Sår og vond hals - føles som piggtråd?

Sår og vond hals er ubehagelig og smertefullt og er ofte et av de første tegnene på forkjølelse, influensa eller halsinfeksjoner. Alle har kjent på plagene. Man kjenner det prikker og svir i halsen. Slimhinnene i halsen og svelget blir irritert, og ofte hovner de litt opp slik at det blir vanskelig å svelge. Sår hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig og mange ønsker noe som lindrer.

Årsaker

 I de fleste tilfeller skyldes sår og vond hals en virusinfeksjon. Vinterhalvåret er høysesong for forkjølelse og når gradestokken kryper ned mot minusgrader er det lett å bli syk. Smerter og ubehag i halsen og svelget er veldig individuelt. For noen kan det vare i timer, mens for andre i flere dager. Ofte oppleves sårhet i halsen verst om morgenene, men at det bedrer seg noe utover dagen og kan lindres av smertestillende halstabletter eller noe varmt å drikke.

Behandling med halspastiller og varm drikke

Sår og vond hals kan være både ubehagelig og smertefullt, og noen ganger kan halsen føles nærmest som piggtråd. Det er viktig at du holder deg varm. Kle deg etter været og pass på at du ikke fryser på hodet, halsen og hender, og sørg for at du får i deg tilstrekkelig drikke. En regelmessig slurk vann lesker en tørr strupe. Røyking kan forverre plagene så det er gunstig å trappe ned eller helst kutte røyken hvis du er mye plaget.

Vanlige halspastiller/ og eller varme drikker kurerer ikke sår hals, men kan virke lindrende samtidig som de stimulerer spyttsekresjon, og dermed smører munnhulen og slimhinnene som ofte føles tørre ved forkjølelse.

Det finnes mange ulike halstabletter og halspastiller for å lindre halsen, men det finnes også reseptfrie alternativer som har smertestillende effekt; eks Strefen * og Zyx *. Disse kan brukes i en kort periode for å dempe smerter i munn og svelg.  

Strefen* har en betennelsesdempende effekt og virker ved å lindre smerter, hevelser og høy kroppstemperatur. Sugetabletter er beregnet for voksne og barn >12 år og munnspray kan brukes av personer over 18 år.

Zyx* har en lett lokalbedøvende effekt og brukes for å lindre smerte og irritasjon i munn og svelg hos voksne og barn over 6 år. Zyx finnes i ulike smaker.

*Reseptfritt legemiddel. Les pakningsvedlegg før bruk. Strefen og Zyx skal ikke brukes av gravide og ammende. Legemidlene bør unngås av personer med astma eller som har reagert på betennelsesdempende legemidler eller acetylsalisylsyre tidligere.

Når bør lege kontaktes:

De fleste halsinfeksjon er ikke alvorlige og trenger sjelden at du oppsøker lege. Du bør vurderes av lege hvis sår hals er ledsaget av pustevansker, dårlig allmenntilstand, kraftige halssmerter eller symptomer som har vart mer enn en uke

Oppdatert 20.01.2020