Har du tørr vinterhud?

Vinterhuden i ansiktet- hva skal du smøre deg med?

Ved kulde og lav fuktighet i luften (tørt klima) vil huden raskere tørke ut fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten.  Temperaturendringer mellom inne og uteklima bidrar til at huden tørker lettere ut i vintermånedene.  Det ytterste hudlaget, som er svært tynt og fint, blir skadet og klarer ikke å binde fukten i huden. Dette resulterer i en tørr hud som føles stram, klør og som ofte blir rød.

 

Hva skal du smøre deg og barnet ditt med når dere skal ut?

Bruk av fete kremer uten vann er omdiskutert da disse er tette og legger seg som en film over huden. Dersom du er aktiv og blir svett kan ikke svetten trekke igjennom kremen, en fuktig hud blir lettere nedkjølt og dermed kan det oppstå frostskader. Å smøre seg med "kuldekrem" kan gi en falsk trygghet som gjør at man blir værende lengre ute i sterk kulde enn anbefalt. Dersom det er et lite barn som ligger rolig i vogna si er det ingen problemer å bruke denne type krem.

I steden for fet krem uten vann kan du bruke en mykgjørende krem med høyt fettinnhold som binder fukt til huden, gjerne parfymefri.  Du må da huske å smøre kremen på 20-30 minutter før du skal ut. Da får den god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Hvis du smører deg rett før du skal ut kan du risikere at kremen fryser på huden og kulden kjøler den ned, og da kan kuldeskader oppstå.

Oppdatert 24.10.19