Benskjør?

Benskjørhet (osteoporose) er en stille sykdom der tap av beinkalk kan skje uten å gi symptomer. Ved senere stadier kan sykdommen føre til brudd i håndledd, hofte eller ryggrad. Dette fører til smerter og reduserer bevegelighet. Benskjørhet kan skyldes ubalanse i reproduksjon av skjellettet.

 

Norge er sammen med andre skandinaviske land på verdenstoppen i benskjørhet og sykdommen rammer oftest kvinner i overgangsalderen. Dette skyldes at menn har kraftigere beinbygning enn kvinner, og de har derfor mer "reservekapasitet" når de blir gamle. I tillegg faller produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen, etter overgangsalderen. Østrogen stimulerer nydanning av bein, og østrogenmangel gjør at beintapet går raskere. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 100.000 norske kvinner lider av benskjørhet og med økende alder øker benbruddene.

 

Kan vi gjøre noe med dette? Ja du kan ta legemidler som inneholder kalsium. Sterkere bein reduserer faren for beinbrudd. Bein består hovedsakelig av mineralet kalsium. Derfor anbefaler vi å ta kalsium. Det finnes flere varianter, med og uten D- og K- vitamin

D-vitamin sikrer opptak og utnyttelse av kalsium. K-vitamin bidrar til at kalsium binder seg til skjelettet og du får enn optimal «alt-i en» tablett.

Oppdatert 03.01.2020