Husk å sjekke føflekkene dine!

Når undersøkte du skjønnhetsflekkene dine sist? Lær hvilke hudforandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. Det kan det redde livet ditt. 90 % av hudkrefttilfellene kan behandles hvis de oppdages tidsnok.

Budskapet er at det normalt å ha føflekker, men det er viktig å holde et øye med dem. Føflekker kan ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farger fra mørke, rosa til hudfarget. De fleste føflekker er runde eller ovale i form, og varierer som sagt i størrelse fra noen millimetere til flere centimetere.


Hvordan undersøke føflekkene?.

Hudleger bruker ofte ABCDE-regelen.

 

 

 

 

 

 

 

som ASYMMETRI

Er føflekken asymmetrisk og uregelmessig? Føflekker med kreft er asymmetriske i motsetning til de fleste normale føflekker som er symmetriske, slik at den ene halvparten er som et speilbilde av den andre. Føflekker med mindre celleforandringer er også mer symmetriske enn ved kreft.

Bilde: La Roche-Posay

som BORDERS (begrensning)

Har føflekken uregelmessig begrensning mot huden? Føflekk-kreft har en typisk uregelmessig og uskarp avgrensning.

Bilde: La Roche-Posay

som COLOR (farge)

Har føflekken flere fargevariasjoner? Føflekkreft vil ofte være svart eller ha svarte partier. Føflekker med celleforandringer eller kreft har fargesjatteringer fra rødbrunt til sort. Føflekk-kreft har ofte en speilende overflate.

Bilde: La Roche-Posay

som DIAMETER

Er føflekken over 6 millimeter i diameter? Føflekk-kreft måler vanligvis over 5-7 mm i diameter.

Bilde: La Roche-Posay

som EVOLUTION (utvikling)

En ny føflekk, eller en føflekk som forandrer størrelse, tykkelse, form eller farge. Hevelse fra overflaten med asymmetriske forandringer gir mistanke om føflekk-kreft

Vær også obs på en føflekk som klør, begynner å blø eller det blir en sårdannelse i eller rundt som ikke vil gro.

Bilde: La Roche-Posay

Du kan redusere risikoen for å få hudkreft!

Det er viktig å følge med på pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft. Hos menn er det vanligst på ryggen og hos kvinner på leggene. Lys hudtype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og føflekkreft i familien er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt.

​Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft. De fleste som får føflekkreft er over 60 år, men dette er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år.

 

 

Egenkontroll av huden

Hudkreft kan behandles og kureres. Det er den enkleste kreftformen å kurere, forutsatt at den diagnostiseres og behandles tidlig nok. Men for å kunne oppdage og behandle hudkreft tidligst mulig, er det viktig å kjenne til symptomene. Hudkreft er som regel mulig å oppdage med det blotte øyet, og derfor er det viktig å undersøke huden regelmessig for eventuelle forandringer.

Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Det er en god vane å se sjekke kroppen din i speilet en gang i måneden. Ta en titt både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen. Det er ikke alltid like enkelt å gjøre det selv.

Hvor på kroppen får vi oftest føflekkreft? Føflekkreft (melanom) kan oppstå overalt på kroppen, men blant kvinner oftest på overkroppen og på beina, og menn oftest på overkroppen. Sjansen for å bli helt frisk av føflekkreft avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem alvorlig.

 

Når bør jeg oppsøke lege?

Hvis du oppdager en mistenkelig flekk eller kul, er det viktig at du får den undersøkt av fastlegen din eller av hudlege så fort som mulig. Hudkreft kan behandles, og en tidlig diagnose gjør sjansene for å bli helt frisk store. Hvis behandlingen kommer sent i gang, kan tilstanden bli forverret, og i noen tilfeller kan den føre til komplikasjoner, og, i verste fall, død. Ikke overse det, håpe og vente på at den trekker seg tilbake, utsette legebesøket og dermed svekke sjansene dine for å bli frisk.

Solbesky​​ttelse er viktig gjennom hele livet, og start allerede med å smøres babyen. Husk at skygge også reflekterer UV stråler. Forskning viser at over 80 prosent av de solskadene vi får på huden, oppstår før vi er 18 år. Fem til ti prosent av tilfellene er arvelig. Det ser ut til at hudkreftpasienter også er mer utsatt for annen type kreft.

Årsaker og forebygging slik at du helst unngår føflekkreft

De viktigste årsaken til økning av antall krefttilfeller av føflekkreft er våre endrede solvaner. Vi har bedre økonomi, mer fritid og ferie, det er moderne med solbrun hud og stadig flere reiser på ferieturer langt avgårde til steder med sterk sol.

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium. Intens soling i korte perioder, slik som ferier og helger, kan være skadelig. Får man for mye UV-stråler på huden, påvirkes pigmentcellene. Man tror at energien i strålene skader DNA- molekylene (arvestoffet) i hudcellene.

Andre risikofaktorer er lys hud og blondt eller rødlig hår, store medfødte føflekker, mange føflekker (over 50), eller en atypisk føflekk (for eksempel som er større enn fem mm, har uregelmessig og ofte diffus avgrensning og fargevariasjon, samt er asymmetrisk).

 

Sol er bra for helsa i små mengder!

Nyt solen uten å bli solbrent. Mange tilfeller av føflekkreft kan unngås ved å bruke solvettreglene.

​Sol er bra for helsa i små mengder. Solbeskyttelse handler ikke om å unngå sola helt, men å begrense mengden UV-stråling vi utsetter oss for, og spesielt unngå å bli solbrent. Hvor mye solbeskyttelse vi trenger vil avhenge av årstiden, hvilken hudtype vi har og hvor vi befinner oss

Barn og de som har lys hud og blondt eller rødblondt hår er ekstra utsatt for å bli solbrent​. Jo mørkere hud, desto mindre behov for solbeskyttelse.

LES OGSÅ Solvettreglene

Kilde: Kreftforeningen, Norsk helseinformatikk, Skin Cancer Foundation, La Roche-Posay.no