Øyekatarr (infeksiøs konjunktivitt) er en betennelse i den ytterste hinnen i øyet.

Betennelsen skyldes bakterier eller virus. Ofte starter tilstanden med at en følelse at «det er noe på øyet», rusk/sand, et fremmedlegeme som ikke skal være der. Øyet klør eller svir litt og tårefloden øker. Ofte er øynene gjenklistret om morgenen når du våkner. Tilstanden starter gjerne på det ene øyet, men sprer seg oftest til det andre øyet i løpet av 1-2 døgn. Øyekatarr er, i motsetning til dypere øyebetennelser, som regel forbundet med lite eller ingen smerter. En blir vanligvis heller ikke særlig lysømfintlige eller merker at synet er redusert. Øyekatarr er bare sært ubehagelig, dessverre svært vanlig og forkommer hyppigst hos små barn.

 

Årsak:

Øyebetennelse er svært smittsomt og skyldes som allerede nevnt virus eller bakterier.  Smitteoverføring skjer som oftest ved kontakt med hendene ("hånd til øyet") eller ved dråpesmitte. Øyekatarr kan også smitte indirekte ved kontakt med for eksempel øyesminke (mascara) eller håndkle. Enkelte kan få øyebetennelse som en følge av en øvre luftveisinfeksjon. Allergi kan også føre til betennelsestilstand i øyet.

 

Behandling:

Øyekatarr er en tilstand som i de fleste tilfeller går over av seg selv. Det kan ta et par dager til ett par uker. Bruk av antibiotika er omdiskutert da mer enn halvparten av alle øyebetennelser går over av seg selv i løpet av 1-2 uker. Er plagene meget ubehagelig vil det være aktuelt å få en lege til å se på øynene. Øyekatarr behandles med antibiotika i form av øyedråper og eventuelt øyesalve. Vask øynene med saltvann ett par dager i forkant for å se om det er tilstrekkelig for at infeksjonen skal gi seg. Hvis så ikke er tilfelle og du har startet med antibiotika er det lurt å vaske øynene med saltvann FØR du bruker legemiddel for å få bort mest mulig puss. Legemidlet vil da komme i direkte kontakt med øynet og dermed virke raskere enn om det må bane seg vei gjennom gult puss. Et lite tips når du vasker med saltvann er å vaske øyet fra ytterkant og inn mot nesen. Da vasker du puss ut av øyet  og ikke inn.

For ikke å smitte andre, er det viktig at du vasker hendene ofte og er forsiktig med å ta deg i øynene. Har du ikke mulighet for håndvask, kan det være greit å ha Antibac tilgjengelig. Du bør heller ikke dele håndkle eller øyesminke med andre. Det er kjedelig, men skift ut mascaraen din hvis den er brukt  en øyekatarr Eventuelle kontaktlinser bør ikke brukes før betennelsen er kurert - ekspertene anbefaler å vente i minst to uker. Er det barnet som er smittet er det viktig at du som forelder tar dine forholdsregler og vasker hendene ofte. Besteforeldre er dessuten en utsatt gruppe for å få øyekatarr. De kan ikke la være kose med barnet og ups så ble de også smittet.

 

Tips for å gi øyedråper til barn

  • Fjern puss fra barnets øyne med en myk og fuktet (med saltvann) kompress eller tupfer.
  • Vask øynene fra ytterkant og inn mot nesen, feks med en steril våtserviett.
  • Når du skal gi øyedråper, trekk ned nedre øyelokk og drypp ned i øyelokkranden. Øyesalven legges tilsvarende som en stripe langs hele øyelokksranden

 

Når kan barnet gå tilbake til barnehagen/dagmamma?

I følge Folkehelseinstituttets retningslinjer er det ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme av smittevern hensyn. Kun ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt.

Har barnet startet opp med behandling vil dere se effekt etter noen få timer. Normalt sett pleier en å si at barnet skal holdes tilbake 1 døgn etter behandlingen har startet.

Kilder: Norsk helseinformatikk, Folkehelseinstituttet