Meny
Søk
Logg inn

Det er tid for oppstart i barnehagen for minsten i familien.

Mange opplever at barnet plutselig «ramler» borti den ene sykdommen etter den andre.

Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Spredning av smittsomme sykdommer i barnehagen forebygges best ved å ha gode generelle hygienerutiner og ha rutiner for når syke barn bør holdes hjemme.

Forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlige hos yngre barnehagebarn sammenliknet med barn som ikke går i barnehage. Mage-tarm infeksjoner er opp til tre ganger så vanlig hos barnehagebarn. I tillegg forekommer det stadig mindre utbrudd i barnehager av bl.a. hodelus, brennkopper og ulike utslettsykdommer.

Smittespredning i barnehager skjer hovedsakelig gjennom direkte eller indirekte kontaktsmitte og antagelig i mindre grad gjennom dråpesmitte. En viss smittespredning synes uunngåelig p.g.a. barns generelle atferd. Så her er det rett og slett snakk om flaks eller uflaks hvorvidt barnet ditt blir sykt eller ikke.

 

Her kommer 5 enkle tips som du som foreldre kan påvirke i retning av frisk barnehagebarn:

  1. Pass på at barnet ikke fryser
  2. Håndvask virker
  3. Hold småsyke barn hjemme
  4. Ikke send barnet for fort i barnehagen igjen etter sykdomsperioden
  5. Innse at sjansene er store for at barnet kan bli syk.

 

Ikke frys!

Når man fryser, tåler man mindre av de vanlige virusene som finnes i barnehagen. Så å holde seg varm og tørr, er et godt utgangpunkt. Varme, tørre føtter er en god start. Og velg gode klær til barnet – både ute og inne.

 

Vask hendene!

God håndhygiene vet man virker mot smitte. Lær barnet gode vaskerutiner i tidlig alder. Vask hendene godt etter toalettbesøk og før spising. På småbarnsavdelingen vil barna smake på lekene, putte hendene i munnen og krabbe rundt. Det er ikke til å unngå at smitte kan finne veien inn i munnen uansett. Med fokus på håndvask har en sett det helt tydelig at sykdomsfrekvensen på avdelingene har gått ned. «Det enkleste er ofte det beste»! Har dere ikke en vann og vask tilgjengelig, kan det være smart å ha ei flaske Antibac i veska.

 

Hold småsyke barn hjemme.

Noen ganger kommer sykdom som lyn fra klar himmel, kanskje midtveis i barnehagedagen. Men ofte ser man begynnende tegn kvelden i forveien, eller på morgenkvisten. Det kan være fristende å sende barnet i barnehagen, og heller vente til barnet er tydelig sykt før man holder det hjemme. Kanskje særlig av hensyn til egen arbeidsdag og arbeidsgiver. Men det kan være ris til egen bak.

Er barnet tydelig slapt og pjuskt, så hold det hjemme i stedet for å se hvordan det går. Aktivitetsnivået i barnehagen er høyt, så har barnet mest lyst til å ligge på sofaen og slappe av, er ikke barnehagen stedet å være. Å holde barnet hjemme vil svare seg i lengden.

 

Vent til barnet er helt friskt.

Sender du barnet i barnehagen for tidlig, vil det ofte ta lenger tid før det blir friskt. Overhold også retningslinjene for smittefare. Et barn med omgangssyke bør holdes hjemme i 48 timer etter siste runde. Det kan virke lenge og unødvendig, men i siste instans hjelper du deg selv.

 

 

 

Alle blir syke.

Ikke gå å vent på at barnet ditt skal bli syk, selv om det er helt normalt Det første året i barnehagen er som regel verst. Mange har gjentagende feber, magesjau, forkjølelse og øyekatarr. Immunforsvaret til barnet må lære seg alle disse virusene som florerer på avdelingene i barnehagen. Den lille trøsten midt oppi det hele er at det blir bedre etter hvert. Immunforsvaret blir bedre og bedre og tåler dermed mer smitte. Når barnet etter hvert skal over i stor avdeling i barnehagen, er som oftest det verste unnagjort.

 

 

 

 

Kilde Folkehelseinstituttet og Familieverden.