Tørr hud er en av de vanligste hudproblemene. Tørr hud er ikke en sykdom, men en tilstand som kan være plagsom. Tørr hud kan føles stram, flasse og den klør. Ofte er plagene verre om vinteren. Hvor mye fuktighet huden din inneholder og hvor mye talg som dannes, avgjør om huden din er tørr eller ikke. Plages du med eksem kan dette lett blusse opp hvis huden din blir tørr. 

Her finner du rådene og de gode produktene som hjelper deg med å unngå tørr og irritert hud. Tørr hud kan bedres med regelmessig smøring av fuktighetskrem. Bruk en mild såpe, eller bytt til dusjsåpe!

Hvorfor blir huden tørr?

Huden vår er dekket av et naturlig fettlag med viktige fettstoffer og oljer. Disse forhindrer at huden blir dehydrert. Når disse fettstoffene tas bort reduseres hudens evne til å holde på fuktighet og blir tørr.

Mange ting kan få huden din til å klø. Såper er en vanlig årsak til tørrhet. Såper fungerer spesielt ved å fjerne fettstoffer i huden, og kan ved overdreven bruk skade hudens naturlige barriere. Kald luft er en annen faktor som kan gi tørr hud. Tørrhet er derfor mer vanlig om vinteren.

Tørr hud, eksem og elveblest kan forårsake kløe over hele kroppen. Kontakteksem er en annen årsak til kløe over det hele. Du kan få denne tilstanden etter at huden din har vært i kontakt med stoffer som irriterer den, slik som konsentrerte vaskemiddel eller en body lotion.

Klør du bare på ett bestemt sted på kroppen kan det skyldes insektbitt, hudinfeksjoner som ringorm (sopp), allergi mot planter eller mot metall som nikkel i smykker.

Symptomer

Tørr hud oppleves ofte på vinteren eller er verst på denne tiden på året, men noen personer er plaget med tørr hud hele året rundt. Det viktigste symptomet på tørr hud er kløe. Ved undersøkelse av huden ser man ofte områder med rødhet, ru hud og skjelling. Disse forandringene er spesielt vanlig på leggene og underarmene.

Behandling

Fuktighetskrem er egnet både for forebygging og pleie av tørr hud.

Det er viktig å tilstrebe myk, smidig og motstandsdyktig hud. En fuktighetskrem bør holde huden myk når den brukes morgen og kveld. Fuktighetskremer finnes i mange varianter, fra tyntflytende med lite fett og mye vann (lotion, melk) til halvflytende bløte kremer og til halvfaste salver med mye fett i. De som inneholder mest fett, brukes på særlig tørr hud.

Ulike fuktighetskremer. Hvilken skal jeg velge?

  • Lotion; En lett og nærende fuktighetskrem. Trekker raskt inn i huden og etterlater huden myk og smidig. Egner seg for normal til lett tørr hud og til bruk i «hvileperioder
  • Krem; En fuktighetskrem som har en rikere konsistens enn lotion. Trekker raskt inn huden og gir en god følelse av velvære. Krem egner seg for normal, tørr til svært tørr hud.
  • Balm: En fuktighetskrem som er rik konsistens, lett å påføre og trekker raskt inn i huden, uten å virke fet. Er ikke klissete, huden blir silkemyk etter påføring. Utrolig behagelig å smøre ut på huden. Balm er for den som har en tørr til svært tørr hud og trenger intensiv pleie.

Det finnes i tillegg kremer som inneholder karbamid i ulike styrker. Karbamid øker hudens evne til å holde på fuktighet ved å tiltrekke seg vann. Karbamid har også en mykgjørende effekt på det ytterste hudlaget, og øker eksfoliering av døde hudceller. Bruker man karbamid kan man oppleve lett svie i huden og rødhet

 

Bytt ut dusjsåpen med en dusjolje!

Bader og dusjer du ofte? Da kan huden din bli svært tørr. Prøv å være rask i dusjen eller i badekaret og bruk lunkent vann. Og som tidligere nevnt tenk over hvilken såpe du bruker at den er mild og ikke irriterer den tørre huden ekstra. Et god alternativ til såpe er dusjolje. Bytt ut dusjsåpen med en dusjolje! Den vasker like rent, men etterlater en mykgjørende og beskyttende hinne på huden. 

 

Sørg for å drikke nok vann og at kroppen får nok fett. Mat som inneholder omega-3 fettsyrer kan bidra til å myke opp tørr hud ved å holde på fuktigheten bedre. Fiskefett, linfrø, avacado og nøtter er gode kilder. Vitamin A og Vitamin E er også viktig for en sunn hud med antioksidanter som vi enkelt kan tilføre gjennom å spise for eksempel appelsin, gulrøtter, eller brokkoli.

Hva kan du gjøre for å unngå tørr hud?

Luften kan ha mye å si for huden din om den skal bli tørr og kløende. Tørr luft gjør ikke tilstanden din noe bedre. Hvilken såpe vasker du huden din med? Det er smart å bruke en såpe som inneholder få ingredienser og allergener, dvs ikke farge eller parfyme som kan irritere huden din. For noen kan bytte av vaskemiddel gjøre at kløen lindres. Skyllemiddel er i mange tilfeller ikke nødvendig å bruke på klær. La heller vaskemaskinen skylle klærne din en ekstra gang i håp om å redusere irritasjon fra klærne mot huden din. Bruker du tørketrommel er det et godt alternativ til skyllemiddel.

Noen klær irriterer huden og provoserer fram kløe. Dette kan skyldes selve stoffet, for eksempel ull som kan irritere og trekke til seg væske fra huden, kunstfiber som inneholder grove fibre eller fargestoff og tilsetting som irriterer (for eksempel formaldehyd og skyllemidler).

Sømmer og irriterende merkelapper kan være en plage for huden. Klær inntil kroppen kan vrenges og merkelapper klippes vekk. De fleste tolererer hvit, ubleket bomull inn mot kroppen. Det samme gjelder silke, fleece og ull med fine fibre og av god kvalitet. Bruk løse og romslige plagg.

Kilder Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen og leverandørinfo

Oppdatert 23.10.19