Sol ute, sol inne, sol i hjertet, sol i sinnet, sol bare sol!

Alle har vel kjent den deilige følelsen som solen gjør med oss. Solstrålene som kryper under huden vår og gir energi og glede om du er liten eller stor. Påske! Vår! Sommer!

Strålende sol fra blå himmel. Først over hvite fjellvidder, siden over blankskurte svaberg og blått hav, eller på kritthvite strender på sørlige breddegrader.

Gjennom store deler av året lengter nordmenn etter solen som skal varme kropp og sjel. Dessverre er solen en venn med to ansikter: Deilig, livgivende og helsebringende i små doser med god beskyttelse, farlig og skadelig i overdrevne doser.

Det er godt for små kropper å få løpe fritt uten klær når temperaturen tillater det, men husk at barn har tynnere hud enn voksne og blir lettere solbrent. I tillegg har små barn lite pigment, noe som også gjør at de lettere blir solbrente. For mye av solens ultrafiolette stråler (UVB og UVA) kan skade de øverste hudlagene. Huden kan bli rød, hoven, varm og smertefull, og hudens elastisitet kan svekkes. Solforbrenning i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å utvikle hudkreft. Det er derfor viktig å hindre solbrenthet.

 

Hvordan kan vi forebygge solbrenthet?

Å bli solbrent er skikkelig vondt, men den viktigste grunnen til å unngå solbrenthet er faren for føflekkreft. Bruk høy faktor på solkremen, og smør deg flere ganger om dagen.

Skygge og klær gir god beskyttelse mot sterke solstråler. Selv i vannet kan små barn godt beholde en trøye på. Klær med kraftige farger gir bedre beskyttelse enn lyse klær. La også små barn ha solhatt på hodet og bruke solbriller når de er ute i sterkt sollys. Selv i lettskyet vær, bør barnet beskyttes.

Solstrålene blir mer intense jo nærmere man er ekvator, og refleksjon fra vann, sand og snø øker strålingen. Tegnene på solforbrenning kommer ofte først etter noen timers opphold i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med barnet for å se om huden blir varm og rød. La barnet få pauser med skygge særlig midt på dagen når solen er sterkest. I tillegg til klær, solbriller og skygge bør man smøre solkrem på de delene av kroppen som ikke er tildekket. De første levemånedene bør barnet beskyttes mot direkte sollys.

 

Hva er god UVA og UVB beskyttelse?

I følge Eu skal alle solkremer beskytte både mot UVA og UVB- stråler. Tradisjonelt har solfaktoren hovedsakelig beskyttet mot UVB-stråler, men nå vet vi at UVA-strålene også kan øke faren for å utvikle hudkreft. Alle solkremene som selges på apotek i Norge har UVA-beskyttelse på minimum 1/3 av av UVB-beskyttelsen, i tråd med EU-kommisjonens retningslinjer.

Du kan enkelt sjekke på tuben eller krukken hvilken faktor den har. UVB faktoren står med store tall og UVA faktor som et symbol med en ring rundt. Når solkremtuben har en ring med UVA-symbol inni, vet du som forbruker at solkremen har minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen som står på. For at du skal være sikker på at solkremen har den beskyttelsen som står på er det viktig at solkremen ikke blir for gammel og at den oppbevares i riktig temperatur. Ikke la solkremen ligge i sola, og se krukkesymbol på emballasje for holdbarhet. Tallet inne i krukken er antall måneder solkremen er holdbar etter åpning. 

Hvilken solkrem skal jeg velge?

Solkremer kan inneholde fysiske eller kjemiske barrierer som forhindrer UV-strålene å trenge ned i huden. Forskning har vist at riktig bruk av solkrem beskytter mot hudkreft.

Velg en krem som gir beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. 

  • Solkrem med fysisk filter (også kaldt partikkelfilter) blir gjerne liggende som et hvitt lag/beskyttende hinne utenpå huden og reflekterer solstrålene bort. Dette er gunstig, men beskyttelsen svekkes ved bad og tørking med håndkle. Det som er viktig for denne typen filter er at de IKKE skal smøres så godt inn i huden at hvitfargen på kremen forsvinner. Da vil nemlig selve filteret også forsvinne og beskyttelsen bli svært redusert. Det er dessuten viktig å huske på at den enkleste formen for fysisk filter er bruk av klær eller beskyttende hatter og solbriller.
  • Solkrem med kjemisk filter trenger ned i huden og stopper solstrålene gjennom en kjemisk prosess. Disse kremene er lettere å smøre ut. 
  • Noen reagerer på solkrem. Hvis du opplever rødhet i huden, det klør, du tror du er blitt "solbrent", smører på mer og blir stadig verre, kan det være en allergisk reaksjon. Det er ofte de kjemiske filtrene man reagerer på og du bør da prøve en solkrem med bare fysiske filter.
  • Det er forskjell på solkrem utviklet spesielt til barn og solkrem til voksne. Solkrem til barn består enten av partikkelfilter, kjemisk filter eller en kombinasjon av partikkel og kjemisk. Kombinasjonsfilter bruker man for å redusere risikoen for eventuelle allergiske reaksjoner da lite eller mindre filter vil trekke ned i huden. Solkrem til barn er ofte også ekstra holdbare i sand og vann.

