Folat – hvorfor er det så viktig?

Går du med planer om å bli gravid? Eller har du akkurat funnet ut at du er gravid? Her kan du lære hvorfor folat er viktig når du er gravid. Visste du at folsyre og folat  er det samme, bare ulik benevnelse?

Ta folat før og under graviditet

Folat, som også betegnes som vitamin B9, folsyre, folacin og folinsyre, er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Folat er en viktig byggestein også for foster, og behovet under svangerskap er større enn hos ikke-gravide. Forskning har vist at den medfødte sykdommen ryggmargsbrokk har sammenheng med lavt nivå av folat i kroppen. 

Grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, spesielt grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat og rosenkål inneholder mye folat.

Dog viser forskning viser at det er vanskelig å få i seg nok folat gjennom kosten. Dermed bør alle kvinner som planlegger å bli gravide eller som vet at de er det, tidligst mulig starte med tilskudd av folat.

Forebygger ryggmargsbrokk

Hvert år fødes det om lag 60 barn med ryggmargsbrokk eller en annen alvorlig nevralrørsdefekt, det vil si ca. ett barn i uken. Folat er viktig for å forebygge ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at barnet får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen.

Helsedirektoratet anbefaler en dose på 400 mikrogram per dag i én måned før planlagt graviditet og frem til 12. svangerskapsuke.

Dersom du er gravid og ikke har tatt folsyretilskudd før du ble gravid anbefales det å starte så snart du finner ut at du er gravid.