Medisiner på utenlandsreise

Det er ikke bare i løpet av sommeren vi er ute og reiser utenfor Norges grenser. Flytilbudene er mange og vi strekker oss stadig mot nye steder. Bruker du medisiner og skal ut å reise er det flere ting som er lurt å tenke på. Litt avhengig av hvilke typer medisin du bruker så er det noen legemidler som krever mer dokumentasjon enn andre.  

Hvor mye medisin kan du ta med deg?

Medisiner skal holde til hele reisen, ikke ta med for lite. Du tenker kanskje at det er ikke så farlig for medisin har de jo i alle land, men det er ikke sikkert stemmer. Det er ikke sikkert medisinene dine kan skaffes i alle land. Dessuten vet vi at kontroll og kvalitet på medisiner er svært variabel og dårlig i enkelte land. Falske legemidler er også et økende problem i store deler av verden.

Ved reiser innenfor EØS-området kan du ta med deg nødvendige medisiner for inntil ett års bruk. Ved reiser til land utenfor EØS-området kan du ta med medisiner for høyst tre måneders bruk. Vitaminer regnes vanligvis som kosttilskudd og ikke som legemidler. Så lenge det er til eget bruk er det ingen begrensning på hvor mye du kan ta med deg av disse på reise.

Når det gjelder medisiner som er narkotikaklassifiserte, eks sovemedisiner, beroligende midler, sterke smertestillende medisiner, sentralstimulerende medisiner, så er det andre og strenger regler som gjelder.

 

Narkotiske stoffer innenfor Schengen og EU/EØS, Schengenattest

 

Hvis du skal ta med deg legemidler som inneholder narkotiske stoffer (for eksempel sterke smertestillende, beroligende midler, sovemidler, og sentralstimulerende midler) innenfor Schengen kan du ta med for 30 dagers forbruk hvis du har gyldig Schengen-attest. Hvis du skal reise i mer enn 30 dager bør ambassaden/konsulatet til det aktuelle landet kontaktes. Det er ikke påbudt med Schengen-attest, men vi på apoteket anbefaler at du har den med deg. Det er alltid greit å vise til dokumentasjon om du blir stoppet.

Disse land er pr i dag medlem av Schengen:

Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Narkotiske stoffer utenfor Schengen

For andre land i EU/EØS som ikke er med i Schengen (f.eks Storbritannia) kan du Til personlig, medisinsk bruk fra Norge ta med medisiner som inneholder virkestoffer oppført på narkotikalisten for inntil 30 dagers bruk. Dette gjelder f.eks sterke smertestillende legemidler, sovemidler, beroligende midler samt sentralstimulerende stoffer. Skal du ut å reise i mer enn en måned så få legen din til å skrive en legeerklæring over dine medisiner. Alternativt kan du få apoteket til å fylle ut et skjema:  "To whom it may concern"

Hva med vaksiner?

Skal du reise til eksotiske reisemål er det lurt å sjekke med fastlegen eller et reisemedisinsk senter/vaksinasjonsklinikk for å undersøke om du må ta vaksiner og eventuelt hva du må ta. Det er også lurt å sjekke om du burde fornye vaksinene du har tatt tidligere. Ofte får man beskjed fra turoperatørene om hva slags vaksiner en trenger.

- Grunnvaksinene er viktig å huske på og bør fornyes på hvert tiende år, og vaksiner man eventuelt skulle trenge ved til eksotiske reisemål.

- Reiser du mye, er det fornuftig å vaksinere seg mot hepatitt A. Hepatitt B er aktuelt til visse reisemål. I noen land, blant annet i Afrika, er det obligatorisk med vaksinekort som viser at du har vaksine mot gulfeber.

Europeisk helsetrygdkort E111

Er du på ferie i et annet EØS-land eller Sveits, og er medlem av folketrygden i Norge, gir kortet deg nemlig rett til helsehjelp på samme vilkår som landets egne borgere. Europeiske helsetrygdekort er fornuftig ut fra økonomisk betraktning, og du har de samme rettighetene som innbyggeren. Dette kortet kan du bestille på Helfo sine hjemmesider til deg og evt familiemedlemmer som bor hjemme.

