Tett nese og forkjølelse til babyer og små barn

Tett og rennende nese er et vanlig sykdomstegn ved forkjølelse. Tett nese er først og fremst ubehagelig, men gjør at barnet også er mer utsatt for å få øre- eller bihulebetennelse. Derfor er det viktig å holde luftveiene åpne når barnet er forkjølet.

Spedbarn har liten evne til å puste gjennom munnen. Når nesen tettes igjen av snørr eller slim er det dermed svært plagsomt. Det som er viktig å påpeke er at forkjølelse som regel er en ufarlig tilstand som går over av seg selv. Det viktigste foreldre kan gjøre er å følge med almenntilstanden til barnet, passe på at barnet får i seg tilstrekkelig med væske og sjekke at barnet har normal pust.

Årsak

Forkjølelsen skyldes en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør.

Når kroppens forsvar møter et slikt nytt virus, trengs det fra noen dager til rundt en uke før et effektivt forsvar er bygd opp og sykdommen er helbredet.

Symptomer

Vi har ingen medisiner som kan helbrede en slik infeksjon, og heller ikke vaksiner som kan forebygge disse vanlige infeksjonene. Derfor må barnet slite med de vanlige symptomene som nedsatt matlyst, slapphet, feber, vondt i kroppen, snørr, sår hals og eventuelt pustevansker de dagene som trengs til infeksjonen er utryddet av de naturlige kroppsfunksjonene. Generelt er barnet utilpass og søvnen er heller ikke på sitt beste pga nesetetthet.

Så godt som hele befolkningen rammes en eller flere ganger i året av forkjølelse. Barn har 7-9 forkjølelser i året, mens voksne har ca. 1-2 forkjølelser per år. Barn fra et halvt til 3 år rammes spesielt ofte. Spedbarn (under 6 måneder) blir sjelden forkjølet.

En vanlig forkjølelse går normalt over av seg selv etter en ukes tid. Det finnes ikke medisiner som kurerer forkjølelse så behandlingen retter seg mot å lindre eventuelle plager

Behandling

Behandling av forkjølelse går ut på å lindre symptomene. Det er heldigvis ikke så ofte at spedbarn blir forkjølet, men når de blir det er det kanskje særlig nesetettheten som er plagsom. Spedbarn har liten evne til å klare å puste gjennom munnen, og når nesen tettes igjen av snørr eller slim er det svært plagsomt for spedbarnet.

Enkelte ganger kan det til og med være farlig fordi det ikke får puste ordentlig. Tett nese hos spedbarn skyldes ikke nødvendigvis forkjølelse. Hvis barnet blir så tett i nesen at spising blir et problem, anbefaler vi å bruke saltvannsdråper som du drypper i nesen. Dette vil løse opp slimet, som du så tørker bort. Du kan bruke en nesesuger eller neserenser for å fjerne slim. Et lite tips kan være å gjøre dette før barnet skal spise eller sove.

Saltvann er førstevalg til barn under 2 år. Du kan dryppe eller sprute inn saltvann i nesen. Ta en side om gangen, og la barnet puste litt imellom.

Saltvannet har en rensende effekt i nesen og er helt ufarlig. Det gjør at du kan bruke det så lenge dere synes det er nødvendig. Dersom du ammer, er det et gammelt og velprøvd kjerringråd å sprute morsmelk inn i nesen direkte fra brystet istedenfor saltvann.

Er barnet over 2 år kan det være aktuelt å bruke slimhinneavsvellende legemiddel. De virker ved at stoffet i dråpene får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen slik at hevelsen avtar. Derimot fjerner de ikke slim. Det kan derfor ofte være lurt å bruke saltvann først for å fjerne slimet. Bruker dere legemiddel til barnet er det viktig å lese bruksanvisningen godt og ikke bruker medisin lengre enn 7-10 dager.

 Konkrete tips/råd til foreldre når babyen er forkjølet

  • Forkjølelse forebygges best med god håndhygiene. Gode håndvaskrutiner kan derfor redusere antall forkjølelser. 
  • Løft opp hodeenden i sengen. For å gjøre det enklest mulig for babyen å få puste ordentlig når han er forkjølet, kan du legge noe under madrassen ved hodet slik at hodet kommer litt høyere opp. Du kan for eksempel bruke håndklær til å støtte oppunder madrassen. Bruk aldri løse puter direkte i sengen
  • Barn får lett feber. Har barnet feber bør barnet være lett påkledd og temperaturen i soverommet bør senkes. Har barnet mer enn 39 grader og almenntilstanden til barnet er nedsatt, gis febernedsettende
  • Gi barnet rikelig med drikke, da økt væskeinntaket gjør snør mere tyntflytende
  • Ikke utsett barnet for passiv røyking
  • Tenk over hva du pusser/tørker nesen til barnet med. Bruk en myk klut eller lommetørkle som inneholder balsam så unngår du at nesen til barnet blir rød og sår

 

Det viktigste forebyggende tiltak er god håndhygiene. Forkjølelse smitter fra menneske til menneske, og i de fleste tilfeller skjer dette ved at viruset smitter fra hånd til hånd. Håndvask er det viktigste forebyggende du kan gjøre! Har dere ikke håndvask tilstede kan Antibac, flytende eller servietter, være et svært godt alternativ.

 

Kle barnet etter været. Et barn som fryser eller blir våt, er mere utsatt for forkjølelse.

 

Kilde: Helsenett og Norsk helseinformatikk