Tips og råd for ernæring ved atopisk eksem

En del pasienter med atopisk eksem reagerer på visse matvarer. Disse matvarene er imidlertid aldri hele årsaken til utslettet, som ikke blir helt borte bare ved å utelate visse næringsmidler.

Mange eksempasienter kan spise all slags mat uten at dette forverrer utslettet. Det er viktig å finne frem til de næringsmidler som forverrer utslettet, slik at disse, og bare disse, kan fjernes fra kosten.

 

 

Amming


Forebygging via kosthold hos mor under svangerskapet og etter av barnet er født synes å ha liten effekt på utvikling av atopisk eksem hos barnet. Amming kan ha en forebyggende effekt. Derfor anbefales fullamming av barnet de første fire-seks månedene, og en kombinasjon med introduksjon av fast føde etter fire måneders alder. Er ikke amming et alternativ, så finnes ulike melkeerstatninger på markedet. Spør oss på apoteket.


 

 

 

Kostråd

Å lete etter matvarer du tror barnet ditt reagerer på kan være som å lete etter nål i høystakken. Ikke fjern matvarer fra kosten uten en sikker diagnose fra lege. Det vil gi et usikkert svar på en prøve hvis legen må teste etter at en matvare er fjernet. Riktig sammensatt kosthold er viktig for barnets utvikling. Hvis viktige matvarer fjernes fra kosten bør disse erstatter med alternativer. En henvisning til ernæringsfysiolog for veiledning kan være nyttig. Enkelte matvarer kan bidra til å gjøre eksemet verre. Dette er vanligvis ikke allergi men en overfølsomhetsreaksjon, og det er individuelt hvordan og hvor nye eksemet påvirkes. Mengden av inntaket har betydning, og påvirkningen er størst når eksemet er i en aktiv fase.

 

Enkelte matvarer kan bidra til å gjøre eksemet verre. Dette er vanligvis ikke allergi men en overfølsomhetsreaksjon, og det er individuelt hvordan og hvor nye eksemet påvirkes. Mengden av inntaket har betydning, og påvirkningen er størst når eksemet er i en aktiv fase. Noen matvarer gir en direkte irritasjon på huden, som jordbær, sitrusfrukt, tomatketchup, tomat og tomatpure, samt enkelte fargestoffer og konserveringsmidler (E210- E219) som finnes i bl.a saft, sukkertøy, syltetøy og brus. Smør med fet salve, før måltidet og vask av rett etter at barnet har spist.