 

Lurt å tenke på når du skal ut å fly

Legemidlene bør du ta med deg i håndbagasjen og ikke i kofferten. Kofferten kan bli borte eller forsinket samt at temperaturen kan være svært kald i bagasjerommet på flyet.

Selv om du skal være borte i 1-2 uker og tenker at det holder å ta med medisin kun for disse dagene så ikke gjør det. Legemidler bør som hovedregel oppbevares i originalemballasjen fra produsenten. Etiketten som apoteket har limt på med ditt navn, dosering og legens navn bør stå på pakken/boksen.  Dette er dokumentasjon på at medisinen tilhører deg. Legeerklæring eller kopi av resept er også dokumentasjon på at medisinene er dine. Det kan alltid være greit å be legen din skrive ut en medisinliste for deg, og skal du ut å reise så få den skrevet på engelsk. Alternativt kan du få apoteket til å fylle ut et skjem/medisinliste: "To whom it may concern".

Medisinlisten kan dessuten være redningen om du blir syk, går tom for, mister eller blir frastjålet medisiner på reisen.  Den kan rett og slett redde liv!  Det er også viktig å kunne vise listen fram til legen om du skulle bli syk på reisen, dette for å unngå feil og misforståelser.

Har du tenkt å ta med insulin trenger du ikke oppbevare disse i kjølebag på turen. Litt avhending av type insulin kan disse oppbevares i romtemperatur (maks. 30°C) i 4-6 uker. Når du kommer ned til feriested oppbevarer du de videre i kjøleskapet. Bruker du annen medisin som krever kjøletemperatur under hele reisen så bruk en kjølebag med elementer som sikrer riktig temperatur og ikke forringer medisinen din. 

Har du med deg flytende medisin så omfattes den ikke av regelen med maks 100 ml som for toalettartikler. Husk også her å ha legemidlet i originalemballasjen. Det kan være at sikkerhetsfolkene ber deg om å smake på løsningen (eks allergimedisin) eller smøre linimentet på huden. Vi anbefaler at du forteller sikkerhetsvaktene at du har medisin i håndbagasjen før den gjennomlyses.  

Hva heter medisinen i utlandet?

Det finnes ikke bare medisin i Norge. De fleste medisinene finnes og i utlandet, men da under andre navn. Det er ikke sikkert at Paracet heter Paracet dit du skal. En tips kan da være å spørre på apoteket eller Farmasiaen etter navnet på virkestoffet. For Paracet vil det være paracetamol. Det er internasjonalt og dermed større sjanse for at du får det samme legemidlet.

Oppbevaring av medisiner

Pass på hvor du oppbevarer medisinene dine under ferien. Medisinene kan bli skadet eller miste noe av virkningen om de blir utsatt for høye temperaturer, fuktighet eller sollys. Det er lurt å tenke litt over hvor du oppbevarer medisinene. Legge dem på svale steder som i skyggen eller på hotellrommet. Sol er generelt ikke bra for medisinene (ikke legg medisin i vinduskarmen), det samme gjelder kulde i polar strøk. Er du i tvil om hvordan din medisin skal oppbevares? Sjekk pakningsvedlegget som følger med medisinen din.

Sol og medisiner kan gi hudreaksjoner

Visste du at enkelte medisiner kan gjøre huden mer ømfintlig for sol som et resultat av virkestoffet som er i legemiddelet. Det gjør at du lettere blir solbrent ved bruk av enkelte medisiner.  Det er alltid lurt å være langsom og forsiktig med solingen. Lurer du på om de medisinene du bruker kan gjøre deg lysømfintlig? Spør oss på apoteket eller les pakningsvedlegget for å sjekke om dette gjelder medisinen du bruker. Bruker du slik medisin er det viktig at du bruker solkrem med høy solfaktor for å beskytte huden din ekstra.

Regler som gjelder ved innreise/retur til Norge

Reisende med folkeregistrert adresse i Norge kan ta med narkotiske legemidler tilsvarende en ukes forbruk etter angitt dosering når legemidlet er anskaffet i utlandet. Den reisende kan likevel medbringe slike legemidler tilsvarende inntil en måneds forbruk etter angitt dosering dersom den reisendes medisinske behov kan dokumenteres ved erklæring fra lege i Norge.

GOD TUR!