Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus.

Vannkopper er den av barnesykdommene som er mest smittsom av alle barnesykdommene og de fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen.  
Vannkopper er en svært vanlig sykdom og kommer som oftest i en mild form hos barn som har normalt immunforsvar. De aller fleste får sykdommen mens de er barn og blir da immune etterpå. Ca 40% av alle barn får vannkopper før de er 4 år og ca 40 % får vannkopper mellom 4 og 8 års alderen. Sykdommen opptrer også hos voksne. Ved fylte 30 år er 98% av befolkning immune.
En kan ha hatt vannkopper uten synlige tegn i form av utslett og tenker dermed at vannkopper, det har jeg ikke hatt. Ved hjelp av en blodprøve og måling av antistoffer, vil en kunne bekrefte om du har hatt vannkopper eller ei

  • NB! Ikke gi Ibux eller Nurofen ved vannkopper! Vannkopper kan medføre alvorlig infeksjon i hud og bløtvev, som kan forverres av ibuprofenbehandling.

Behandling

De fleste blir bra uten behandling. Varme og svette gjør kløen verre, så det er viktig å ha lette klær på og temperaturen i rommet kan gjerne senkes noen grader. Hvis barnet klør kan et tips være å blåse kaldluft på barnet ved hjelp av en føner. Sykdommen går over av seg selv og det gis ikke legemidler mot selve viruset til barn. Det du kan gjøre for barnet ditt er å lindre eventuelle ubehag det har på grunn av vannkoppene.

  • For å lindre kløen som ofte kommer med vannkoppene anbefales det å bruke sinkliniment, sink bidrar til at vannkoppene tørker raskere ut, det har også en kjølende effekt og har en viss bakteriehemmende virkning. Eksempler på sinkliniment er Hvit vask og Aderma Cytelium. Cytelium inneholder også oljer for å forebygge at huden rundt vannkoppene tørker ut. Ved bruk av Hvit vask er det viktig å bruke en fuktighetskrem i tillegg for å hindre at huden blir for tørr.
  • Poxclin er et skum som lindrer irritasjon og kløe ved vannkopper. Skummet gir en kjølende lindring. Det inneholder Aloe Vera som kjøler, glyserin for å forebygge at huden tørker ut og Kamille som virker beroligende på huden.
  • Dersom barnet ditt får feber og du skal gi det febernedsettende medisin er det Paracetamol som er førstevalget. Paracetamol kan gis som stikkpille eller mikstur (flytende) og den doseres etter barnets vekt. Ibux anbefales ikke ved vannkopper.
  •  Er kløen svært uttalt, kan det være aktuelt å få resept fra lege på allergimedisin

Årsaken

til vannkopper er som sagt et virus som heter varicella zoster virus (VZV). Sykdommen smitter ved dråpesmitte, det vil si at virus finnes i spytt, og ved hosting eller nysing spres virus rundt sammen med de ørsmå spyttdråpene som slynges ut. Sykdommen kan også spre seg ved direkte berøring av væske fra utslettet.
Når barnet ditt er smittet er det som oftest flere i barnets nærmiljø (eldre søsken, barnehage eller skole) som er eller har vært syke.

 

Hvor lang tid tar det før jeg er smittet til utslett bryter ut?

Fra barnet blir smittet med vannkopper tar det som oftest mellom 14-16 dager til vannkoppene bryter ut.  Barnet er smittsomt fra 2-3 dager før vannkoppene bryter ut og til alle prikkene har tørket og dannet skorpe.  Dette kan ta fra 5-14 dager, men som oftest er utbruddet over i løpet av ca 7 dager.

 

 

Symptomer.

Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. I tillegg er det vanlig med nedsatt allmenntilstand og feber. Barnet kan få lett feber ca 1 døgn før utslettet begynner å vise seg, men det er mest vanlig med feber hos voksne. Utslettet synes gjerne i hodebunn og ansikt først før det sprer seg nedover kroppen, armene og beina. Vannkoppene ser først ut som et utslett av små, røde prikker som i løpet av noen timer utvikler seg til små væskefylte blemmer eller blærer som klør. I munnens slimhinne kan en også se utslett. Antall flekker varierer fra person til person. Noen får bare et par blemmer, mens andre kan oppleve mange hundre blemmer. Det blir vanligvis ikke arr med mindre blemmene blir betente. Det kan skje hvis du klør og plukker på dem.

For ellers friske mennesker er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Voksne som får sykdommen blir gjerne hardere rammet enn barn.
Personer med et svakt immunforsvar kan ha et mer alvorlig forløp ved vannkopper og bør ta kontakt med lege så snart de oppdager at de er smittet. Dette gjelder tenåringer, voksne, eldre, babyer, gravide og pasienter som bruker legemidler som undertrykker immunsystemet. For noen er behandling nødvendig, og den er mest effektiv jo tidligere den gis. Viruset som forårsaker vannkopper forblir i kroppen etter smitte. 1 av 7 personer som har hatt vannkopper kan få helvetesild senere i livet. Det kan gi sterke smerter og blemmer på ett område av kroppen.

 

 

Bør jeg holde barnet borte fra barnehage/dagmamma? 

Det anbefales at barn bør holdes borte fra skole eller barnehage til utslettet er tørt og barnet er feberfritt. Fra første feberutbrudd vil dette ta i gjennomsnitt 5-7 dager.

 

 

Obs!  De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper.

Kilder: Helsenorge.no. Norsk Helseinformatikk