Nyt sola med gode solvaner!

  1. Ta pauser fra sola - ikke bli solbrent

Nyt sola, men ikke for lenge av gangen. Din beste solbeskyttelse er å ta noen pauser fra sola mellom klokken 12 og 15. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker.

  1. Bruk klær som beskyttelse

Beskytt deg med klær, noe på hodet og solbriller. Sol deg forsiktig, særlig hvis du er vinterblek. Har du lys hud og rødt eller lyst hår, er solbeskyttelse ekstra viktig.

  1. Bruk solkrem med minst faktor 15 og smør tilstrekkelig

Kreftforeningen anbefaler at du bør bruke en solkrem med faktor 15 eller høyere. Bruker du en solkrem med faktor 15 vil det gi en beskyttelse på 93 %. En faktor på 30 vil gi en 97 % beskyttelse. Smør tilstrekkelig, en håndfull krem til en hel kropp må til for å få faktorbeskyttelsen som står på solkremen. Har du badet, svettet eller tørket bort kremen, bør du smøre deg på nytt.

  1. Unngå solarium

Jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen for hudkreft.

  

Aldri for sent å få gode solvaner

Det meste av solmengden vi får i løpet av livet, får vi i voksen alder. Solbeskyttelse har derfor betydning hele livet. Sørg likevel for at barn er ekstra beskyttet. Ved at de lærer hva som er bra med sola og hva som er for mye, kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet i årene fremover. Barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sol.

Kilde: Kreftforeningen