Dette betyr allikevel ikke at du MÅ bruke solkrem utviklet spesielt til barn til denne målgruppen, men det er en fordel. Det aller viktigste er at barnet blir beskyttet mot solen.

 

Hvilken faktor skal jeg velge?

Basert på råd i fra Kreftforeningen anbefaler vi på apoteket at du bør bruke en solkrem med faktor 30 eller høyere.Til barn  under 2-3 år anbefales det å bruke solkrem med fysisk filter, eller en kombinasjon mellom kjemisk og fysisk filter for å redusere risikoen for allergiske reaksjoner. Som tidligere nevt må en heller ikke glemme klærne sin funksjon, spesielt på små barn. Det går helt fint å ta på en lett sommerskjorte/bukse på barna når sola står på sitt høyeste. På apoteket har vi hørt utsagnet « de er så søte disse små når de får brunfarge». Tenk litt lengre! Barn trenger beskyttelse mot sol. Forskning viser at solforbrenning i barndom øker risikoen for å få føflekk-kreft og annen hudkreft i voksen alder. Norge er faktisk på toppen når det gjeler føflekk-kreft. Bruk solkrem og sørg for at denne trenden snur.

Er barnet under ett år bør barnet være mest mulig i skyggen og ikke i direkte sollys for lenge av gangen. Spesielt viktig er det å huske på barnets sovetid på dagen. Spebarn som sover ute må alltid settes i skyggen.

Velg god og trygg solbeskyttelse i solen. Se utvalget her

 

Bruk solkremen riktig

Det snakkes mye om solfaktor og hvilken faktor en skal smøre med. Det som er enda viktigere og som det dessverre slurves mye med er å bruke tilstrekkelig/nok solkrem. Vi har derfor funnet frem 5 gode solkremtips.

  1. La kremen få tid til å trekke inn

Smør barnet og deg inn med solkrem cirka 30 minutter før dere skal ut i sola slik at kremen får tid til å trekke godt inn i huden. Smør så gjerne en gang til for å være sikker på at du har dekket alle hudområder.

  1. Bruk nok krem

Det er viktig å smøre på rikelig med solkrem. De fleste smører seg inn med for lite solkrem slik at solbeskyttelsen blir lavere enn man tror. En voksen person trenger en stor håndfull krem for å smøre inn hele kroppen. Pass på at alle hudområder dekkes og massèr godt inn, vær spesielt nøye på utsatte områder som ører, nese, nakke, kinnben og skuldre. Bruk gjerne en solstift med ekstra høy solfaktor på lepper, nese og ører. Ved bruk av solkrem med partikkelfilter er det spesielt viktig at solkremen ligger som et jevnt lag over huden for å gi beskyttelse. Her skal det være en hvit film på huden etter du har smurt inn kroppen.

  1. Ta med kremen ut!

Gjenta smøringen ofte, gjerne hver 2.-3. time og spesielt etter bading, så lenge du er i sola. Solkremer merket som "ekstra vannresistent" tåler 4x20 minutter med bading, mens solkremer merket som "vannresistent" tåler 2x20 minutter med bading før solfaktoren er betydelig redusert. Vær oppmerksom på at symptomene på solforbrenning ofte kommer først 3-8 timer etter opphold i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med om huden blir varm og rød.

  1. Test på forhånd

Har du ømfintlig hud er det lurt å prøve solkremen på et lite hudområde først, for å se om du reagerer på stoffer i kremen. Kjemiske solfiltre kan hos enkelte gi allergiske reaksjoner, et alternativ er å bruke kremer med partikkelfilter eller en kombinasjon av kjemisk og partikkelfilter. Det finnes et rik utvalg av solkrem med ulike filtre, faktorer og med eller ut parfyme.

  1. Solkrem er ferskvare

Pass på at solkremen ikke er for gammel. Tuben er merket med holdbarhetsdato eller holdbarhetstid etter åpning. Hvis solkremen har vært åpnet forringes kvalitet hvis den utsettes for direkte sollys eller høye temperaturer. Har solkremen endret konsistens, lukt eller farge bør du kjøpe ny solkrem. Visste du forresten at innholdsstoffene kan forringes om de oppbevares feil? Om kiosken på vei til stranda har plassert solkremstativet midt i solsteika, vil kvaliteten på solkremen bli dårligere, verdt å huske på når dere er i syden og trenger mer solkrem. Det er da ikke sikkert at solbeskyttelsen tilsvarer den som står på tuben eller flaska. Dette kan også skje med en norsk krem som har ligget for lenge i strandbagen, kanskje fra i fjor, eller som har gått ut på dato.

NB: INGEN SOLKREM - INGEN SOLING!

Les mer om solvettreglene her

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Kreftforeningen, Statens Strålevern, produsentinformasjon

Norges apotekerforening.