Herpes munnsår - forkjølelsessår

Det kommer som regel alltid ubeleilig! Du kjenner den diffuse prikkingen og sitringen i leppene, og kanskje føler du deg ikke helt i form. Så kommer blemmene og du vet at du har fått munnsår. Nå igjen!

Hva er forkjølelsessår?

Kan man få slike forkjølelsessår flere ganger?

Infeksjonen kan komme tilbake flere ganger fordi immunforsvaret ikke klarer å fjerne viruset. Har du først fått viruset i kroppen blir du ikke kvitt det, og det reaktiveres igjen av for eksempel en halsbetennelse, tretthet, stress (eksamen), menstruasjon, soleksponering (som til påske) og visse legemidler. Symptomene vil da blusse opp på nytt, men i mildere form.

Når du har forkjølelsessår, kan du smitte andre. Du bør derfor unngå kyssing, drikke av samme glass og dele bestikk. Du bør også unngå oralsex siden det kan gi herpesinfeksjon på partnerens kjønnsorgan

Når vi eksponeres for sollys vil dette kunne utløse forkjølelsessår.  Bruk solstift med faktor, og om uhellet skulle være ute – best føre var, ha tuben klar!

En spesiell form for munnsår kalles after. After er ikke leppeherpes. After er som oftest små slimhinnesår, vanligvis lyserøde med rød rand, inne i munnen. Disse tar det som regel lengre tid å bli kvitt.

Oppdatert Mai 2020.

Kilde: Norsk helseinformatikk, Leverandørinfo og Helsebiblioteket