Husk å sjekke føflekkene dine!

Vær oppmerksom hvis du får en ny føflekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har. Lær hvilke hudforandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft tidlig. Det kan det redde livet ditt. 

Budskapet vårt er at det normalt å ha føflekker, men det er viktig å holde et øye med dem. Føflekker kan ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farger fra mørke, rosa til hudfarget. De fleste føflekker er runde eller ovale i form, og varierer som sagt i størrelse fra noen millimetere til flere centimetere.


Hvordan undersøke føflekkene?               En måte å følge med på dine føflekker er å regelmessig sjekke føflekkene etter ABCDE-regelen.

 

 

 

 

 

 

 

ASYMMETRI

Føflekken er mistenkelig dersom den har to områder med forskjellig form og altså ikke er jevnt rund eller oval.

Bilde: La Roche-Posay

BEGRENSNING

En harmløs føflekk har en tydelig og regelmessig kant. Det er mistenkelig dersom føflekken har en ujevn kant.

Bilde: La Roche-Posay

KULØR

Dersom føflekken har flere fargetoner (brun, svart, grå, rød, blå), har svarte partier eller er spesielt mørk så er dette mistenksomt.

Bilde: La Roche-Posay

DIAMETER

Store føflekker, over 6mm i diameter, skal man være ekstra oppmerksom på.

Bilde: La Roche-Posay

ENDRING

En føflekk som vokser over hudoverflaten,  eller endrer seg på annen måte slik det er beskrevet i punktene over.

Vær også obs på en føflekk som klør, begynner å blø eller det blir en sårdannelse i eller rundt som ikke vil gro.

Bilde: La Roche-Posay

 

Egenkontroll av huden

Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Det er en god vane å se sjekke kroppen din i speilet en gang i måneden. Ta en titt både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen. Det er ikke alltid like enkelt å gjøre det selv.

Hvor på kroppen får vi oftest føflekkreft?

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, men blant kvinner oftest på overkroppen og på beina, og menn oftest på overkroppen. Noen kvinner får flere føflekker under svangerskapet.

Sjansen for å bli helt frisk av føflekkreft avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem alvorlig.

 

Du bør kontakte lege dersom en føflekk endres og skiller seg ut

  • Èn føflekk endrer størrelse, blir større eller tykkere.
  • Èn føflekk endrer form og får ujevne kanter mot huden.
  • Èn føflekk endrer farge,blir ferfarget og får brunsvarte partier.
  • Dersom føflekken endrer seg med fast, liten klump  som vokser i høyden.

  Hvis en flekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro, bør du også søke lege

 

Årsaker og forebygging slik at du helst unngår føflekkreft

De viktigste årsaken til økning av antall krefttilfeller av føflekkreft er våre endrede solvaner. Vi har bedre økonomi, mer fritid og ferie, det er moderne med solbrun hud og stadig flere reiser på ferieturer langt avgårde til steder med sterk sol.

Opp mot 90 % av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium. Intens soling i korte perioder, slik som ferier og helger, kan være skadelig. 

Andre risikofaktorer er lys hud og blondt eller rødlig hår, store medfødte føflekker, mange føflekker (over 50), eller en atypisk føflekk (for eksempel som er større enn fem mm, har uregelmessig og ofte diffus avgrensning og fargevariasjon, samt er asymmetrisk).

 

Sol er bra for helsa i små mengder!

Nyt solen uten å bli solbrent. Begrens tiden i intens sol og beskytte huden med klær og solkrem når du er i sola. Hvor mye solbeskyttelse vi trenger vil avhenge av årstiden, hvilken hudtype vi har og hvor vi befinner oss. Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp.

LES OGSÅ Solvettreglene

Kilde: Kreftforeningen, Melanomforeningen, Norsk helseinformatikk, Skin Cancer Foundation, La Roche-Posay.no

Oppdatert 01.03.20