Hva er tørre øyne?

Tørre øyne er en svært vanlig øyeplage og skyldes nedsatt tåreproduksjon eller forandring av sammensetningen i tårevæsken. Tårer beskytter øyet, så tørre øyne gjør deg mer utsatt for sår og skader på hornhinnen. Tårevæsken har som oppgave å «smøre» øynene, både på øyets overflate og innsiden av øyelokkene.

Tørre øyne er vanlig med økende alder, og vanligere hos kvinner enn hos menn. En regner at hver annen kvinne og hver tredje mann over 50 år har det. Tørre øyne er også svært vanlig blant mange som sitter foran skjermen hver dag, og hele 50 % av alle kontaktlinsebrukere har det.

Symptomer ved tørre øyne

Opplevelsen av tørre øyne er varierende fra person til person. Enkelte har følelsen av å ha rusk på øyet, svie, eller øyet kjennes ut som sandpapir (grusfølelse).

Noen får slimtråder i øyet, som kan gjøre at øyet blir sammenklistret om morgenen. Øyet kan være rødt og irritert slik at det ligner øyekatarr.

Det er ikke uvanlig at eldre mennesker plages med rennende øyne. Mange opplever at øynene begynner å renne når de går fra et rom til et annet, eller når de er ute i vind eller trekk. Med årene blir det mindre fett i tårene, som fører til at de smører dårligere, og vannet fordamper. Kroppen vil produsere mer vanndig tåre, men klarer ikke å erstatte fettet som mangler.

I de fleste tilfeller vet man ikke årsaken til de tørre øynene. Hos noen opptrer problemet med tørre øyne sammen med en kronisk sykdom, som f.eks. Parkinsons sykdom eller diabetes. Tørre øyne er også del av tilstanden Sjøgrens syndrom.

Mange årsaker kan medvirke til tørre øyne

 • Naturlige aldersforandringer. Eldre mennesker har ofte nedsatt tåreproduksjon.
 • Hormonelle endringer i kroppen
 • Sykdommer, eks Sjøgrens sykdom (Pasienter med disse lidelsene plages også ofte med tørrhet i munn, nese og hud) 
 • Legemidler, blant annet enkelte vanndrivende legemidler, betablokkere (hjertemedisin), øyedråper med konserveringsmidler, poller og antihistaminer mot allergi.
 • Bruk av PC-skjerm (nedsatt blunking)
 • Aircondition og  vind
 • Dårlig inneklima og tobakksrøyk

 

Gode råd ved tørre øyne

Enhver bør selv forsøke å begrense sitasjoner som forverrer plagene, som f.eks. være i rom med air condition, bilkjøring med åpent vindu, for mye skjermtid. Beskyttende briller kan brukes i situasjoner med kjent eksponering mot støv/vind, f.eks. sykling. Enkelte vil ha nytte av å bytte fra kontaktlinser til briller. Ha riktig avstand til dataskjermen og plasser den ikke for høyt og ikke glem å blinke ofte. Sitter du og jobber med pc hele dagen vil det være smart å ta seg en luftetur med jevne mellomrom. Sleng gjerne litt med armene i tillegg så får du opp blodsirkulasjonen og.

Egenbehandling ved tørre øyne

Hovedbehandlingen mot tørre øyne er kunstig tårevæske i form av dråpe eller gel, noen ganger også salve. Det mest vanlig er å bruke øyedråper som må dryppes i øynene hver dag. Hyppighet av drypping varierer med preparatene og hvor sterkt man er plaget. Kunstig tårevæske kan fås på blå resept ved diagnosen keratoconjunctivitis sicca.

Forskning viser at inntak av omega 3-fettsyrer gjennom diett eller kosttilskudd kan motvirke betennelse og tørre øyne. Det er ikke klarlagt hvilken dose som bør benyttes, så inntil videre bør man bruke dose anbefalt av norske helsemyndigheter. 

 • medisinsk utstyr. Av den grunn har de andre regler for holdbarhet. Du finner informasjon om holdbarhet på esken, noter datoen øyedråpene blir tatt i bruk slik at du kan følge med på utløpsdatoen. Les pakningsvedlegget før bruk. 

Når bør du kontakte lege

 • Hvis du har tørre øyne og bruker legemidler som kan gi denne bivirkningen. En doseendring eller bytte av preparat kan føre til at problemene forsvinner. Slike endringer må kun skje i samråd med lege.
 • Hvis du mistenker at det er en øyekatarr som er årsak til symptomene.
 • Hvis du tror at det en bakenforliggende sykdom som er årsaken.
 • Hvis du har prøvd alle de reseptfrie midlene på apoteket, men ikke fått effekt.

Oppdatert 10.03.2020