Gnisser du tenner om natten?

Bruxisme er gnissing av tenner, enten i søvne eller i anspente situasjoner. Gnissingen er oftest knyttet til første del av natten, og den kan være av en slik grad at den påvirker deg og/eller din partners søvn. Tanngnissing er et relativt vanlig problem. Man regner med at om lag 5 prosent av den voksne befolkning i perioder er plaget med denne tilstanden. De fleste gnisser tenner om natten mens de sover og er derfor ikke klar over problemet selv. Andre kan gnisse tenner på dagtid, for eksempel når de konsentrerer seg eller ved anspente situasjoner. Omfanget av gnissingen varierer også. Noen gnisser lite og forsiktig, mens andre gnisser hver natt og intenst.

Resultatet dersom du gnisser tenner om natten er å våkne dagen etter med ømhet i kjevemuskulaturen og tenner. Du kan kjenne vanskeligheter med å gape eller lukke munnen. Dette kan igjen forplante seg videre til nakke, skuldre og hode (tinninger) og på den måten bidra til spenningshodepine. Dessuten vil tanngnissing ofte påvirke nattesøvnen både for den som gnisser og evt partner.

I tillegg vil tanngnissing kunne sees på tennene. De blir slitt og de får rette kanter. Tennene kan bli mer ømfintlige og følsomme i det daglige. Tanngnissing/pressing kan å medføre slitasje på fyllinger, samt bidra til sprekkdannelser på tennene.

Ofte er det tannlegen som oppdager skader på tennene i forbindelse med tannkontroller eller legen din fordi du tar kontakt pga en nakke som er vond.

Egenbehandling:

Dersom stress er årsaken til tanngnissingen kan avstressingssøvelser være til hjelp. Alkohol, koffein og nikotin kan øke adrenalinnivået i kroppen og på den måten forverre en eventuell tanngnissing. Her vil det være til hjelp dersom du reduserer inntaket av kaffe, alkohol og tobakk. En munnbeskytter kan være nødvendig for å beskytte tennene dine. Det finnes tannskinner som tannlegen kan støpe for deg eller Ekulf tannskinne som er mulig å kjøpe på apoteket uten noe form for henvisning eller resept.

EKULF NightGuard er en unik bittskinne som du selv former etter din overkjeve og som hindrer deg fra å presse og gnisse tenner om natten. Bittskinnen forebygger skader på tenner og gir bedre søvn da bittskinnen reduserer hodepine og ubehag/lyder som kan oppstå i forbindelse med «tannpressing» eller gnissing av tenner.

Bittskinnen EKULF NightGuard er en formbar bittskinne med en kombinasjon av en myk overdel og en hard nedre del. Det myke materialet legger seg  rundt tennene og forebygger tanngnissing.

Den harde basen forhindrer bittskader ved at bruker ikke biter gjennom skinnen. Dette er en universal bittskinne som passer alle. Brukeren tilpasser bittskinnen ved å følge instruksjoner i pakken. EKULF NightGuard bittskinne levereres sammen med en eske for oppbevaring og en brukerveiledning. Tannskinnen har en holdbarhet på 6 måneder

 

 Rådfør deg med din tannlege før bruk i tilfelle du:

  • Som tannbeskyttelse, da produktet ikke beskytter mot slag eller ytre vold.
  • Ved kjeveproblemet TMJ (Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome).
  • Hvis du er under 18 år.
  • Hvis du har løse tenner, bruker tannregulering, tannprotese eller andre hjelpemidler.
  • Om du ikke blir bedre innen 3 måneder, konsulter din tannlege.

Spør din tannlege før bruk i tilfelle du:

  • Er rammet av komplisert tanngnissing
  • Har tannkjøttsykdommer/blødende tannkjøtt eller munnsår.
  • Pusteproblemer
  • «Klikke» lyder eller smerter i kjeven.
  • Løse tenner, løse fyllinger, kroner, fasader eller hull uten fyllinger.