Fødselsforberedende olje – skal/skal ikke?

Det kan være vanskelig å vite om dette er noe en skal bruke eller ikke.

Det er jo ikke noen hemmelighet at det følsomme området i mellomkjøttet (området mellom skjeden og endetarmsåpningen) utsettes for mye press under en fødsel og mange opplever å få rifter i dette området under fødselen. Rifter kan oppstå både innvendig og utvendig og de blir gradert etter alvorlighetsgraden av riftene.

Om du får rifter eller ikke er noe vi alltid kan styre selv. Faktorer som gir økt risiko for rifter kan være f.eks. styrtfødsel, bruk av instrumenter som tang eller vakuum, om du venter en baby på over 4kg eller om barnet ditt er stjernekikker, ligger i sete- eller tverrleie.

Ved hjelp av massasje av mellomkjøttet med en fødselsforberedende olje og bekkenbunnsøvelser (knipeøvelser) kan du forebygge rifter under fødselen.  

Massering med oljen kan øke elastisiteten i mellomkjøttet. Weleda perineum massage oil er en massasjeolje som er utviklet til massasje av mellomkjøttet. Den inneholder mandel- og hvetekimolje som øker elastisiteten og forbereder området på fødselen. Du kan massere i 5-10 minutter hver dag fra du er 34 uker på vei. Når du masserer skal du strekke godt på vevet i mellomkjøttet, det skal føles litt ubehagelig og ømt, men ikke så mye at det blir smertefullt.

Hvordan masserer jeg?

Hygiene er viktig; start med å vaske hendene!

Ligg i en behagelig stilling og bruk en fødselsforberedende olje til å massere med

Tomlene plasseres ca. 3cm inn i vagina mens de andre fingrene ligger på rumpa.

Bruk tomlene til å presse og dra mellomkjøttet mot anus og mot sidene av vagina samtidig, dette «grepet» holder du i 1 minutt

Så masserer du forsiktig den nedre halvdelen av vaginaen ved å la tomlene lage en bevegelse som tilsvarer en «U» i et par minutter før du går tilbake til trinn 1.

Masser i slik i 5-10 minutter.