Munntørr - hva gjør jeg?

 

Munntørrhet er en ganske vanlig plage. Munntørrhet øker blant annet risikoen for hull i tennene, soppinfeksjon i munnen og andre sykdommer i munnhulen. Munntørrhet forårsakes ofte av medisiner.

Munntørrhet (xerostomi) er enten for lite spyttproduksjon eller at sammensetningen av spyttet ikke er som den skal. Kortvarig munntørrhet er uproblematisk. Munntørrhet over tid er imidlertid svært ugunstig og gir økt risiko for en rekke plager i munn og tenner.

Munntørrhet kan gi dårlig ånde, såre slimhinner og svie i munnen, samt vansker med å tygge, svelge og snakke. Enkelte får også sprukne lepper og sprekker i munnviken. Det er derfor viktig å se om årsaken til munntørrheten kan fjernes og samtidig aktivt behandle symptomene for å unngå skader på tennene og tannkjøttet. Flere kvinner enn menn plages med munntørrhet.

 

Årsaker til munntørrhet

  • Munntørrhet skyldes enten at spyttproduksjonen er for liten, eller at sammensetningen av spyttet ikke er som den skal være.
  • Den vanligste årsaken til munntørrhet er bivirkning av legemidler. Disse legemidlene har som uønsket effekt at spyttproduksjonen reduseres og man blir ubehagelig tørr i munnen. Dette gjelder for eksempel de vanligste legemidlene mot psykiske lidelser, høyt blodtrykk, astma og allergi. Man mener at inntil 500 legemidler kan gi munntørrhet som bivirkning.
  • Munntørrhet kan også skyldes sykdommer som for eksempel Sjøgrens syndrom og diabetes. I forbindelse med strålebehandling av kjeve/hals og operasjoner som skader spyttkjertlene kan en også oppleve reduksjon i spyttproduksjonen Ellers opplever mange å bli tørre i munnen om natta mens de sover, fordi man ligger med åpen munn og slimhinnen "tørker opp".

Hvilke oppgaver har spyttet.

 

  • Viktig for velvære og har en avgjørende funksjon for å unngå sykdommer i munnhulen.
  • Beskytter munnhulen og tennene våre.
  • Nøytraliserer syrer i munnhulen som kan ødelegge tannemaljen.
  • Renser munnhulen og hemmer vekst av bakterier og sopp.
  • Motvirker hull i tennene.
  • Spyttet gjør det lettere for oss å snakke, tygge og svelge ved at det fukter slimhinnene i munnhulen.
  • Viktig for smakssansen

Egenbehandling ved munntørrhet

Vær generelt ekstra nøye med tannpleien. Børst tennene morgen og kveld med en myk tannbørste og fluortannkrem. Unngå tannkremer med såpestoffet natriumlaurylsulfat som lett kan irritere slimhinnen i munnen. Eks på gode tannkremer er Zendium.

Rengjør tenner, tunge og munnhule grundig (tannbørste, tanntråd, tannstikker)

Drikk rikelig med vann. Inntak av vann gir god, men kortvarig fukting av munnhulen. Unngå søtsaker og sukkerholdig saft og drikke. Slike produkter forverrer munntørrheten.

Det finnes produkter på apoteket for mer langvarig fukting av munnslimhinnen (gel eller spray). Disse produktene kan være flotte å bruke om kvelden før du legger deg så slipper du oppvåkning i løpet av natten fordi du er tørr i munnen.

Ubehagelige symptomer kan også lindres ved å bruke sugetabletter og tyggis som stimulerer spyttproduksjonen. Produkter som også inneholder fluor anbefales for å forebygge hull i tennene. Tygging og suging stimulerer spyttproduksjonen, men pass på at tyggegummi, pastiller og lignende er sukkerfrie. Bruk gjerne ulike typer for å få litt variasjon. 

Ulike typer leppepomade kan forhindre at det blir sprekker og sår på leppene og munnvikene som er en ekstra belastning og svært ubehagelig å gå rundt med.

Se alle våre produkter her