Bruk og vedlikehold av brystpumper

Det finnes finnes en rekke ulike brystpumper på markedet i diverse prisklasser, men hvilken bør du egentlig velge?

Hvilken brystpumpe bør du velge?

Manuell eller enkel elektrisk brystpumpe passer for deg som ikke trenger å pumpe så ofte. Og slike produkter er gode nok for deg som kun trenger å pumpe for å gi barnet morsmelk fra flaske et par ganger i uken eller sjeldnere. Skal du gi barnet mat fra flaske oftere anbefales en elektrisk pumpe som pumper fra begge brystene samtidig. Doble pumper hjelper deg medå holde melkeproduksjonen i gang, og du unngår å pumpe manuelt, som er tungt i lengden.

 

Elektriske brystpumper

De elektriske pumpene er utformet slik at du kan sitte komfortabelt og avslappet mens du pumper, dette er viktig for å få en god flyt i utdrivningen og behagelig for deg som skal pumpe ofte. Den elektriske delen er på noen modeller adskilt fra brystskjold og flaske som gjør den praktisk å håndtere og justere underveis. Brystskjoldet er designet slik at puppen blir massert under pumpingen og skånsomt stimulerer melkeflyten. Du kan velge mellom forskjellige innstillinger på pumpen og få den styrken på vakuumet som passer best for deg, velg det høyeste vakuumet som du føler er komfortabelt – det skal aldri gjøre vondt.

Montering?

Mange monterer feil…..Her ser du hvordan du setter sammen Medela Swing elektrisk brystpumpe Calma. Vi gjør oppmerksom på at koblingene på de andre brystpumpene kan avvike fra koblingene vist her.

Tips når du skal pumpe

Ta deg god tid når du skal pumpe. Det er lettere å få til en god utdriving når man er avslappet, og dersom du opplever  smerter eller ubehag kan det gjøre utdrivningen vanskeligere.  Bruk gjerne puste- eller avslapningsøvelser for å slappe godt av før du begynner. Å sette av en fast tid på dagen kan også være lurt, at pumpingen blir en rutine vil hjelpe kroppen til å være forberedt på at det skal produseres mer melk.

Pass på at du har alt du trenger innen rekkevidde slik at du ikke blir avbrutt, sitt gjerne på et rolig sted der du slipper å bli distrahert. Sitt i en stilling der du klarer å slappe av i skuldre og nakke og at armer og rygg har god støtte.

Det kan hjelpe på utdrivingen hvis du legger varme kluter på puppene før du skal pumpe. For noen kan det også hjelpe på utdrivingen å massere brystene, du kan også massere forsiktig mens du pumper.

Hold brysttrakten til pumpen mellom tommel og pekefinger, støtt puppen med resten av hånden, da vil du få en god forsegling mellom brysttrakten og pupp uten at kantene på brysttrakten vil presse mot brystet og blokkere melkegangene.

Pumper du en pupp av gangen er det lurt å bytte side flere ganger.

Tips! Mange blir tørste når de pumper eller ammer det kan være lurt å ha en flaske med vann lett tilgjengelig.   

Husk! Brystpumpen vil ikke stimulere de samme følelsene til utdriving som det barnet ditt gjør da pumpen er en maskin.  Det vil bli lettere å sette i gang utdrivingen med pumping etter en stund. Gi deg tid og vær tålmodig.

Rengjøring

Før første gangs bruk skal delene kokes, følg bruksanvisning for å se hvilke deler som tåler koking .

Det er viktig å være nøye med rengjøringen for å unngå at rester av morsmelken tørker i delene til brystpumpen. Dette er for å unngå bakterievekst og kalkavleiringer. Dette er spesielt viktig dersom du skal gi barnet morsmelken du pumper.

Etter bruk tas alle delene fra hverandre og kontrolleres for skade, ved første tegn til skade må delen kastes og erstattes. Skyll delene i rent vann som holder 20°C. Vask i mildt såpevann med 30°C og skyll av alle såperester med rent vann (20°C) i 10-15 sekunder. Pass på å vaske de små delene inne i flasken også f.eks den lille ventilen til Medelas pumper.

Etter vask kan delene lufttørke eller tørkes med et rent håndkle.  

Delene kan også vaskes i oppvaskmaskin. Da legger du delene i øvre skuff eller i bestikk-kurven. Rengjøring i mikrobølgeovn anbefales ikke.

1 gang daglig bør du  kok du delene til pumpen i en vanlig og ren kjele. Pass på å dekke alle delene med vann, og la de koke i minst 5 minutter før du setter de til tørk på et rent håndkle.

Tips! Tilsetter du 1 teskje sitronsyre i vannet vil dette forebygge kalkavleiringer.

Regjøring av flasker og utstyr kan du lese mer om her

Her ser du hvordan man rengjør Medela Swing

Lagring av morsmelk

Holdbarheten på morsmelken er som følger:

I romtemperatur (16°-26°C) holder morsmelken opptil 6 timer

I kjøleskap (4°C) opp til 5 dager

I fryser (-18° til -20° C) Opptil 6 måneder ideelt, maksimalt 12 måneder.

Opptint morsmelk;    Ved opptining i romtemperatur må den brukes innen 4 timer, ved opptining i kjøleskap innen 24 timer. 

OBS! Opptint morsmelk må ikke fryses på nytt!

Sett morsmelken i den kaldeste delen avkjøleskapet (gjerne bakerst i hyllen over grønnsaksskuffen), da unngår du å utsette melken for temperaturforandringer hver gang kjøleskapsdøren går opp og igjen.

Bruk gjerne melkeflasker, egnede frysebeger eller pump-and-save poser for nedfrysing av melken, husk å kun fylle beholderene ¾ fulle da melken utvider seg når den fryser.

Merk beholderne du fryser ned morsmelken med datoen melken ble pumpet.

Hvis du pumper morsmelk i små mengder flere ganger om dagen er det viktig at hver porsjon kjøles ned i kjøleskapet før du blander de i samme beholder. Du må ikke fylle nypumpet melk rett i morsmelk som allerede er avkjølt.

Det beste er å tine morsmelken i kjøleskapet over natten, den kan også tines i romtemperatur eller i vann som holder 37° grader.  Morsmelken må ikke tines eller varmes i kokende vann eller i mikrobølgeovn, da dette går ut over vitaminene og mineralene i melken.

Når melken er tint, beveg beholderen med morsmelken forsiktig rundt så du får blandet i fettet som har skilt seg fra melken. Unngå å riste eller røre i melken slik at det ikke blir unødig luft i melken.

Mer enn nok melk?
Mange barneintensivavdelinger har stort behov for morsmelk fra mødre som har større produksjon enn det eget barnet trenger. Melkebanken på landets sykehus trenger sårt morsmelk til de aller yngste innlagte slik som premature. På grunn av melkens sammensetning er det spesielt behov for melk fra mødre som har barn under 6 mnd. Retningslinjene for å gi morsmelk er de samme som ved blodgiving.

 

Oppdatert 26.06.2020