Generelt om solbeskyttelse

Solstrålene består av energirike UV-stråler (UVA og UVB) i forskjellige bølgelengder (290-400 nm). Disse strålene kan gjøre huden solbrent, gi soleksem, gi mørkere pigmentering (hyperpigmentering), gi en raskere aldringsprosess i huden, samt gi skader på cellenes DNA, som kan føre til utvikling av hudkreft.

UVA-strålene utgjør den største andelen, ca. 95% av sollyset, og har lavest energi. De går dypt ned i lærhuden og skader hudens bindevev. Gjennom ulike mekanismer skades de kollagenproduserende cellene, som kalles fibroblaster. Det er kollagen som gir huden spenst og motstandskraft, slik at skade på fibroblastene og kollagenet på sikt fører til at huden eldes for tidlig. Det er de lengre UVA-strålene som vanligvis gir soleksem, mens det er de kortbølgede ultrafiolette UVB-strålene som brenner huden. Både UVA- og UVB-stråler fører til raskere aldringsprosess i huden.

Hvordan beskytter du deg best mot solens stråler?

Bruk av solbeskyttelse er sterkt anbefalt, med dette menes solbeskyttelse i alle former, som f.eks. solhatt, dekkende klær, solbriller, opphold i skyggen og rikelig bruk av solkrem, dvs. alle metoder som bidrar til å blokkere sollyset.

Solbeskyttelse er en viktig del av det å passe på huden. Finn en solkrem som passer til din hudtype og dine behov. Vichy har et stort utvalg av solkremer med bredspektret beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. Basert på råd fra kreftforeningen anbefaler vi at du bør bruke en solkrem med faktor 15 eller høyere. Bruker du en solkrem med faktor 15 vil det gi en beskyttelse på 93%. Faktor 30 vil gi en beskyttelse på 97%. Til barn under 2-3 år anbefales det å bruke solkrem med fysisk filter, eller en kombinasjon mellom kjemisk og fysisk filter for å redusere risikoen for allergiske reaksjoner. Er barnet under 1 år bør barnet være mest mulig i skyggen og ikke i direkte sollys for lenge av gangen. Spedbarn som sover ute må alltid settes i skyggen.

Det er forskjell på solkrem utviklet spesielt til barn og solkrem til voksne. Solkrem til barn består enten av partikkelfilter, kjemisk filter eller en kombinasjon av partikkel og kjemisk. Kombinasjonsfilter bruker man for å redusere risikoen for eventuelle allergiske reaksjoner da lite eller mindre filter vil trekke ned i huden. Solkrem til barn er ofte også ekstra holdbare i sand og vann.

Solkrem med fysisk filter (også kaldt partikkelfilter) blir gjerne liggende som et hvitt lag/beskyttende hinne utenpå huden og reflekterer bort solstrålene. Dette er gunstig, men beskyttelsen svekkes ved bading og tørking med håndkle. Det som er viktig for denne typen filter er at de ikke skal smøres så godt inn i huden at hvitfargen på kremen forsvinner. Da vil nemlig selve filteret også forsvinne og beskyttelsen bli svært redusert. Solkrem med kjemisk filter trenger ned i huden og stopper solstrålene gjennom en kjemisk prosess. Disse kremene er lettere å smøre ut.

Hva er god UVA- og UVB beskyttelse?

Alle solkremer som selges på apotek i Norge har UVA-beskyttelse på minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen, i tråd med EU-kommisjonens retningslinjer. Tradisjonelt har solfaktoren hovedsakelig beskyttet mot UVB-stråler, men nå vet vi at UVA-strålene også kan øke faren for å utvikle hudkreft. 

