Brennkopper

Brennkopper (på latin: Impetigo) er en overflatisk infeksjon i huden som skyldes en bakterie og ikke et virus som ved vannkopper. Den vanligste bakterien som forårsaker brennkopper er den vi kaller «gule stafylokokker».   Brennkopper kan være plagsomt, men går som regel over etter noen dager med riktig behandling.  Brennkopper er vanligst blant barn under 12 år og smitter lett fra person til person. Det tar vanligvis 4-10 dager fra man er blitt smittet til man ser et utbrudd. Hudoverflaten som dekker hele kroppen vår er en viktig del av kroppens forsvar mot bakterier, og det er lettere å få en bakterieinfeksjon i huden hvis man har for eksempel skrubbsår, eksem eller insektsstikk.

Symptomer på brennkopper

Områder som er spesielt utsatt for infeksjon med brennkopper er ansiktet, spesielt rundt nesen og munnen. Infeksjonen starter med små sår eller blemmer. Når blemmene brister får de en gyllen eller mørkegul skorpe som kleber til huden.  Betennelsen kan gi irritasjon og kløe i huden. Legen kan vanligvis stille diagnosen ved bare å se på huden, men det kan også hende han/hun velger å ta en bakterie prøve fra sårene.  

Behandling av brennkopper.

Hvordan brennkopper skal behandles avhenger av hvor hardt rammet man er og legen vil avgjøre hva slags behandling som kreves. Ved få og små brennkopper som sitter på samme sted er det vanlig med lokal behandling.  Området med brennkopper vaskes forsiktig med vanlig såpe og vann for å fjerne løse skorper. Skorpene som er mer fastsittende skal ikke røres. Behandle så med de midlene som legen evt. har anbefalt. Av reseptfrie produkter er det vanlig med enten en kombinasjon av vasking med Klorhexidin oppløsning og Brulidine krem. Så dekkes brennkoppene med tørre kompresser. Dette er både for beskyttelse av sårene og for å hindre at smitte overføres til andre.  Dette bør gjøres 2-3 ganger i døgnet. Man behandler helt til alle skorpene har tørket inn. Det er viktig å vaske og tørke hendene godt hver gang du har vært i kontakt med brennkoppene, og også være nøye med at man ikke bruker samme håndkle.

Barn som har brennkopper må holdes hjemme fra barnehagen for at de ikke skal smitte andre. Når alle brennkoppene har tørket inn kan barnet vende tilbake til barnehagen. Spør legen om råd hvis du er i tvil.

 

Kilder : Helsenorge.no    og Folkehelseinstituttet