Pakk et smart FERIEAPOTEK!

Det nærmer seg ferie og det kan være lurt å ha ferieapoteket på plass. Det er mye bedre å være i forkant hvis det skulle skje noe: skrubbsår, myggstikk, solbrent osv. Vi har satt sammen et reiseapotek som gir deg hjelpen du kanskje trenger i løpet av ferien. Uansett om du skal reise utenlands, ha late dager på hytta eller dagsturer på stranda. Myggen spør ikke før den stikker!

Plaster på såret gir beskyttelse så du ikke får infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår i huden. Har du barn i huset går det alltid MYE plaster.

 

 

Selvheftende bandasjer/kompresser:  Det er veldig kjekt å ha en bandasje med tape rundt som gjør det enkelt å feste over såret. De brukes gjerne over litt større sår når du trenger noe mer enn et vanlig plaster. Bruk en kompress som dekker hele såret og gjerne litt til. På sommeren kan det være smart å bruke en vanntett kompress hvor du fortsatt kan bade med såret tildekket og den fortsatt sitter på plass.

 

Aktuelle førstehjelpsprodukter: Det kan alltid være smart å ha med saks og pinsett. Steri-strips er et must å ha med på ferieturen i til lukking av mindre sår eller kutt

 

Sårvask kan enten være væske eller servietter og brukes for å rense mindre sår for skitt og partikler eller rense skrubbsår hvis du har vært uheldig og trynet på sykkelen.

 

 

  • Saltvann til øyeskylling, sårvask eller lignende. 
  • Antibac er en meget effektiv bekjemper av bakterier på reise, i bilen og på offentlige toaletter, eller andre steder hvor hygienen ikke er på topp hele tiden eller en vask er tilgjengelig. 
  • Aloe vera gel er et universalmiddel. Gelen gir lindring, virker kjølende og gjenoppbyggende på solbrent hud, rifter, insektstikk, røde utslett og andre hudirritasjoner.

  • Gnagsårplaster gir avlastning på smertefulle gnagsår slik at dagen og turen ikke blir helt ødelagt. Plasteret er vanntett og beskytter såret fra skadelige bakterier og smuss. Hvis du har lett for å få gnagsår kan du beskytte følsomme områder før blemmene kommer og sette på plasteret forebyggende.

  • Lokalbedøvende salve er fint å bruke hvis du skulle få besøk av ubudne gjester som mygg, veps, brennmanet eller brennesle. Salven virker ved å forårsake midlertidig bedøvelse av det området den påføres. Den vil og virke smertestillende ved mindre brannskader og overflateskader på hud som solbrenthet. 

  • Elektrolyttilskudd kan være aktuelt å ha med hvis du skal reise til varmere strøk hvor en er mer utsatt for fremmede bakterier i mat og drikke. Diare og oppkast gir et høyt væsketap og hos små barn kan det fort bli en farlig tilstand.

Solkrem gir beskyttelse så du ikke blir solbrent. Kreftforeningen anbefaler at man starter med solfaktor 15 eller høyere – i solrike land minst faktor 30. En håndfull krem til en hel kropp må til for å få faktorbeskyttelsen som står på solkremen. Har du badet, svettet eller tørket bort kremen, må du smøre deg på nytt.

 

Myggmiddel kan være kjekt å ha med så du kan nyte lune sommerkvelder ute. Ikke alle sommergjester er like velkomne. Det samme gjelder for flåtten, som du helst ikke vil hilse altfor nært på.

Smertestillende og febernedsettende legemidler brukes ved feber, hodepine, menstruasjonsmerter og andre typer smerter. Det finnes ulike typer til barn og voksen. Paracetamol (Pamol, Panodil, Paracet, Paracetamol og Pinex) anbefales som førstevalg

 

Ikke la magetrøbbel ødelegge ferien for deg! Råd og tips for en frisk feriemage finner du her, og mer om halsbrann finner du her