På reise med barn

Gode tips på veien

Å ha med små barn på reise kan være utfordrende. Om fremkomstmiddelet for ferien er bil eller fly, her er tipsene som kan være gode å ha med seg på veien.

Norske småbarnsfamilier er glade i å reise, og familiens små blir tidlig reisevante. Når man skal reise med små barn kan det være smart å tenke et litt annerledes ferieapotek, enn om dere reiser bare voksne. De siste årene har det dessuten blir mere populært å velge eksotiske reisemål i permisjonstiden. Farmasøyt Kari Sivertsen i Komplett Apotek anbefaler deg å forberede reisefølget, store som små, før du legger ut på tur.

UNNGÅ REISESYKE
Mange små blir kvalme på reisen, og oppkast er ingen god start på turen. Farmasøyt Ingvild Luell Bergan forteller at du må vente med reisesyketabletter til barnet er fylt 6 år, men det finnes heldigvis hjelp til de minste også. Sea Band ser ut som svettearmbånd og er behagelige å ha på. Armbåndet trykkmasserer et akupunkturpunkt (P6) som skal motvirke kvalme og oppkast. For best mulig effekt skal armbåndene kjøpes i rett størrelse og brukes samtidig.

Les mer om reisesyke og behandling

FLYTUREN

En kortere flytur kan bli lang dersom de små ikke trives. Flere barn plages av luftrykk i øret og har problemer med å utligne dette. Dersom du ammer fortsatt, anbefales det å amme både ved take-off og landing. Flaske fungerer også fint. Begge deler gir i tillegg til utligning av trykk, en ro til barnet og fokuset fjernes fra lyder og annet ukjent rundt i flyet.

Det er typisk at pilotens stemme dundrer over høyttaleranleggets kort tid etter at barnet endelig har sovnet.  Med ørepropper for barn eller hodetelefoner fjerner du en del støy og mulige lyder som kan forstyrre søvnen. Det blir mye stillesitting for de voksne spesielt hvis barnet sover i armene dine. Med reisestrømper unngå du ubehagelig prikking i beina, at armen sovner kan vi dessverre ikke hjelpe til med.

BESKYTT FAMILEN PÅ SOLFERIE

Små barn skal ikke oppholde seg lenge ute i sterk sol, og barn under 6 måneder skal ifølge Kreftforeningen oppholdes i skyggen. Når de små likevel skal nyte av deilig badevann i sydligere strøk, er solbeskyttelse et must. Husk at barn ofte trenger noe høyere solfaktor enn voksne!

Barna lærer av oss voksne, og det er en viktig læring at også familiens voksne smører seg hyppig med solkrem.. Barn skal smøres rikelig (rikelig vil si en håndfull til den som skal smøres, en voksen håndfull til voksen og barnehåndfull til barnet) og med høy faktor, ca. 20 minutter før de skal ut i solen, og med ny påføring hver tredje time. I tillegg er det viktig å huske at selv om de fleste solkremer tåler bading bør du se hvor lenge solkremen holder når man bader. Solkremer merket som «vannresistent» tåler 2x20 minutter med bading og solkremer merket «ekstra vannresistent» tåler 4x20 minutter med bading før solfaktoren er betydelig redusert. Det er ikke alltid lett å få barna opp av vannet for smøring, og det anbefales å kjøpe UV-drakt for å minske sjansen for solbrente barn.

Les mer om solbeskyttelse og riktig bruk av solkrem.

Solvettregler – nyt sola med gode solvaner.

Husk solbriller

Det holder ikke bare med solhatt for de minste. De naturlige mekanismene som beskytter øynene mot skadelig UV-stråler er mindre effektive hos baby, å beskytte med solbriller er derfor super viktig. Bruk solbriller med godkjente glass og UV-beskyttelse. For aktive og små barn kan en brillemodell med strikk være et godt valg for å holde brillen på plass under lek.

Hvis barnet blir sykt

Selv om man tar forhåndsregler kan det likevel hende at barnet ditt blir sykt på reisen. Det kan derfor være lurt å velge reisemål med en velfungerende helsetjeneste, der du kan kommunisere med ansatte dersom uhellet er ute. I tillegg bør du alltid kontrollere at Europeisk helsetrygdkort(det blå) er med på reisen, og at reiseforsikringen dekker ditt reisemål.

Ved oppkast og diaré

God håndhygiene og bruk av Antibac hånddesinfeksjon er viktig for å unngå smitte til andre familiemedlemmer når det oppstår magetrøbbel. Sørg for å gi barnet tilstrekkelig med væske, og hold den lille avkjølt med skygge, aircondition og evt tilstrekkelig luft ved soving i vogn. Ved lenger sykdomsperiode, bør du gi barnet væske tilsatt GEM-pulver, som med væsken fyller på tapt glukose og elektrolytter. Redd for uhell i lånte senger? Bedmats holder sengen tørr når barnet ikke rekker do i tide.

Feber hos barn

Det er ikke uvanlig at små barn kan få feber, og da er det lett å bli bekymret. Et godt tips er å ha med seg et febertermometer i ferieapoteket. Da kan du lett sjekke om barnet har feber og hvor mye feber barnet evt måtte ha. Har barnet feber over 38 grader, kan det være aktuelt å gi paracetamol i form av stikkpille, mikstur eller smeltetablett.

Når barnet ditt har feber

Blåse, trøste og plaster på!

Det er mye god trøst i et plaster og det er særdeles viktig å ha med seg nok plaster på turen. Et plaster vil tillegg beskytte såret for bakterier så det ikke setter seg infeksjon i såret. La plasteret være i fred - da gror såret raskere og bedre. Skal barnet bade er det smart å sette på et vanntett plaster.

Reis på barnas premisser

Folkehelseinstituttet fraråder å ta med små barn på reise til tropiske og subtropiske reisemål uten at dette er strengt nødvendig. Årsaken er at immunforsvaret er ikke ferdig utviklet før barnet er fire år. Risikoen for sykdom er med dette ni ganger så stor for et barn under 5 år enn for barn over. Når det gjelder populære reisemål i Asia, som Thailand, anbefaler FHI å vente til barnet har begynt med vaksinasjonsprogrammet og at de reisende bør ha sterk fokus på god hygiene.

Usikker på medisinering av norske medbrakte medisiner? Du kan ringe eller chatte med våre farmasøyter hvor enn du er i verden.

 

Huskeliste for reise til varmere strøk:

– Solkrem med høy faktor og solbriller.
– UV-drakt og solhatter
– Aloe Vera, eller lokalbedøvende midler mot solbrenthet, insektsstikk og lignende.
– Plaster, gjerne vanntette.
– GEM-pulver mot væsketap/dehydrering, også med fruktsmak for de yngre.
– Idoform finnes med tropisk smak (NB ikke til barn under 3 år).
– Sea Band reisearmbånd mot reisesyke.
– Reisesyketabletter (for større barn)

Huskeliste for flyturen

- Bestill sete med bassinett-seng for babyer hvis mulig
- Sjekk inn i god tid
- Pakk smokk, ekstra bleier, stellematte, klesskift
- Gi pupp eller flaske til ammebarn på vei opp og ned.
- Ta med tepper til å regulere ved temperaturforandring.
- Øreklokker til større barn og fulladet nettbrett.
-  Det er lov å ta med babymat for reisen gjennom sikkerhetskontrollen