Atopisk eksem

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en betennelse i huden som gir kløe. Betennelse skyldes sjelden allergi eller infeksjon alene, og det er ikke smittsomt. Dette er den vanligste form for eksem hos barn, også kalt barneeksem. Sykdommen kan være kronisk med et svært vekslende forløp. Eksem kan være en utfordring både for barn og foreldre. Atopisk eksem kan forekomme hos barn fra tidlig spedbarnsalder og oppover i barneårene. Hos mange barn avtar plagene mot skolealder, og hos noen kan de bli borte. Eksem kan imidlertid komme igjen senere, i tenårene eller i voksen alder. Enkelte kan ha atopisk eksem hele livet.

Hvor gammel er man når man får atopisk eksem?

Atopisk eksem begynner ofte når barna er noen måneder gamle og forsvinner hos de fleste innen de er fire år. Men de siste årene har det vist seg at langt flere ungdommer har atopisk eksem lengre opp i tenårene enn antatt. Det antas at ca. 15-20 prosent av barn i Norge har eksem i en periode av barndommen.

Svært ofte ser vi at atopisk eksem forandrer karakter etter hvert som barnet vokser.

Ved småbarn-eksem (0-2 år) sees ofte forandringer i ansiktet med røde, små nupper, vannholdige blemmer, væskende sår og sprekker. Etter hvert kan det komme utslett på kropp, armer og ben.

Ved barneeksem (opp til 12 år) vil utslettet oftest være mest utbredt i knehaser og albuebøyer, i tillegg til håndledd og fotrygg. Mange har eksem bare på ett eller noen av disse stedene. 

I tenårene og voksen alder kan utslettet fortsatt være til stede i albuebøyer og knehaser. I tillegg er det ofte også utslett i ansikt, på bryst, hender og andre kroppsdeler.

Generelle tips og råd ved atopisk eksem

Av og til kan selv enkle råd bidra til en litt bedre hverdag:

  • Ikke la innetemperaturen overstige 21-22 grader
  • Ikke røyk inne eller i nærheten av barn. Må der røykes, så gjør det utendørs!
  • Er det påvist allergi mot pelsdyr, eks hund, er det ikke så lurt å anskaffe pelsdyr
  • Unngå ting som kan gi avgassing og fint støv, som enkelte planter og blomster.
  • Unngå støvsamlere, ha rene flater som er lett å rengjøre. Bruk lekekasse med lokk og bokskap i stedet for åpne hyller og kasser.
  • Sørg for godt og riktig renhold. Unngå heldekkende tepper og bruk sentralstøvsuger eller støvsuger med hepa-eller mikrofilter.
  • Noen barn sliter med sterk kløe. Vi anbefaler å brukes Skinnies som er sømløse, pustende plagg som brukes til behandling av ulike former hudlidelser.

 

 

Fuktighetskrem og mykgjørende midler

Det er viktig å tilstrebe myk, smidig og motstandsdyktig hud. Fuktighetskremer finnes i mange varianter, fra tyntflytende med lite fett og mye vann (lotion, melk) til halvflytende bløte kremer og til halvfaste salver med mye fett i. Fordelen med lotion eller lette kremer er at de er enkle å smøre på og ikke føles fete på huden. Ulempen er at de inneholder lite fett og bidrar dårlig til å forhindre vanntap fra huden. Huden kan tvert om bli tørrere. Fete kremer og salver danner en fettfilm på huden slik at den bevarer fuktigheten bedre.

Til behandling av tørr hud hos barn bør man derfor velge en fettrik krem. Kremen kan gjerne inneholde fuktighetsbindende stoffer som for eksempel glyserol, karbamid (urea), melkesyre eller propylenglykol. Fettrike hudkremer kan kjennes klissete og bruker litt tid for å trekke inn i huden. Vent gjerne 5 minutter før man tar på klær etter påføring av fete hudkremer. Fuktighetskremer kan påføres ofte, gjerne flere ganger daglig. Dersom huden er tørr med sprekker kan fuktighetskremene som inneholder karbamid (urea), melkesyre eller propylenglykol gi en forbigående og ufarlig svie. Dette kan gjøre at barnet vegrer seg mot å bli smurt.

Fuktighetskremer til barn bør være uten stoffer som kan fremkalle allergi, som parfyme. Utover dette må man prøve seg fram for å finne en fuktighetskrem som gir bedring av den tørre huden og samtidig har en konsistens som er akseptabel for barnet. Variasjoner av eksemet gjennom året gjør at det ofte er aktuelt å bruke en fet krem på vinteren og en lettere krem om sommeren.

