"Det klør det klør"- kan det være underlivssopp?

Soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig og de fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i livet. Typiske kjennetegn er: Luktfri utflod som er tynn og klar, eller hvit og klumpete. Det klør og svir i underlivet. Dette kan være ganske plagsomt, men det er godt å vite at det ikke er farlig, og at det vanligvis er enkelt å behandle.

Om sopp i underlivet

Soppinfeksjon skyldes vanligvis en gjærsopp som kalles Candida albicans. Candida er vanligvis ufarlig og den lever naturlig på kroppen. Av og til kan den normale bakteriefloraen i underlivet forstyrres, slik at soppen får mulighet til å formere seg og føre til infeksjon. En soppinfeksjon i underlivet er ikke farlig. Sopp kan være plagsomt og føre til ubehag, noe som gjør at de fleste vil behandle den.

Endret normalflora i skjeden øker risikoen for soppinfeksjon. Noen årsaker til at normalfloraen kan endres er:

 • Diabetes
 • Menstruasjon
 • Endring i hormonbalansen (graviditet, bruk av p-piller, hormonbehandling).
 • Etter antibiotikabruk
 • Nedsatt immunforsvar (ved sykdom eller bruk av visse legemidler).
 • Overdreven vask av underlivet.
 • Varme, fuktighet og tette klær.

Typiske symptomer på soppinfeksjon i underlivet er: Kløe, svie og luktfri utflod som er tynn og klar, eller hvit og klumpete konsistens ("cottage cheese" aktig). Andre symptomer kan være røde, tørre og hovne slimhinner, smerter ved vannlating og ved samleie.

 

Kan mannlig partner bli smittet dersom en kvinne har soppinfeksjon i underlivet? En soppinfeksjon er ingen seksuelt overførbar infeksjon. Menn kan i sjeldne tilfeller få forbigående plager med bl.a. utslett på penis etter samleie med en kvinne som har soppinfeksjon i skjeden. Utslettet går som regel over av seg selv og trenger vanligvis ingen behandling. Dersom symptomene blir plagsomme bør mannen kontakte sin fastlege. 

Hvordan behandles soppinfeksjon i underlivet?

Kvinner som har hatt sopp i underlivet før og kjenner igjen syptomene, kan trygt behandle seg selv med reseptfrie legemidler.  Kombinasjonpakninger med stikkpille og krem er førstevalg ved soppinfeksjon. Merkenavn her er Canesten og Pevaryl . Vagitorien føres inn i skjeden om kvelden, kremen smøres rundt skjedeåpningen 2-3 ganger daglig i 1-2 uker. 

Ved gjentatte soppinfeksjoner eller du ikke har effekt av behandling med vagitorie/krem kan Diflucan kapsel være et alternativ. Dette er en kapsel som du svelger hel. Les alltid pakningsvedlegget før bruk!

Egenbehandling og nyttige tips for deg som er hyppig plaget:

Soppinfeksjonen kan ikke vaskes bort. Huden trenger luft, hvile og behandling med krem/vagitorie.

Ved behov rengjør den irriterte huden varsomt. Skyll kun med vann eller sammen med litt mild underlivssåpe/olje.

 • Bruk bind istedenfor tampong, kutt også ned på bruk av truseinnlegg - skift heller oftere truse.
 • Ikke skyll skjeden, den renser seg selv. Velg såpe med lav pH-verdi, som feks Aco intimsåpe, Aco vaskeolje eller Lactacyd og vask aldri opp i skjeden.
 • Unngå trange bukser og benytt bomullstruser som kan vaskes ved minst 60 grader, unngå stringtruser som skaper friksjon, og sov gjerne uten truse om natten.
 • Bruk glidemiddel ved samleie for å unngå såre slimhinner.
 • Tørk deg alltid forfra og bakover etter toalettbesøk. Dette hindrer smitte fra bakterier fra endetarm til skjeden.
 • Det kan tenkes at pH-balansen er forstyrret. Har du illeluktende utflod og irritasjon kan det være aktuelt å benytte melkesyrebakterier f.eks Lactal Balance, Vivag  eller Ellen prpbiotisk tampong for å gjenopprette pH-verdien til normalt nivå.

Egenbehandling ved graviditet og amming

Dessverre er det slik at svangerskap i seg selv disponerer for soppinfeksjon. Det skyldes det høye østrogennivået som øker sukkermengden lokalt og gir god næring til soppen. Soppen liker fuktighet, og skjeden er fuktig under graviditeten. Canesten og Pevaryl vagitorier/krem kan brukes under graviditet, men ikke bruk innføringshylsteret som følger med. Dytt opp vagitorien med  fingrene. Canesten kan også brukes ved amming. 

Diflucan kan brukes ved graviditet dersom legen din har anbefalt det. Du kan fortsette å amme etter å ha tatt én kapsel med Diflucan 150 mg.

Når bør du oppsøke lege?

 • Det er første gang du opplever symptomer på soppinfeksjon i underlivet.
 • Hvis soppinfeksjonen ikke blir bedre etter behandling med reseptfrie legemidler.
 • Dersom du har hyppig tilbakevendende soppinfeksjoner.
 • Ved andre plager i underlivet, eller hvis du er usikker på om plagene skyldes soppinfeksjon.
 • Du mistenker annen sykdom (feber eller smerter i nedre del av magen, illeluktende utflod, blodig utflod/blødninger).
 • Menn som får symptomer på soppinfeksjon bør kontakte lege.

 

Kilder: Helsenett, leverandørinfo

Oppdatert: Mai 2020