Hemoroider

Har du kjent en klump i endetarmen, eller at det svir og klør der nede?  Det kan være at du har fått hemoroider. Hemoroider er ufarlige og forsvinner ofte av seg selv. Er de plagsomme finnes det behandling. Hemoroider er i utgangspunktet normale blodårer som befinner seg like innenfor endetarmsåpningen (i analkanalen). Av forskjellige grunner vil disse blodårene kunne pose seg ut, danne åreknuter, som vi betegner som hemoroider. Utløsende årsaker kan være forstoppelse, graviditet eller kraftig diaré. Det er flere mulige årsaker til at det danner seg hemoroider.

Hva er årsaker til hemoroider?

Ofte er det ting som fører til økt press på rumpen som gjør at blodårene ikke får tømt seg som de skal, og blodet samler seg derfor som hemoroider. Mye sitting eller ståing kan for eksempel øke risikoen for å få hemoroider. Dersom man spiser lite fiber blir avføringen hard, og man må trykke mye for å få den ut - da får ikke blodårene tømt seg, man presser blodet ned og ut i årene og hemoroider kan dannes.

Hos gravide er det hormonelle endringer som gjør at blodårene lettere utvider seg ("slapper av"), noe som igjen øker sjansen for å utvikle hemoroider. 

Analsprekker, analkløe og hemoroider er endetarmsplager som rammer mange. Det er viktig med rett behandling, slik at tilstanden ikke forverres.

Hemoroiden er en liten kul som kan ligge flere steder:

 • Innenfor endetarmsåpningen (indre hemoroide)
 • Blir trykket ut av endetarmsåpningen ved press og går tilbake av seg selv
 • Utenfor endetarmsåpningen (ytre hemoroide), går kun tilbake når man dytter den inn.
 • Er utenfor endetarmsåpningen og kan ikke dyttes tilbake.
 • Inne i hemoroiden kan blodet størkne og danne en blodpropp -dette kalles en trombosert hemoroide.

Typiske symptomer ved hemoroider er: 

 • Friskt rødt blod utenpå avføringen eller på toalettpapiret er ofte det første symptomet. Blødningene kommer ofte i forbindelse med avføring. Det kan være dryppende blod, eller blod som spruter ned i toalettskålen.
 • Smerte, ubehag og synlig utposning i endetarmsåpningen. Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen. Kulene kan forsvinne inn, eller de lar seg dytte inn etter tømning. Andre ganger dreier det seg om indre hemoroider som ikke kan kjennes. Ikke alle har smerter
 • Lekkasje av brunlig væske i undertøyet
 • Følelse av at «noe» sitter i endetarmsåpningen

Hvordan behandles hemoroider?

Hensikten med behandlingen er å lindre plagene og symptomene. Egenbehandling er imidlertid den viktigste og ofte den eneste behandlingen. Dersom disse virker, er det ikke sikkert du trenger annen behandling. Det er flere ting du kan gjøre selv for å bedre situasjonen:

 • Unngå forstoppelse gjennom rikelig væskeinntak, fiberrik kost og gode avføringsvaner. Mat med fiber suger til seg vann og gjør avføringen mykere, og man trenger derfor ikke å trykke så hardt når man er på toalettet. Det er viktig å drikke tilstrekkelig med vann, hvis ikke vil fiberet gjøre avføring hardere.
 • Tilstreb å holde avføringen myk, dersom det ikke er tilstrekkelig effekt av fiberinntak fra grovt korn, grønnsaker, frukt, linfrø med mer, kan man forsøke Laktulose eller Duphalac, eventuelt andre romoppfyllende avføringsmidler som du kan diskutere med apoteket eller legen din.
 • Unngå langvarig trykking for å få ut avføring når du er på do - ikke sitt på toalettet og les aviser eller ukeblad! Det er ikke nødvendig å streve maksimalt for å få ut siste rest! Det vil komme av seg selv!
 • Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing
 • Mosjon er viktig. Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
 • Hvis du har hemoroider som kommer ut av endetarmsåpningen når du har avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Dette kan gjøres mens du sitter på do eller i sideleie med bøyde knær og hofter. Ta på deg en gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin eller olje, og dytt den inn. 

Ulike typer egenbehandling:

Som tidligere nevnt er det ingen legemidler som kurerer hemoroider, men de kan redusere plagene.  Lokalbehandling med salve er førstevalg. Den får blodårene til å trekke seg sammen, demper betennelse, lindrer ubehaget og reduserer kløen. Salven smøres på 2-3 ganger daglig i 1-2 uker. Det er viktig at salven føres et lite stykke (2 cm) opp i endetarmen (med hanske) og får virke der. Stikkpiller kan også brukes, evt i kombinasjon med krem. Det har imidlertid vist seg at stikkpiller ofte er mindre effektive fordi de raskt forsvinner inn i endetarmen og forbi det området der de skal virke.

Det er viktig FØR du starter behandling å sjekke med apoteket dersom du er gravid og ammer- hvilken salve du kan bruke.

 • Scheriproct salve og stikkpiller behandler hemoroider i og omkring endetarmsåpningen.  Inneholder kortison som virker desinfiserende, smertestillende, kløestillende og helende på slimhinnen i endetarmen. En har i tillegg en betennelsesdempende effekt.
 • Duphalac er et avføringsmiddel som brukes ved forstoppelse. Volumet av tarminnholdet øker og konsistensen blir bløtere. Duphalac kan brukes over tid da det ikke er fare for tilvenning av produktet. Det finnes flere størrelser å velge mellom her.

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom du blør fra endetarmen uten at dette tidligere har blitt undersøkt hos lege. Blødningen kan skyldes andre sykdommer som bør utelukkes
 • Dersom du har smerter i endetarmen og rundt endetarmsåpningen.
 • Dersom du har kraftig og eller langvarig endetarmskløe
 • Har du ikke kommet i mål med lokalbehandlingen etter ca 14 dager.

 

Blir jeg kvitt hemoroidene noen ganger?

Dessverre så er tilstanden kronisk og stadig tilbakevendende. Selv om du blir bedre og har lite besvær i lange perioder, er det en vedvarende svakhet i endetarmen som gjør at hemoroidene raskt kan dukke opp igjen etter en episode med økt trykk og press mot endetarmsåpningen, som ved forstoppelse. Det er derfor viktig å tenke på «riktig mat» med tilstrekkelig fiber og drikke, så du ikke får hard avføring og dermed større sjanse for hemoroider.