Halsbrann oppstår fordi syre fra magesekken «strømmer feil vei» og kommer opp i spiserøret

De fleste av oss opplever slike plager fra tid til annen, men noen får det oftere enn andre og kan trenge behandling eller endring i kostholdet. Mange opplever halsbrann og sure oppstøt rundt høytider hvor maten er kraftigere, mere krydret og konsumet av alkohol øker.

Årsaker til halsbrann

Magesekken inneholder syre for å fordøye maten du spiser. Fet mat og alkohol er faktisk to av de vanligste årsakene til at en får halsbrann og sure oppstøt. Halsbrann oppstår fordi syre fra magesekken «strømmer feil vei» og kommer opp i spiserøret. Slimhinnen i spiserøret irriteres av syren, og det kan føre til betennelser i slimhinnen.

Problemet kan skyldes at lukkemuskelen som sitter mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer som den skal. Det kan oppstå lekkasje, noe som betyr at surt mageinnhold kommer opp i spiserøret. Spiserøret vårt er ikke laget for å ivareta det sure mageinnholdet, dette kan oppleves som smerter, og beskrives som halsbrann.

Overvekt eller graviditet, presset mot magen blir så stort at lukkemuskelen ikke fungerer som den skal. Andre årsaker kan være: stress, mat som irriterer slimhinnen som sitrusfrukter, tomat, sure bær, løk, kullsyreholdig drikke og juice.

Symptomer ved halsbrann og sure oppstøt

 • Brennende følelse som vanligvis starter i brystet og beveger seg opp mot halsen
 • Sure oppstøt
 • Smerter i mellomgulvet
 • Evt hoste og heshet (syren kommer opp i spiserøret og videre til luftrøret)
 • Evt svelgvansker (ved betennelse i spiserøret)
 • Økte plager hvis du bøyer deg fremover, tunge løft og når du legger deg ned
 • Symptomene opptrer vanligvis 30-60 min etter måltid

 

Generelle råd ved halsbrann

 

 • Unngå store, fete, sterkt krydrete måltider
 • Ikke spis 3-4 timer før du legger deg (det øker nattlig syreproduksjon)
 • Unngå større fysisk aktivitet en time etter måltid
 • Unngå mat som irriterer slimhinnen: sitrusfrukter, tomater, sure bær, løk, kullsyreholdig drikke, og juice
 • Vær forsiktig med kaffe, te og alkohol
 • Reduser røyking, eller helst stump røyken for godt
 • Unngå overvekt
 • Unngå forstoppelse
 • Hev hodeenden på sengen og ligg på venstre side (ved nattlige plager)
 • Unngå arbeidsstillinger med langvarig fremoverbøyning
 • Tyggegummi øker nedsvelging av spytt og kan hjelpe

Om disse rådene ikke hjelper, finnes det ulike medikamenter om kan hjelpe. Du velger legemidler ut fra hvor ofte og store plager du har.

 

Ved lettere plager av og til anbefales syrenøytraliserende midler, også kaldt antacida   Disse legemidlene virker ved å nøytralisere magesyren.  Effekten kommer etter bare noen få minutter og varer opptil 2 timer, eks Novaluzid , Titralac og Link tyggegummi.
Disse kan brukes av gravide og ammende. Legemidlene gir lite bivirkninger, men de kan av og til hindre opptak av andre legemidler om de tas samtidig. Det kan være lurt å snakke med legen eller apoteket dersom du bruker andre legemidler om disse kan kombineres.


Link tyggegummi Halsbrann og syreplager
-20%

Link tyggegummi

20 stk på brett
Før 109,-
87,-

Ved lette til moderate plager anbefales H2 blokker. Disse er mer effektive og virker lengre enn antacida og alginater. H2-blokkere er legemidler som reduserer produksjonen av magesyre.  
Pepcid: virker etter ca. 30 minutter og varer ca 9 timer. Anbefales ikke til gravide og ammende

Ved konstante plager anbefales protonpumpehemmere som Somac Control.  Denne har den sterkeste hemming av magesyreproduksjon.
Effekten av denne kommer etter 1-2 døgn og virker i 24 timer- de er derfor lite egnet som anfallsbehandling! Har du ikke opplevd noen bedring etter 2 ukers bruk med Somac control – du har hverken blitt bedre eller verre – bør du kontakt lege. Somac control skal ikke brukes sammenhengende i mer enn fire uker.

H2-blokker og protonpumpehemmere  lindrer altså ikke syreplagene der og da, så for umiddelbar lindring kan man bruke et syrenøytraliserende middel som f.eks. Novaluzid i tillegg

Når bør du kontakte lege?

Dersom du er ofte plaget med halsbrann og sure oppstøt. Hvis du ikke har blitt bedre etter to uker med reseptfrie legemidler 

Noen ganger kan mageproblemer og brystsmerter være tegn på mer alvorlig sykdom, som eks magesår. Hvis du har svart avføring eller du kaster opp blod, kaster opp, har vekttap eller svelgvansker bør du kontakte legen din. 

 

Er du i tvil om hva som feiler deg er det bedre å kontakte legen enn å gå der å lure på hva dette kan være!

 

 

Oppdatert 31.03.2020