok effekt av de vanlige deodorantene, anbefaler vi spesialprodukter som Stop 24 eller Aluminiumsklorid 25%. Plages du med svetteringer under armene vises disse minst om du bruker hvite eller svarte klær. Har du svette og klamme hender eller er det føttene som er problemet, er det å foretrekke en antiperspirant i krem- eller sprayform. Målet med behandlingen er å redusere svetteproduksjonen til et akseptabelt nivå som gjør at du fint kan leve med det!