 

Rød, hissig hud

Ved røde, kløende eksemflekker er kortisonkrem oftest førstevalget. Kortisonpreparater deles inn i fire grupper, der gruppe 1 er mildest og uten resept. Gruppe 1-kremer kan påføres 1-2 ganger daglig på det mildeste eksemet. Generelt kan man si at man skal bruke sterke nok preparater lenge nok. Ved å velge for svake kortisonkremer, kan man risikere manglende kontroll over eksemet, og oppbluss kommer stadig oftere. Ved oppbluss i eksem hos barn, bør man starte med gruppe 2 eller 3 kortison. Når man har fått kontroll over kløen, kan man gå over til å smøre sjeldnere, hver 2.- 3. dag. Kortison gruppe 2,3 og 4 er etter resept fra legen din. Bruk av kortisonkremer er trygt hvis man bruker riktig preparat på riktig sted med riktig tidsintervall. Når man har fått kontroll over kløen er pauser uten kortisonkrem nødvendig for å unngå bivirkninger i huden. Det er viktig at dere fortsetter å bruke fuktighetskrem både under kortisonbehandlingen og etterpå.

 

Eksem og trygderettigheter

Hvis det etter utredning i spesialisthelsetjenesten blir konstatert behov for fast forebyggende smøring og opptrapping av behandling ved oppbluss etc. kan en for barn under 18 år søke om hjelpestønad etter folketrygdeloven § 6-4. Søknadsskjema finnes på www.nav.no eller på lokalt NAV-kontor. 

Etter folketrygdloven § 5-22 kan det gis bidrag til dekning av utgifter til reseptfrie salver, kremer og oljer som benyttes i behandlingen av betydelige (utbredte) og kroniske hudlidelser med uttørring av huden. For å få innvilget dette må hudlege eller barnelege sende inn søknad til Helseøkonomi-forvaltningen (HELFO). Søknaden må inneholde en oversikt over aktuelle og nødvendige preparater. En må betale en fastsatt egenandel per kalenderår, og har mulighet for å få refundert 90 % av det overskytende. Dette medfører at det alltid er nødvendig å samle på kvitteringer, som så sendes HELFO for refusjon.

Vil eksemet opptre forskjellig ut fra årstidene?

  • Høst og vinter med tørt og kaldt vær gjør at mange opplever en forverring av eksemet. Da er det ekstra viktig å behandle og smøre huden med en god fuktighetskrem. Smør huden med en fet fuktighetskrem i god tid før kuldeeksponering. Varme klær som ikke klør eller irriterer gir best beskyttelse mot kulde.
  • De fleste som har atopisk eksem opplever at naturlig sol gir bedring. Mindre klær, sol og bading i saltvann virker positivt på huden, men unngå å tørre ut huden og vær nøye med å smøre med fuktighetskrem.
  • Barn med atopisk eksem kan være ekstra følsomme for solforbrenning, og må derfor følge rådene om sol og solbeskyttelse ekstra nøye. Smør barna med en solkrem med høy faktor og start smøringen tidlig om våren, fordi solbrenthet øker kløe og forverrer eksemet. Smør tilstrekkelig med solkrem. En håndfull solkrem til en kropp, og gjenta flere ganger daglig. Smør ofte og beskytt huden med lette klær, dekk til hodebunnen og ta pauser fra solen midt på dagen.

Tips og råd for tekstiler og sko


Barn med atopisk eksem føler seg ofte varme. Derfor er det lurt og ikke ha på for mye klær, men tilpasse bekledningen og sko ut fra vær og temperatur. Noen klær irriterer huden og provoserer fram kløe. Dette kan skyldes selve stoffet, for eksempel ull som kan irritere og trekke til seg væske fra huden, kunstfiber som inneholder grove fibre eller fargestoff og tilsetting som irriterer (for eksempel formaldehyd og skyllemidler).

Les mer om Tips og råd om tekstiler og sko

Tips og råd for ernæring

En del pasienter med atopisk eksem reagerer på visse matvarer. Disse matvarene er imidlertid aldri hele årsaken til utslettet, som ikke blir helt borte bare ved å utelate visse næringsmidler.
Mange eksempasienter kan spise all slags mat uten at dette forverrer utslettet. Det er viktig å finne frem til de næringsmidler som forverrer utslettet, slik at disse, og bare disse, kan fjernes fra kosten.

Les mer om amming og kosthold ved atopisk eksem

Tips og råd for soverommet

Varme provoserer fram kløe. Derfor er det viktig å ha det kjølig og luftig på soverommet (under 18 grader). Sørg for god utlufting og god luftsirkulasjon hele døgnet, men vær oppmerksom i pollensesongen og ta hensyn til anbefalte forholdsregler.

Les mer Tips og råd for soverommet

 

 

Kilde: Norges astma og allergiforbund, NAAF

LHL, landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Apotekerforeningen