Du kan enkelt sjekke på tuben eller flasken hvilken solfaktor produktet har. UVB-faktoren står med store tall og UVA-faktoren som et symbol med en ring rundt. Når solkremtuben har en ring med UVA-symbol inni, vet du som forbruker at solkremen har minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen som står på. For at du skal være sikker på at solkremen har den beskyttelsen som står på er det viktig at solkremen ikke blir for gammel og at den oppbevares i riktig temperatur. Ikke la solkremen ligge i sola, og se krukkesymbol på emballasje for holdbarhet. Tallet inne i krukken er antall måneder solkremen er holdbar etter åpning.

Når bør du beskytte deg mot solens stråler?

Solstrålene er mest intense mellom klokken ti på formiddagen og klokken fire på ettermiddagen. Spesielt om sommeren, når UV-indeksen er høyest. Det er en feiloppfattelse at skyer og kaldt vær reduserer de skadelige virkningene fra UV-stråler, selv om strålingen har en tendens til å være sterkere om sommeren. Det er enkelt å lure seg selv hvis varmen forsvinner av skyer som dekker for solen. Fakta er at ca. 80% av UV-strålene, både UVA og UVB, trenger gjennom skyene. Det er derfor like viktig å beskytte seg mot solen under disse omstendighetene.

Glass absorberer UV-stråling under 320 nm, dette betyr at UVA-stråler, som har en bølgelengde mellom 320 og 400 nm, trenger gjennom. Dette medfører eksponering for UV-stråler også innendørs hvis man oppholder seg tett inntil vinduer eller kjører bil. Visse yrkesgrupper som f.eks. sjåfører er mer utsatt for langvarig eksponering og dermed for tidlig aldring av huden.

Bør man være ekstra forsiktig i solen hvis man bruker anti-age produkter?

Bruker du anti-age-produkter som inneholder retinoider (vitamin-A) og hydroksysyrer (AHA, BHA, PHA), kan disse føre til at UV-lys kan trenge dypere inn. Disse har en keratolytisk effekt, som vil si at de gjør det øverste hudlaget tynnere, og dermed gjør det lettere for UV-lys å trenge dypere inn i huden. Hvis man bruker denne typen produkter bør man beskytte huden regelmessig når man er utendørs, uansett årstid.

Er det nødvendig med solkrem hvis make-upen inneholder solfaktor?

Make-up som inneholder SPF har innebygd solbeskyttelse, men man bør huske at det er ønskelig med jevn fordeling av det solbeskyttende produktet på eksponert hud. Dette kan være vanskelig å oppnå med kun bruk av make-up. Det kan derfor være nyttig å supplere med solbeskyttende produkter under make-upen. Mange dagkremer inneholder også SPF, det er en god beskyttelse i vinterhalvåret eller for dager man ikke er mye i solen. Men i sommerhalvåret, og når man er ute i solen over lengre tid, er det anbefalt å bruke en solkrem med høy beskyttelse i tillegg til dagkrem for å sikre optimal beskyttelse. Vichy solbeskyttelse er anbefalt av dermatologer.

Bruk solkremen riktig!

  • La solkremen få tid til å trekke inn

Smør deg selv og barn inn med solkrem cirka 30 minutter før dere skal ut i sola, slik at kremen får tid til å trekke godt inn i huden.

  • Bruk nok solkrem

Det er viktig å smøre på rikelig med solkrem. De fleste smører for lite solkrem slik at solbeskyttelsen blir lavere enn forventet. En håndfull er nok for å smøre inn hele kroppen. Til barn holder det med barnets håndfull. Pass på at alle hudområder dekkes. Bruk gjerne en solstift med ekstra høy solfaktor på lepper, nese og ører.

  • Gjenta smøringen ofte

Spesielt etter bading og gjerne hver 2.-3. time, så lenge du er i sola. Solkremer merket som "ekstra vannresistent" tåler 4x20 minutter med bading, mens solkremer merket som "vannresistent" tåler 2x20 minutter med bading før solfaktoren er betydelig redusert. Vær oppmerksom på at symptomene på solforbrenning ofte kommer først 3-8 timer etter opphold i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med om huden blir varm og rød.

Oppdatert: 15.06.2020