Ammeutstyr - hva trenger jeg og hva bør jeg kjøpe?

Det finnes veldig mye forskjellig utstyr for amming og det kan være vanskelig å vite hva man egentlig trenger. Sånn helt enkelt så kan man si at man ikke trenger noe utstyr i det hele tatt for å amme, kvinner har ammet gjennom alle tider uten noe særlig å hjelpe seg med. Men så er det jo mye som gjør ammingen enklere eller som er til god hjelp. Det er lurt å forberede seg på ammingen før fødselen og ha kjøpt inn de mest nødvendige tingene på forhånd slik at dere får en rolig start på familielivet med den nyfødte.

Her er en liten oversikt over det vanligste utstyret som man kan få bruk for:

Ammeinnlegg

Ammeinnlegg får man både som engangs og flergangs. Engangsinnlegg er laget av papir og absorberer godt melk som lekker ut. Det er veldig forskjellig fra kvinne til kvinne hvor mye man lekker, noen lekker mye mellom ammingene og når babyen dier fra det ene brystet så lekker det fra det andre, mens andre ikke lekker noe som helst. Det som er viktig å vite er at om man lekker eller ikke er ikke et tegn på om man har nok melk eller ikke. Det er ikke sånn at lekker man mye så har man mye melk og lekker man ingenting så har man lite. Det er rett og slett bare forskjell på oss mammaer. De aller fleste lekker og har derfor behov for å ha ammeinnlegg i BH-en i ammeperioden.

Papirinnlegg absorberer generelt mer og er tettere enn flergangsinnlegg. De er tynnere og mer usynlige utenpå klærne. Det man skal være obs på er at noen få papirtyper kan ha en tendens til å klistre seg fast til huden så særlig den første tiden er det viktig at man tar ammeinnlegget forsiktig bort fra brystet.

Flergangsinnlegg kommer i flere varianter og laget av ulike materialer. Man har ullinnlegg som holder brystene ekstra varme og man ha bambusinnlegg som er av myk bambustrikot som er tynnere enn ullinnleggene. Begge typer er skånsomme mot huden. Hverken ull eller bambus har sperrelag inni så de vil ikke holde på like mye melk før det lekker gjennom som engangsinnlegg. NatureBonds blondeinnlegg med bambus har sperrelag i midten slik at de vil holde på mer melk enn ull og enkle bambusinnlegg uten sperrelag. De er og veldig lekre å ha på og er utformet slik at de er minst mulig synlige utenpå klærne. Og så er det jo et stort pluss at de ser veldig fine ut.

Hvis du har veldig såre brystknopper og bruker salve på brystknoppene så anbefales det å skifte ammeinnlegg ved hver amming, da er det enklest å benytte papirinnlegg slik at du ikke må vaske flergangsinnleggene så ofte.

Brystpumpe

Brystpumper kommer i mange forskjellige versjoner, fra den enkleste silikonpumpen til avanserte doble elektriske pumper som kan pumpe begge bryster samtidig. Om man trenger en brystpumpe eller ikke er veldig vanskelig å si før fødselen for man  vet ikke om man får en baby som tar brystet fint og spiser godt fra starten av, eller om man får en som trenger mer hjelp for å få i seg nok mat.

Pumper finnes i prisklasser fra den billigste, men veldig effektive NatureBond silikonpumpen til bare 299 kr til doble elektriske pumper til over 3000 kr. Med den lille silikonpumpen har du mulighet til å pumpe deg på det ene brystet mens du ammer på det andre slik at amming og pumping tar kortere tid. 

Om man trenger en dobbel eller enkel pumpe, elektrisk eller manuell kommer helt an på hvor ofte man skal pumpe, årsaken til at man skal pumpe og hvor lang periode man ser for seg å pumpe seg. Skal man pumpe hver dag så anbefales det å ha den mest effektive pumpen, dvs en dobbel elektrisk pumpe av beste kvalitet. Men så er det og individuelle forskjeller på hvor mye melk man får ut med de forskjellige pumpene. Den pumpen som tar ut mest melk hos nettopp deg er den pumpen som vil stimulere melkeproduksjonen din best. Akkurat dette er veldig vanskelig å vite før fødselen, det beste rådet er å kjøpe en NatureBond silikonpumpe fordi den er god for de aller fleste og den er og god til å melke ut råmelk, pluss at den er så rimelig at det ikke er noen stor investering som du risikerer at du ikke får bruk for. De elektriske pumpene er i hovedsak personlige pumper som man bør unngå å kjøpe brukt fordi det kan være bakterier fra tidligere brukere inne i motoren på dem som kan føre til at du får fremmede bakterier inn i sår på brystknoppene eller rett og slett til melken din.

For elektriske brystpumper så er det generelt sånn at jo høyere pris, jo mer effektiv/høyere kvalitet på motor. Så om du skal pumpe hver dag så lønner det seg å investere i den beste kvaliteten. En dobbel pumpe halverer tiden du bruker på å pumpe. De aller fleste doble pumper kan brukes på bare det ene brystet om du skal pumpe bare ett bryst om gangen.

