Hemoroider - "klump i stumpen"

Har du smerter og blødning i endetarmsåpningen? Kanskje du har kjent en "klump i stumpen"? Da kan det være hemoroider du har.

Hemoroider er svært vanlige endetarmsplager. Faktisk har så mange som 1 av 3 personer stifta bekjentskap med det. Hva er egentlig denne lille klumpen? Endetarmen og endetarmsåpningen har mange blodårer. Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknute i og nær endetarmsåpningen.

Det er helt vanlig å ha hemoroider og er verken smittsomt eller farlig, men det kan være både vondt og plagsomt.

Hva er årsaker til hemoroider?

Det kan være flere grunner til at du får det. Treg mage og en må presse flere ganger for å få ut avføringen, forstoppelse, kraftig diarè, mye sitting og graviditet kan dette være utløsende faktorer. 

Hos gravide er det hormonelle endringer som gjør at blodårene lettere utvider seg ("slapper av"). Den voksende livmoren presser mot endetarmen. Det øker trykket og hindrer god tømming av blodårene i endetarmen, og derfor kan du få hemoroider. Når du er gravid er det også veldig vanlig å få forstoppelse

Analsprekker, analkløe og hemoroider er endetarmsplager som rammer mange. Det er viktig med rett behandling, slik at tilstanden ikke forverres.

Innvendige og utvendige hemoroider 

Ikke alle hemoroider er synlige eller følbare, det er nemlig forskjell på indre (innvendige) og ytre (altså utvendige) hemoroider.

De som sitter i endetarmsåpningen kalles ytre hemoroider, mens de som sitter innenfor kalles indre hemoroider. De indre kan ikke sees, men de kan tyte ut hvis det blir trykk mot endetarmsåpningen.

Typiske symptomer: 

 • Smerter, ubehag, svie eller kløe i endetarmen og under avføring.
 • Friskt blod i avføringen eller på toalettpapiret.
 • Følelse av fremmedlegeme i endetarmsåpningen, og det kan være en synlig utposning av blodårer.
 • Noen av utposningene, som kan kjennes ut som små kuler, kan man dytte inn etter avføring og trenger ikke være så smertefulle.

Slik kan du forebygge hemoroider

Det er flere ting du kan gjøre for å unngå at hemoroider kommer Det beste du kan gjøre er å forebygge,- så du unngår plagene. Det viktigste du kan gjøre er å unngå ting som fører til forstoppelse:

 • Drikk rikelig med vann. Vann gjør avføringen din myk og lettere å få ut. Lite væskeinntak betyr hard avføring, som igjen gjør at du må presse hardere og lengre for å få ut avføringen.
 • Sørg for å spise fiber reglmessig. Fiber gir avføringen volum, og du trenger ikke presse så hardt når du er på toalettet. Matvarer som frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter inneholder mye kostfiber. Du får også kjøpt ulike fibertilskudd på Farmasiet. 
 • Unngå langvarig trykking for å få ut avføring når du er på do - ikke sitt på toalettet og les aviser eller ukeblad! Det er ikke nødvendig å streve maksimalt for å få ut siste rest! Det vil komme av seg selv!
 • Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing
 • Mosjon er viktig. Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
 • Hvis du har hemoroider som kommer ut av endetarmsåpningen når du har avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Dette kan gjøres mens du sitter på do eller i sideleie med bøyde knær og hofter. Ta på deg en gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin eller olje, og dytt den inn. 

Reseptfrie produkter mot hemoroider:

For å bli kvitt de plagsomme kulene som kan gi deg både smerte og blod når du er på do, kan du prøve lokalbehandling som Scheriproct salve. Salven virker ved å trekke blodårene sammen, og reduserer dermed smerten, kløen og ubehaget.

Vanligvis påføres rektalsalven 2 ganger daglig, men opptil 4 ganger på den første dagen for å oppnå en raskt innsettende lindring. Skal helst påføres etter avføring. En ertestor mengde rektalsalve påføres i og omkring endetarmsåpningen.

NB! Gravide skal ikke bruke salven 1. trimester uten samråd med lege

*Les pakningsvedlegg før bruk

Har du lettere plager, kan du velge smørende og kjølende endetarmsgeler som AC3 Comfort.

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom du blør fra endetarmen uten at dette tidligere har blitt undersøkt hos lege. Blødningen kan skyldes andre sykdommer som bør utelukkes
 • Dersom du har smerter i endetarmen og rundt endetarmsåpningen.
 • Dersom du har kraftig og eller langvarig endetarmskløe
 • Har du ikke kommet i mål med lokalbehandlingen etter ca 14 dager.

 

KIlde: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo, Felleskatalogen

Oppdatert 26.02.20