15 tips som er lurt å ha i hus når du kommer hjem med nyfødt baby fra sykehuset

Du har gått til innkjøp av seng, vasket de bittesmå plaggene og stablet en hel haug med bleier ved stellebordet. Alt står klappet og klart til den nye sjefen kommer hjem. Det er nok mye som er uvant i begynnelsen, men dere venner dere fort til den nye tilværelsen. Det er stort og alt er forandret! Og hva gjør du egentlig i forhold til navlestrengen, barnets tørre hud, det første badet eller hvis barnet får feber. Vi ønsker å hjelpe deg på veien og har derfor funnet frem ulike produkter vi mener det kan være lurt å ha i hus når du kommer hjem. Bedre å være i forkant når du enn så lenge bare har deg selv å tenke på.

Ammeinnlegg: Om du lekker mellom ammingene, kan det være nødvendig å bruke ammeinnlegg for å unngå flekker på klærne. Noen lekker mer enn andre, men husk at med tiden så stabiliserer produksjonen seg, og du vil sannsynligvis lekke mindre og mindre.
Det finnes to typer av ammeinnlegg. Papirinnlegg, beregnet til engangsbruk. Ullinnlegg hjelper deg å holde varmen og forebygge brystbetennelse.

 

 

 

AmmeBH: Det er veldig praktisk med en BH som er beregnet spesielt for amming, slik at du enkelt og diskré får tilgang til brystet uten å måtte ta av hele BHen. Det er viktig at du finner en som er god å ha på, og som er stor nok. Husk at brystene vil bli større etter fødselen når de fylles med melk, og om du skal bruke ammeinnlegg, tar de plass inni BHen.

 

 

Brystpumper: Om du får behov for å tømme brystet utenom ammingene, kan du enten pumpe eller håndmelke deg. En brystpumpe kan du ha behov for hvis du regelmessig skal tømme brystene over lengre tid. Det finnes elektriske pumper og håndpumper.

 

 

Brystskjold er myke silikonhetter, formet som en smokk, som settes over brystvorten. De blir benyttet for å lindre såre brystvorter, og ved innadvendte brystvorter. I de aller fleste tilfellene vil sårheten forsvinne om man klarer å finne ut hva som er årsaken.

 

 

Tåteflasker kan gjøre hverdagen enklere. De kan brukes både til morsmelk du har pumpet ut selv eller om barnet må få tilskudd.

 

Febertermometer: Det er ikke uvanlig at babyer får feber. Vanligvis er det ikke nødvendig med smertestillende eller febernedsettende til små barn, men det er viktig å holde øye med barnets temperatur med et termometer. Tempen skal måles i barnets endetarm for å få en så nøyaktig måling som mulig. Dersom barnets temperatur tipper over 39, bør du ta kontakt med lege for å få råd angående febernedsettende medikamenter. Slike medisiner kan gis som stikkpiller eller som mikstur.

 

Navlestell: Når babyen kommer hjem er navlepleie en del av stellet. Navlestumpen vil falle av mellom 3. og 10. dag. Det er naturlig at navlen væsker litt og ser litt sår og hissig ut like etter at navnestumpen har falt av. Bruk Q-tips og Klorhexidin 0,5 % til å rengjøre navlen med.

 

Bleieskift- Vask stumpen med lunket vann og en myk klut. Du kan enten bruke engangskluter eller flergangskluter. Har det oppstått bleieutslett og huden er rød og irritert vil det være aktuelt å bruke en stellesalve. Vask gjerne med babyolje, klapp forsiktig tørt og smør på et tynt lag med sinksalve. Gjør ikke sinksalven susen, kan du smøre på et tykt lag med inotyol og la det virke over natten. Salverestene fjernes ved hvert bleieskift. Dette kan gjøres med en hudolje.

 

Vask av babyen

Hovedformålet med å vaske en nyfødt baby, er å fjerne urin, avføring, melkerester og annet som kan irritere huden. Bruk rent vann eller en mild babyolje i vannet den første tiden. Såpe kan fjerne fettstoffene som holder på fuktigheten i huden og det er ikke ønskelig.
Når du skal bade babyen så bruk gjerne en babyolje, men ikke hver gang. Babyer er ikke spesielt skitne og det holder ofte å bruke kun lunket vann. Babyens hud ser tørr ut og flasser i starten, men babyen gjennomgår et naturlig hudskifte etter å ha svømt rundt i fostervann i ni måneder. Huden vil flasse uansett i begynnelsen. Det er likevel både godt og kontaktskapende å massere babyen med litt olje eller lotion etter et bad, så det kan absolutt anbefales.  
En mild babysjampo kan brukes av og til hvis babyen har mye hår, men ikke hver gang. Rent vann holder lenge til hårvasken. 
Våtservietter er milde og ekstra myke kluter som er velegnet for skånsom rengjøring spesielt ved bleieskift. Selv om de skal være skånsomme for babyens hud, kan det være lurt, særlig i begynnelsen, å begrense bruken til reiser, turer og besøk hvor det er vanskelig å få tilgang til vann. Det fins også tørre engangskluter til babyer. Disse blir myke og gode når de fuktes i vann, de er lette å bruke og kanskje mer skånsomme for huden. Mer økonomisk blir det og!

Negleklipper- Babyer klorer seg ofte i ansiktet og det kan hjelpe å holde neglene korte. Neglene hos nyfødte er myke og kan rives forsiktig eventuelt klippes med en negleklipper.

 

Narresmokker Det finnes et rikt utvalg av smokker i forskjellige -fasonger og farger og gir god trøst til babyer med stort suttebehov. Narresmokker kan hjelpe den nye verdensborgeren med å slappe av i den nye tilværelsen.

 

Saltvannsdråper er alltid kjekt å ha i hus. Saltvann kan brukes til å skylle bort eller fjerne slim og skorper i nesen. Hos mange babyer kan dette være nok til å lette på tetthet i nesen. Saltvannsdråper kan også brukes til å skylle øynene eller småsår.

 

 

Milde intimsåper: I tiden rett etter fødselen holder det for de fleste å skylle underlivet med vann, men etter hvert som alle småskader gror kan man vaske med en mild intimsåpe.

 

Bind: Det er forskjellig hvor lenge og hvor mye du blør etter fødsel, men ha bind tilgjengelig når du kommer hjem. Det kan også være greit å ha kladder tilgjengelig som du kan butte under lakenet ditt i sengen for å beskytte madrassen din.

 

Prevensjon: Husk også på at fullamming ikke er en fullverdig prevensjon! Er du ikke klar for nytt barn bør du bruke prevensjon. Du kan bruke kondom eller få annen prevensjon som du får resept på fra legen din.

 

Les mer om hva som er lurt å ha i medisinskapet til minstemann her