Pumpe-bh

Skal du pumpe regelmessig med dobbel elektrisk pumpe så anbefales det å ha en pumpe-BH slik at du slipper å holde pumpeflaskene. Når flaskene holdes på plass av seg selv så slipper du å anstrenge armene, du blir mer avslappet i skuldrene og det igjen gjør at melken renner lettere.

Ammepute

De fleste har glede av en ammepute for å få en mest mulig behagelig stilling når de sitter og ammer. Man kan bruke sofaputer eller hodeputer men problemet med de er at de er myke og man må bruke flere puter for å finne en god stilling. Når du skal se etter ammepute er det en fordel å lete etter en som er fast i konsistensen og at den er minst mulig, jo mindre størrelse på puten, jo lettere er det å få babyen nær nok din kropp noe som er helt avgjørende for at babyen skal ta nok bryst i munnen så du unngår å bli sår.

Amme-BH

En amme-bh gjør ammingen lettere fordi de kan åpnes fremme slik at du lett kan finne frem puppen når babyen skal ha mat. Det er viktig at BH-en er stor nok til at den ikke klemmer for mye noe sted men at den samtidig gir god støtte. Det anbefales å kjøpe to amme-Bher i svangerskapet slik at du har det før fødselen. Størrelsen på brystene øker etter at du har født så pass på at det er litt å vokse i.

Brystskjold/Ammeskjold

Dersom babyen sliter med å ta tak på brystet eller man er veldig sår så syns mange det kan være godt å amme med et tynt silikonskjold på brystet slik at babyen ikke dier direkte på huden. Dette kan være et godt hjelpemiddel om det blir brukt riktig men det kan og skape noen ammeproblemer, så derfor er det viktig at du får god opplæring i bruk av det og at det er ammekyndig helsepersonell som har veiledet deg i amming før du tar det i bruk. Man skal ha ekstra vektkontroller når man bruker skjold for å se at babyen legger på seg nok. Ved valg av skjold er det viktig å se at skjoldet er tynnest mulig og at det har avrundet tupp sånn at det ikke er noen kanter på det som kan skape press mot babyens tunge eller gane. Det er ikke nødvendig å kjøpe inn skjold før fødselen, dersom dere har behov for det så vil dere få det på sykehuset.

Beskyttelse for såre brystvorter

De fleste opplever dessverre en del sårhet i forbindelse med ammingen den første tiden. Det er viktig at du er klar over at det ikke skal være smertefullt å amme så regel nr 1. er å alltid be om hjelp hvis du opplever smerter når du ammer. Om du har opplevd å bli sår så er det veldig ubehagelig om ammeinnlegg/BH/klær klemmer mot de såre brystvortene. Da kan det anbefales å ha en brystknopp-beskytter på slik at brystvorten får beholde sin naturlige form uten å bli sammenklemt. Du får brystknoppbeskyttere i både plast og sølv som også har mange ekstra fordeler ved at de bidrar aktivt til at sår leges raskere. Silverette består av rent sølv som gir en naturlig antibakteriell effekt og skaper naturlig veldig gode forhold for at sår på brystvortene skal gro raskest mulig og gi dere en behagelig ammeperiode. Dette kan man gjerne kjøpe inn på forhånd for de er gode å bruke helt fra starten. Silverette har en relativt høy innkjøpspris siden det er ekte sølv, men de er i motsetning til kremer/bandasjer for såre brystvorter evigvarende og du kan gi dem videre til andre du kjenner som får barn.

Salver/kremer for såre brystvorter

Det finnes flere ulike produkter som er beregnet til å smøre på såre brystvorter. Det er viktig å holde huden på brystvortene myk om du opplever å bli sår, da sår gror best da. Ved bruk av Silverette skal det ikke benyttes krem/salve, men om du ikke har det allerede så er det veldig bra å ha en nøytral krem/salve å smøre på etter hver amming. Det er viktig at du har helt rene hender når du skal smøre på brystvortene, så du ikke overfører bakterier fra fingrene til sår hud for da øker risikoen for å få infeksjon på brystkvortene. Det kan anbefales å bruke en liten kompress eller en q-tips til å smøre kremen utover med. Aldri berør tuppen på tuben med fingrene eller putt fingrene ned i en krukke med krem. Klem ut litt på ren q-tips eller ren kompress og smør så på brystvorten. Kremer som er beregnet på såre brystkvorter skal ikke vaskes av før amming.

Musselin/flanellkluter

Det lekker ofte litt melk og drypper litt både her og der når man ammer, i tillegg er det veldig vanlig at babyer gulper etter at de har spist så det er praktisk å ha noen myke kluter av litt stor størrelse tilgjengelig under ammestundene. Det anbefales å kjøpe inn mange av disse før fødselen.

Frysebeger/fryseposer til morsmelk

Om du pumper ut melk så bør du ha beger eller fryseposer så du tar vare på melken på en trygg måte. Skal du bruke melken i løpet av et par dager så kan du oppbevare den i et beger/flaske i kjøleskapet, men er det lenger til den skal brukes så bør du fryse den ned så raskt som mulig. Det kan være lurt å ha kjøpt inn noen beger på forhånd så du har dette klart til å ta vare på evt melk du pumper den første tiden.

Kilde: Ammeklinikken

Oppdatert 22.07.2020