Er du plaget med dårlig ånde?

De fleste av oss har opplevd å snakke med en person, og samtidig holdt pusten så godt en kan, fordi den en snakker med har så dårlig ånde. Eller du har du våknet om morgenen med din kjære og når han puster på deg, kjenner du at å kysse ham er det som frister minst av alt.

”Hjemmetest” for dårlig ånde

Du har kanskje prøvd å holde hånden foran munnen og lukte på din egen pust, men det vil ikke si deg så mye, fordi du er vant til dine egne lukter. Ta heller litt spytt fra munnen og lukt på det, for eksempel ved å:

- lukte på en tanntråd som du har brukt mellom de bakerste tennene

- slikke deg på underarmen, og la spyttet tørke før du lukter. Det beste er likevel å spørre en god venn om å være helt ærlig.

Hva er dårlig ånde?

Dårlig ånde er et vanlig problem. Det kan være ubehagelig og sosialt hemmende (spesielt fordi det er vanskelig å selv oppdage om det lukter vondt av munnen), men det finnes behandling. Dårlig ånde er ubehagelig smak i munnen og ubehagelig lukt fra munnen. De fleste av oss vil i perioder kunne oppleve dårlig ånde. Dårlig ånde om morgenen er svært vanlig, og forsvinner raskt etter frokost og tannpuss, men dessverre ikke for alle.  Vedvarende og mer plagsom dårlig ånde er ikke sjelden. Opptil halvparten av personer som blir spurt om dårlig ånde, kan fortelle at de plages i perioder. Men noen plages hver dag, og kan oppleve dette som en stor belastning i sosiale sammenhenger. God tannhygiene er viktig forebyggende ved dårlig ånde. Ved vedvarende og plagsom dårlig ånde anbefaler vi sugetabletter, munnskyllevæske og tyggegummi som effektivt kan være til hjelp.

 

Årsaker til dårlig ånde:

Det finnes mange forskjellige årsaker til dårlig ånde, men som oftest skyldes det forhold i munnhulen. Munnen er alltid full av bakterier. Det er normalt. Bakteriene fyller en viktig funksjon blant annet i forbindelse med fordøyelsen. Så fort du spiser noe fester matrester seg på og rundt tennene. Plakk, som består av mat og bakterier, dannes. I løpet av de neste døgnene råtner plakket og begynner å spre en ubehagelig lukt ( av svovel). Det råtne plakket forsvinner ikke av seg selv og må fjernes. Om du bare børster tennene og ikke rengjør mellom dem, blir 25 prosent av matrestene og bakteriene liggende.

Ved mangelfull rengjøring mellom tennene, eller ved tannkjøttbetennelse dannes det plakk på tennene som frigjør rikelig med illeluktende svovelforbindelser. I groper i tungen kan det også bli liggende bakterier som skaper vond lukt. Det finnes også sykdommer utenfor munnhulen som kan føre til dårlig ånde. Dette gjelder for eksempel ved nyresvikt, diabetes eller sterkt svekket spyttproduksjon (Sjøgrens sykdom). Munntørrhet kan gi dårlig ånde. Spyttet har en beskyttende funksjon og hjelper til med å skylle rent i munnen. Spyttet har også en bakteriedrepende funksjon. Man kan si at jo mindre spytt, desto flere bakterier. Spyttproduksjonen er alltid dårligere om natten. Da gror bakteriene godt. Munntørrhet kan bl.a forårsakes av  medisiner, feks ved depresjon, allergi, blodtrykksmedisin mfl.

Det kan også være et problem ved ekstrem slanking eller underernæring, ved for høyt blodsukker hos personer med diabetes, eller ved halsbetennelser. Røyking gir alltid dårlig ånde - noe som røykeren selv sjelden kjenner, men nesten alltid omgivelsene. Røykingen misfarger dessuten tennene, reduserer smaksevnen og irriterer slimhinnen. Røykeslutt hjelper!

Hvitløk gir en spesiell ånde, det samme kan fet mat gjøre. Men vit at folk flest bryr seg ikke om man lukter litt hvitløk.

Hvordan forebygge og behandle:

Det viktigste tiltaket du kan gjøre er å sørge for god munnhygiene. Med det menes regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og/eller tannstikkere og tilslutt avslutte med munnskyllevæske. Jevnlig oppfølging hos tannlege er også viktig.

Tungeskrape kan være et nyttig hjelpemiddel for å fjerne belegg på tunga. Den funger ved at du fjerner bakteriene som legger seg i gropene i tungen og dermed forårsaker vond lukt. Ved tungeskraping er det viktig å komme langt bak på tungen. Det kan i begynnelsen føles ubehagelig og du føler at du brekker deg. Det går over. Bruk av tannbørste har ikke samme effekten som tungeskrape. Skyll godt med vann etter du er ferdig med skrapingen.

Regelmessige måltider kan hjelpe da lang tid mellom måltidene kan føre til økt dannelse av vonde luktstoffer. Tyggis kan ha noe effekt fordi å tygge tyggegummi øker spyttproduksjonen, men effekten er kortvarig. Røyker du, har du bare en ting å gjøre og det er å slutte! Bruker du medisiner som gir munntørrhet, anbefaler vi å bruke sugetabletter, munnspray, munngel eller fluor som beskytter tennene

Drikk mer vann. Et gammelt tips, men kroppen vil gjerne ha vann før vi selv kjenner at vi er tørste. Det hjelper også mot munntørrhet.

Sink virker ved å nøytralisere svovel og eliminerer dermed den vonde lukten. Et eksempel er Nycodent frisk pust sugetabletter, SB12 tyggegummi, Nycodent complete + munnskyllevann

Et munnskyllevann inneholder en kombinasjon med lav dose klorhexidin og sink  feks i SB12.

Snakk med tannlegen og legen din. Ved konstant dårlig ånde vil en tannlege kunne sjekke om du har hull i tennene eller betennelse i tannkjøttet. I sjeldne tilfeller kan dårlig ånde være en indikator på andre sykdommer, som en tannlege/lege må fastslå.