Sol og legemidler

Noen medisiner kan gjøre at du blir mer ømfintlig for sollys enn normalt. Dette kalles for fotosensibilisering og viser seg som oftest som en solforbrenning med rød hud, hevelse og blemmer. Det rammer først og fremst steder på kroppen som er eksponert for lys, slik som ansikt, nakke, hals, hender og føtter, men det kan også spre seg til områder som ikke har fått sol. For å unngå fotosensibilisering ved bruk av visse medisiner, er det viktig å beskytte seg mot solen. Forebygg utslett og les pakningsvedlegget for å sjekke om dette gjelder det legemidlet du bruker!

 

Hva er fotosensibilisering?

Fotosensibilisering skyldes at noen medisiner absorberer sollys, noe som gir skade på huden. I Norge er sollyset i lavlandet som oftest ikke kraftig nok til å gi slike reaksjoner. Vanligvis kreves det høyere lysdoser, som kan oppleves ved sjøen, i påskefjellet, i solarier og ved opphold i sydligere strøk.

 

 

Hvilke symptomer kan forekomme?

Symptomene kan minne om kraftig solforbrenning med rød hud, vabler (elveblest), hevelse og blemmedanning. Disse ses først og fremst på hud som er direkte utsatt for sollys, som oftest ansikt, nakke, hals, hender og føtter. Hudforandringene kan også spre seg til tilgrensende hud som ikke utsettes for direkte sollys, som underarmer og legger.

 

 

Hvilke medisiner kan gi fotosensibilitet?

Eksempler på medisiner som kan gi fotosensibilitet:

Medisintype og navn på legemiddel og virkestoff i parentes

Antibiotika 

Doxylin (doksycyklin), Ciproxin (ciprofloxacin), Tetracyklin (tetracyclin),  Tetralysal (lamecyclin), Bactrim sulfametoksazol)

Vanndrivende medisiner 

Esidrex (hydroklortiazid), Burinex (bumetamid),  Atacand (candasertan), Cozaar Comp (losartan), Diural (furosemide), Moduretic mite (hydroklortiazid og amilorid) m.fl

Medisiner mot psykiske lidelser

Anafranil (klomipramin), Haldol (haloperidol), Sinequan (doksepin)

Antivirale midler

Aciklovir, Zovirax

Medisintype og navn på legemiddel og virkestoff i parentes

NSAIDs (betennelsesdempende legemidler)

Orudis (ketoprofen), Napren-e, Naproxen, Vimovo (naproksen), Brexidol (piroxicam)

Legemidler ved arytmi

Cordarone (amiodoran)

Cytostatika

Zelboraf, Revlimid, Visudyne, Glived, Imatinib,

Legemidler ved diabetes

Amaryl( inneholder Glimiprid), Mindiab (glipizide)

 

Kombinasjonen p-piller og sol kan øke faren for pigmentflekker. Dette er ikke en vanlig bivirkning med tanke på hvor mange kvinner som bruker p-piller. Et godt råd er å prøve seg forsiktig fram for å se om man er blant de som får slike reaksjoner.Les medfølgende pakningsvedlegg eller ta kontakt med lege/apotek dersom du er usikker på om medisinen du bruker kan gi hudreaksjoner i solen.

 

Forebygging av hudreaksjoner og fotosensibilitet

 

For å unngå hudreaksjoner er det best å være føre var, og redusere soleksponeringen. Når utslettet er kommet kan ferien bli en ubehagelig opplevelse. De aller fleste hudreaksjoner vil gå over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager.

I samråd med legen din må det avgjøres om du kan stanse bruken av det aktuelle legemidlet, eventuelt skifte over til et annet preparat. Dette bør skje senest 1-2 uker før du f.eks. skal på Syden-ferie. Dersom det ikke er mulig å stoppe bruken av legemidlet, må du begrense solmengden du utsettes for.

Bruk solbriller og klær, samt solkrem med høy faktor som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. Solkrem med minst faktor 15 anbefales, 30 eller 50 hvis du skal avgårde til mer solrike strøk. Solstift er perfekt å bruke på utsatte områder som nese, kinn, ører og pannen. 
I tillegg bør en unngå å være i solen midt på dagen når den er på sitt sterkeste. Vær oppmerksom på at solstråler (UV-A) trenger gjennom vindusglass, bilruteglass og tynne tekstiler, slik at fotosensibilisering kan opptre innendørs, ved bilkjøring og i påkledd tilstand.

 

 

 

Behandling av fotosensibilitet

Fotosensibilitet kan lindres med fuktige, kjølende omslag. Er huden din betent kan du bruke kortisonsalve/krem i korte perioder.
Dersom du har fått en kraftig forbrenning bør du kontakte lege.

 

 

Kilde: Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk (NHI), Helsenorge.no