Allergi er en samlebetegnelse for allergiske plager i øyne, nese, luftrørsgreiner, hud og tarm. Allergi innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på naturlige og i utgangspunktet ufarlige stoffer, eks på det kan være pollen, skalldyr, dyr som hund og katt eller parfyme. Disse stoffene kalles allergener. 

Du leser mer om forskjellige typer allergier og behandlinger her

 

Behandling av pollenallergi

Det viktigste i all allergibehandling er, så langt det er mulig, å unngå det man ikke tåler. I tillegg kommer det stadig nye og bedre medisiner, uten sjenerende bivirkninger, som hjelper mot allergi.

 

Rens/skyll øyne og/eller nese med sterilt saltvann

Pollen spres med vinden og fester seg på slimhinnene i øyne, nese og svelg. Vi anbefaler at du bruker sterilt saltvann som renser slimhinnene i nese og øyne. Daglig bruk av saltvann i pollensesongen vil holde nese og øyne fri for pollen og støv gjennom dagen, og på den måten forebygger du de verste allergiplagene før de oppstår. Saltvann har ingen bivirkninger og kan brukes av både barn og voksne

Bruker du allergi-legemidler i øyne og nese, anbefaler vi deg å bruke saltvann før selve legemidlet. Da får du «vasket» slik at legemidlet kommer mere aktivt til, da disse virker bedre på rene slimhinner.

Reseptfrie øyedråper

Det er vondt og ubehagelig når øyne klør, er røde, hovne og du følers du har sandpapir på øynene. Øyedråpene virker ved å hemme aktiviteten til en rekke betennelsesceller og reduserer således intensiteten av allergireaksjoner. Aldersgrense for øyedråper er 3 og 6 år og oppover. Les pakningsvedlegget for det enkelte legemidlet

Lomudal og Lecorlyn virker forebyggende ved å hemme frigjøringen av histamin. Disse øyedråpene tar det noe tid før effekten kommer, så du må starte dryppingen før sesongen starter og dryppe hver dag gjennom hele sesongen

Livostin og Spersallerg øyedråper inneholder antishistaminer og er effektive når du kjenner allergiplagene som kløe osv. Effekten inntrer vanligvis raskt og du kan bruke de fast eller ved behov.

Spersallerg har i tillegg egenskapen at den reduserer røde øyne, men skal av den grunn ikke brukes mer enn 14 dager i strekk.

Zaditen øyedråper har den egenskapen at den både virker forebyggende og demper allerede oppståtte allergiplager. Effekten inntrer vanligvis raskt og du kan bruke de fast eller ved behov.

Øyedråper hjelper kun mot symptomer i øynene, så hvis du i tillegg har allergiske plager i nesen eller luftveiene, kan det være nødvendig å kombinere øyedråper med annen medisin, f.eks. antihistamintabletter eller nesespray.

Øyedråper og kontaktlinser.

Mange øyedråper inneholder konserveringsmidler som kan misfarge myke kontaktlinser. Vi anbefaler deg å bruke endosebeholdere som er uten konserveringsmiddel. Zaditen, Spersallerg og Lomudal

 

Nesepray

Er nesen tett og renner, det klør og du nyser en rekke ganger etter hverandre, «serie nyser»? Da er nesespray aktuelt for deg. Det finnes ulike reseptfrie nesesprayer mot allergi. Aldersgrensen er fra 6 eller 12 år og oppover. Les pakningsvedlegget før bruk

Nesespray med antihistamin, som Livostin, er hurtigvirkende og fungerer bra og har først og fremst effekt på symptomer som nysing, kløe i nesen og rennende nese. Effekten på tettnese har visst seg og ikke ære så bra.

Nesepray med kortison, som Nasonex og Nasocort, demper hevelsen i neseslimhinnen, noe som medfører at først og fremst tettheten i nesen reduseres. Det kan ta et par dager, iblant flere uker, før kortisonnesesprayen får full effekt. Det betyr at er du allergisk bør du starte behandlingen allerede noen uker før trærne blomstrer for å få best effekt. 

Lomudal nesespray virker forebyggende mot allergiplager, og virker best hvis du starter litt før sesongen og må brukes kontinuerlig gjennom hele pollensesongen din.

 Allergitabletter

Dersom saltvann og lokale legemidler, øyedråper og nesespray, ikke virker tilstrekkelig kan du forsøke allergitabletter i tillegg

Når du blir utsatt for «pollenangrep», frigjøres histamin fra ulike celler i slimhinnene i nese, svelg og øyne. Histaminet er hovedansvarlig for den akutte allergiske reaksjonen. Allergitabletter virker ved å blokkere histamin, derav navnet antihistamin. Disse tablettene vil dermed motvirke rennende nese, kløe og nysing, samt plager i øyne og svelg. Mange opplever imidlertid at de har liten effekt på nesetetthet.  

Dersom antihistamintablettene ikke gir ønsket virkning, har det i studier vist seg å være bedre å bytte merke enn å gå opp i doser. Det gir best effekt om man starter behandlingen med antihistaminer noen dager før pollensesongen tar til. Les pakningsvedlegget før bruk

Pollennett til vindu

Sov godt uten pollen. Pollennett i microfleece er en sikker og effektiv beskyttelse mot pollen og svevestøv. Det slipper igjennom lys og luft, samtidig som det stopper mer enn 80% av pollenstøvet og gir optimal beskyttelse mot allergiplager. Monteres enkelt på vinduet med den selvklebende borrelåslisten som følger med.

Kilder Norges Astma og allergiforbund, Allergiguiden, Leverandørinfo